Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Horeca

Horeca: maak je klaar voor het nieuwe lage-BTW tarief.

Horeca: maak je klaar voor het nieuwe lage-BTW tarief.

Wat moeten ondernemers doen voor de wijziging van het lage BTW tarief?

Op 1 januari 2019 verandert het Nederlandse lage BTW-tarief van 6% naar 9%. Dit heeft gevolgen voor de instellingen en prijzen van de producten in je restaurant. We geven je graag alle informatie die je nodig hebt om deze wijzigingen zo soepel mogelijk te laten verlopen. De stappen zijn opgedeeld in twee delen: het aanpassen van het BTW-tarief en het eventueel verhogen van je prijzen.

Wil jij je bedrijf toekomstbestendig maken?

Leer beter gebruik te maken van data. Kom naar Data Meets Hospitality 2019

BTW-tarief wijzigen

Dit gebeurt volledig automatisch op 31 december 2018 middernacht, je hoeft hier zelf geen actie voor te ondernemen.

Producten die ingetoetst worden voor middernacht zullen het BTW-percentage van 6% hebben, producten die ingetoetst worden na middernacht zullen het BTW-percentage van 9% hebben, dit gebeurt volledig automatisch.

Prijzen wijzigen

Om de BTW-verhoging van 6% naar 9% op te vangen, kun je er voor kiezen om de prijzen te verhogen (dit is optioneel, aan jou de keuze). Dit is aan te raden wanneer je dezelfde marges wilt blijven behouden op je producten. Indien je voor een prijsverhoging opteert, raden we aan om dit reeds voor oudejaarsavond te doen, zodat u op oudejaarsavond van de nieuwe verhoogde prijzen kunt gebruikmaken. Zo heb je vóór middernacht een iets grotere marge en verlies je na middernacht niets op je marges.

De eenvoudigste manier om de prijs te verhogen van de producten met 6% BTW is als volgt:

  • In de Restaurant Manager backoffice, ga naar “Producten”

  • Klik vervolgens op het icoontje met 3 bolletjes en 3 streepjes om uw producten in een Lijst-overzicht te zien (zie rode rechthoek in onderstaande afbeelding)

  • Vink de checkbox aan “Toon alle producten”

  • Klik op de kolom-titel “BTW”, om de BTW-percentages te sorteren van hoog naar laag

  • Scroll down naar de producten met BTW-percentage 6 (indien u het aanpast voor 31 december middernacht) of 9 (indien u het aanpast na 31 december middernacht)

  • Klik op de prijs van het product, om de prijs te kunnen aanpassen

  • Klik op het groene vinkje, om de nieuwe prijs te activeren

  • Wanneer het product nu ingetoetst wordt in de Restaurant app zal de nieuwe prijs gebruikt worden. Let op: via dit overzicht worden de meeneem- en leverprijzen enkel aangepast indien deze hetzelfde zijn als de standaard prijs die ter plekke wordt aangerekend. De meeneem- en lever prijzen kunnen individueel worden aangepast via de product fiche.
  • Herhaal stap 5-7 voor de andere producten met BTW-percentage 6 (indien u het aanpast voor 31 december middernacht) of 9 (indien je het aanpast na 31 december middernacht). Wanneer je de prijzen niet kan aanpassen via dit overzicht, neem dan contact op met support via een ticket of telefonisch via +31 (0)20 808 5269

Neem contact op met Support wanneer u hier vragen over hebt.

Nieuws en handige tips, speciaal voor jou.

Alle tools om jouw onderneming te groeien, direct in je inbox.

Bekijk meer onderwerpen