Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Horeca

Vijf horeca tips voor een vlekkeloze Koningsdag

Vijf horeca tips voor een vlekkeloze Koningsdag

Koningsdag staat weer om de hoek! Velen kijken hier weken naar uit: de heerlijkste Nederlandse feestdag vol gezelligheid en plezier. Maar voor horecaondernemers is dit meestal een werkdag. Is jouw horecazaak gevestigd in een stadscentrum? Verwacht dan een heleboel bezoekers! Hoe zorg je ervoor dat je deze dag niet alleen moeiteloos doorkomt maar er ook het meeste uithaalt?

Hieronder vijf horeca tips voor de aankomende Koningsdag!

1. Track jouw voorraad

De nachtmerrie van elke horeca eigenaar met een volle tent: de ingrediënten of de drank raken op. Je hebt de zaak bomvol staan met klanten en kunt hen niets meer verkopen. Je mist een hoop omzet en moet klanten teleurstellen. Zonde.

Wees dus goed voorbereid en houd een oogje op je voorraad. Je kunt handmatig een voorraad rapport opstellen en alle inkomende en uitgaande ingrediënten zorgvuldig bijhouden. Dit neemt echter veel tijd in beslag; tijd die je ook aan andere activiteiten kunt besteden.

Een voorraadbeheersysteem is een goed alternatief! Het systeem trackt automatisch je voorraad en vermindert foutjes in de voorraad rapportages. Daarnaast krijg je een melding wanneer een ingrediënt bijna uitverkocht is, zodat je de voorraad op tijd kunt aanvullen. Je bent dus altijd verzekerd van een goed gevulde voorraadkast! Kijk ook eens in de data wat je vorig jaar op Koningsdag hebt verkocht. Dat geeft een goede indicatie.

Meer weten?

Onze experts helpen graag.

2. Houd je personeelsplanning on point

Hoeveel personeelsleden zet jij in op Koningsdag? Op nationale feestdagen zijn horecaondernemers al snel geneigd extra personeel in te plannen. Allemaal leuk en aardig, maar zo loop je wel het risico dat jouw werknemers tijdens de minder drukke uren voor zich uit zitten te staren. En dat is een dure grap.

Stuur mensen niet naar huis, maar zorg dat het personeel gemotiveerd blijft. Vraag aan je personeel om gasten actief te benaderen en aan hen te vragen of zij nog een wens hebben.

Is het heel druk en is de bar moeilijk te bereiken? Stuur je bedieningen dan met een dienblad met biertjes richting het teras of de hoeken van je zaak. Voor je het weet zijn ze terug met een leeg dienblad en een volle portemonnee.

3. Bedien gasten op topsnelheid

Snel bediend worden, daar houden gasten van!

Met een iPad kassasysteem verloopt het bestelproces een stuk efficiënter. Je kunt op alle plekken in het restaurant bestellingen opnemen. Via de iPad stuur je die dan direct door naar de keuken. Dit voorkomt foutjes in de bestelling. Ook hoeft jouw personeel niet een voor een bestellingen in een centrale kassa te voeren. Dat scheelt tijd!

Nog meer tijd besparen? Geef jouw gasten de mogelijkheid om zelf te bestellen. Met een Self-Order Menu kunnen gasten makkelijk gerechten en drankjes bekijken via een iPad. Hierna kunnen ze zelf de bestelling doorsturen naar de keuken, zonder dat ze op een ober moeten wachten. Lees hier meer over een Self-Order menu.

En we moeten jou natuurlijk niet vertellen dat je het dubbele kan verdienen als je dubbel zo snel kan werken.

Drukte op z'n hoogtepunt bij de jaarlijkse Koningsmarkt

4. Stel een veiligheidsplan op

Een drukke dag vraagt om meer aandacht voor de veiligheid. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Heb je een pand groter dan 500 m2 en/of met meer dan 1 bouwlaag? Dan moet deze voorzien zijn van een veiligheidsplan. Voor kleinere panden is een vluchtplan dus niet verplicht, maar wel aan te raden. Zeker op een feestdag!

Wil je goed voorbereid zijn voor Koningsdag? Stel dan een vluchtplan op. Denk hierbij van tevoren na welke vluchtroutes je kunt nemen, hoe je personeel en je gasten rustig houdt en wie verantwoordelijk is voor het nachecken van toiletten en voorraadkamers.

Overweeg ook om jouw horecazaak uit te rusten met een EHBO-pakket. Zo heb je altijd de meest belangrijke artikelen, zoals desinfectant, snelverband en kompressen, bij de hand!

En ten slotte…

5. Ga voor oranje!

Koningsdag betekent oranje. Ga daarom voor een oranje t-shirt, broek of een grappige pruik! Vergeet niet jouw personeel te vragen om iets leuks aan te trekken. Het is uiteindelijk de verjaardag van de koning, dus wees niet bang om alle toeters en bellen uit de kast te halen!

Ook leuk: bied jouw klanten een vorstelijke ervaring en versier jouw horecazaak met oranje servetten, papieren kroontjes en vrolijke slingers!

 

Nieuws en handige tips, speciaal voor jou.

Alle tools om jouw onderneming te groeien, direct in je inbox.

Bekijk meer onderwerpen