Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Horeca

5 kassafuncties die voor koffiezaken bijzonder belangrijk zijn

5 kassafuncties die voor koffiezaken bijzonder belangrijk zijn

Het straatbeeld zit vol koffietentjes en daar lijkt voorlopig nog geen eind aan te komen. Koffiezaken kennen een aantal unieke eigenschappen en je kunt je zaak efficiënter runnen wanneer je kassasysteem daar rekening mee houdt.

Gasten verblijd je allang niet meer met een koekje bij de koffie. Hier zijn vijf verschillende manieren hoe je kassasysteem kan bijdragen om jouw koffiezaak om te toveren tot een goedlopend, uniek concept.

1. Menu management

Als ondernemer in de horeca ben je natuurlijk flexibel met je menu. Je moet snel inspelen op trends en je wil je gasten blijven verrassen. Denk aan speciale aanbiedingen, daily specials of seizoensproducten zoals een pumpkin latte of een iced mocha. Het iPad kassasysteem van Lightspeed laat je daarom eenvoudig je menu aanpassen – in real-time.

Een onmisbare functie voor koffiezaakjes zijn extra toevoegingen of ‘modifiers’ die je zelf kan instellen, zodat geen custom order je te gek is. Denk aan speciale melk, een dubbele shot koffie of een scheutje siroop.

Koffiezaak

2. Data rapportages

Met uitgebreide data rapportages filter je meer dan alleen koffie. Binnen een paar clicks filter je al je data tot één overzichtelijk en relevant rapport, aangepast naar jouw wensen. Je krijgt inzicht in onder andere je omzet en je hardlopers en je hebt toegang tot je rapportages op elk moment van de dag, vanuit waar dan ook. Weet welke medewerker fooi krijgt en wie niet, wie er aan denkt de speciale producten aan te prijzen en wat de omzet van de dag was.

Jack Vintage, eigenaar van Filtro Koffie in Den Haag, maakt ook veel gebruik van deze functie. “Het kassasysteem is eenvoudig in het gebruik. Met data rapportages heb ik alle inzicht in kosten en uitgaven. Ik kan zelfs de data van een jaar terug bekijken.”

Benieuwd naar de best practices rondom datagebruik?

Dit en meer ontdek je tijdens het Data Meets Hospitality event op 25 juni in Antwerpen.

3. Beloon vaste gasten

Stempelkaartjes of customer loyalty acties zijn vooral bij koffiezaken bijzonder populair. Maak eenvoudig een klantprofiel aan in je iPad-kassa en zie voortaan zijn of haar favoriete drank, een bepaalde allergie of simpelweg contactdata om promotie op te sturen. Je kan in de backend (aan de ‘achterkant’) van het kassasysteem zelfs ‘Discounts’ aanmaken zodat je verschillende soorten gasten korting kan geven, zoals een studentenkorting.

Het fijne aan een Software-as-a-Service kassasysteem is dat het constant wordt doorontwikkeld zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Eén van de recente toevoegingen aan het kassasysteem van Lightspeed bijvoorbeeld zijn ‘gift cards’. Software update gebeuren vanaf nu automatisch en gratis.

Koop eerst gift cards in bij een derde partij. Daarna kan je zelf de gift card laden met een bedrag naar keuze om iemand te belonen. Hierdoor zullen ze vaker terugkeren! En met gift cards bied je natuurlijk ook een leuke optie aan voor gasten die hun vrienden iets cadeau willen doen.

4. Self Order Menu

Met een Self Order Menu-uitbreiding kunnen gasten via een iPad zelf hun koffie bestellen. De Kiosk Mode van deze iPad app is ideaal voor snelle bestellingen. Je plaatst bijvoorbeeld een iPad op een vast en strategisch punt in je zaak. Bestellingen verlopen sneller en ook vermindert dit de kans op fouten. Zelf bestellen is handig voor meerdere soorten koffieliefhebbers: mensen op weg naar hun werk hoeven ‘s ochtends niet meer in een lange rij te staan. Een groep vrienden kan alvast lekker bijkletsen in die chille lounge en ook de passant die ‘s middags een snelle koffie to go wil zonder poespas komt aan zijn trekken. Jij speelt dus in op iedere wens.

Koffiezaak in de rij

5. Meer mobiliteit

Met een iPad-kassa werk je snel en makkelijk maar vooral mobiel. Zet hem neer op de counter of loop er mee rond – in de zaak of op je terras. Je kan je kassa ook eenvoudig meenemen naar speciale evenementen zoals een festival of een beurs of in je foodtruck. Flexibiliteit die je omzet én je zichtbaarheid ten goede komt!

Het iPad kassasysteem voor koffiezaken

Zie alle functies in actie in onze demo

Nieuws en handige tips, speciaal voor jou.

Alle tools om jouw onderneming te groeien, direct in je inbox.

Bekijk meer onderwerpen