Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Horeca

Behoud je horeca personeel - gebruik data

Behoud je horeca personeel - gebruik data

Horecapersoneel is populair. Er zijn steeds meer horecagelegenheden, en iedereen wilt zich onderscheiden met de meest gastvrije en gezellige mensen achter de bar of op het terras. Op dit moment is de horeca met een employee turnover rate van bijna 70% één van de sectoren met de hoogste werknemer omloopsnelheid. Dit betekent dat het eerder regel dan uitzondering is dat mensen snel vertrekken.

Hoe kun jij er als ondernemer voor zorgen dat jouw team bij je blijft? Natuurlijk zijn er de standaard factoren zoals leuke collega’s en een goede sfeer op de werkvloer, maar daarop heb je als manager/eigenaar maar beperkt invloed. Het is dan ook verstandig om je te focussen op de aspecten die meetbaar zijn. De data die je verzamelt in je kassasysteem kan je veel vertellen over het functioneren van je personeel. Hier ontdek je 3 manieren om je personeel te behouden met behulp van data-inzichten.

dmh personeel 19

1. Bonussen en andere extra’s

Een kassasysteem wat data per werknemer verzamelt (dit kan door iedere werknemer een persoonlijk gebruikersaccount te geven) geeft jou als werkgever de mogelijkheid om te zien hoe goed de resultaten zijn van deze personen. Daar kun je vervolgens leuke acties aan koppelen.

“We kijken naar wie het meest verkoopt – wie doet aan upselling? We maken er een wedstrijdje van. Medewerkers kunnen een bonus verdienen voor het halen van bepaalde targets. Bijvoorbeeld; wie kan de meeste oesters op één avond verkopen?”

Michiel van der Eerde (BAUT, Zuid, Restaurant C)

Je kunt, net zoals Michiel, onderlinge ‘wedstrijdjes’ opzetten waarbij degene die het meest van een bepaald seizoensproduct verkoopt een beloning krijgt, of je deelt een bonus uit aan iedereen die een bepaald bedrag aan terras-verkoop bereikt. Een relatief nieuwe – maar zeker niet te verwaarlozen – manier van je personeel belonen is het verdelen van een deel van de winst onder het vaste personeel. Zo beloon je de mensen die veel tijd en energie in hun werk steken, en krijgen zij automatisch een groter verantwoordelijkheidsgevoel voor de zaak.

Om bovenstaande acties uit te kunnen voeren moet je een duidelijk inzicht hebben in hoeveel uur iedere werknemer gedraaid heeft, wat ze in die tijd verkocht hebben, en hoe die verkopen zich vergelijken ten opzichte van de drukte op dat moment in je zaak. Met andere woorden: je hebt data nodig.

dmh personeel 19

2. Trainingen en groei

Omgekeerd geldt hetzelfde. Heb je bij een aantal mensen uit je team een heel positief gevoel qua karakter en uitstraling, maar zie je aan hun cijfers dat ze op de vloer niet zo goed presteren? Dan hoef je ze niet meteen te ontslaan, of jezelf winst te ontzeggen door het zo door te laten kachelen. Ga een gesprek aan met deze personen. Vraag waar ze behoefte aan hebben, of ze zich misschien willen specialiseren in iets anders (misschien shaket die drankrunner wel een killer cocktail?), en kijk vervolgens of er aan de hand van deze aanpassingen verbetering optreedt.

Niet alleen optimaliseer je hiermee (hoogstwaarschijnlijk) je eigen omzet, maar de betreffende werknemers zullen na zo’n blijk van vertrouwen minder snel op zoek gaan naar iets anders. Daarnaast laat je de rest van je werknemers zien dat er binnen jouw bedrijf naar mensen geluisterd wordt, en dat er genoeg mogelijkheden bestaan tot groei.

Naast de specifieke gevallen kun je algemene producttrainingen inlassen als blijkt dat bepaalde productgroepen slechter presteren. Mensen durven veel sneller iets aan te bevelen als ze weten waar ze het over hebben. Met een bier- of wijnproeverij heb je ook nog eens een hartstikke leuk personeelsuitje te pakken.

dmh personeel 19

3. Optimaal en efficiënt rooster

Er is niets zo saai als je vervelen op een dag waarop je hoopte lekker wat uurtjes te pakken, en niets zo stressvol als je de benen uit het lijf te rennen terwijl je dacht dat je met genoeg mensen stond.

Analyseer de spitsuren in je tent, en creëer op basis daarvan je rooster. Is het woensdag tussen 9-11 standaard spitsuur met de wekelijkse koffieclub, maar valt het daarna stil? Misschien heb je wel een student in je team die die twee uurtjes op wilt vangen voor haar eerste college van de dag. Zo voelt niemand zich overbodig, en is ook niemand teleurgesteld als er aan het einde van de maand opeens veel minder uur dan verwacht op het loonstrookje staan.

Hoe langer je het ritme van je zaak volgt, hoe passender je het rooster kunt maken. Het begint misschien met een wekelijks ritme – ‘vrijdagavonden zijn druk’ – maar kan al snel veranderen in een jaarrapport. Zo kun je zien dat je vanaf oktober meer behoefte hebt aan nieuwe barmannen, en minder aan terraslopers, omdat mensen zich naar binnen bewegen na de zomer. Ook in dit geval helpt data zowel je personeel, als je onderneming.

Ben je na deze tips geïnteresseerd in wat data nog meer voor jouw onderneming kan betekenen? Kom dan op 17 juni naar Data Meets Hospitality in Antwerpen. Koop nu je ticket of vraag je kortingscode aan bij je accountmanager (alleen van toepassing als je klant bent bij Lightspeed).

Nieuws en handige tips, speciaal voor jou.

Alle tools om jouw onderneming te groeien, direct in je inbox.

Bekijk meer onderwerpen