Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Horeca

Meet The Chef: Menno Post | Olivijn

Meet The Chef: Menno Post | Olivijn

Menno Post heeft al een indrukwekkende culinaire carrière achter de rug en is kortgeleden een nieuw restaurant gestart. Na zijn enorme success bij De Bokkedoorns in Overveen, waar hij werd bekroond met twee michelinsterren, begon hij dit jaar aan een nieuw avontuur. Zijn eigen restaurant Olivijn in Haarlem. Een prachtige zaak met een fantastische menukaart. De kaart toont een bijzondere verbondenheid met de Noordzee en Nederlandse elementen komen voortdurend terug. Een topchef met een bijzonder scherp oog voor elk ingrediënt. Wij hebben Menno over zijn passie en drijfveer gesproken.

Kun je meer vertellen over het moment dat je besloot niet alleen chef te willen zijn, maar meesterchef. En hoe groot deze stap was – van chef naar het huidige meesterchef niveau?

Meesterkok worden, dat is een traject wat je zelf moet willen ingaan om het hoogst haalbare in dit vak te behalen. Daarom wilde ik het heel graag halen. Door het te halen kom je in een klein gezelschap terecht die dat bereikt hebben. En het geeft vooral voor jezelf een garantie voor de toekomst dat je je vak ook voort kunt zetten.

 

 

Je presenteert zelf de menukaart en geeft de ruimte voor speciale wensen. Dat kan vaak niet op dit niveau. Hoe verbetert de persoonlijke benadering en aandacht de ervaring voor je gasten?

Ik geloof dat je wanneer je je gasten persoonlijk benadert, en ook meer custom made gerechten aan hun kunt aanbieden, dieper ingaat op de wensen van je gast. Op deze manier zullen zij zich ook meer gehoord en gezien voelen. Je zet de gast en de service centraal, dat wordt altijd gewaardeerd.

Je werkt met veel verse ingrediënten, vooral vis, uit de regio en direct uit de Noordzee. Hoe zorg jij dat je ingrediënten voortdurend van de allerhoogste kwaliteit zijn?

Klopt. Het begint allemaal bij een perfect product of ingrediënt. Ik werk uitsluitend met verse producten en om ze zelf uit te zoeken bepaal ik de hoogste kwaliteit. Ik probeer zoveel mogelijk regionale producten te gebruiken om mee te werken. Vis komt bij voorkeur uit de Noordzee. We wonen in Nederland, we wonen dicht bij de zee. Waarom daar geen gebruik van maken?
Het beste is om zelf de visafslag te bezoeken, je eigen vis te kiezen en de kwaliteit zelf te zien. Dat is iets wat echt inspirerend is, elke keer weer.

Je biedt zeer persoonlijke service in Olivijn. Met welk gevoel wil je dat mensen bij jou binnenkomen en na een lunch of diner naar huis gaan?

Ik wil graag dat de gasten zich bij mij thuis voelen, kunnen ontspannen en het gevoel hebben dat ze helemaal in de watten worden gelegd. Een echt huiskamergevoel met veel tijd en aandacht. En dan wil ik dat ze onderweg naar huis denken: dat was echt heel fijn.

Wanneer het tijd is een nieuw menu te schrijven: Waar begin jij en hoe verloopt dat proces? En wanneer weet je dat het af is?

Er is eigenlijk geen moment wanneer het tijd is om een nieuw menu te schrijven. Het is een gevoel. Luisteren naar de natuur en naar je eigen intuïtie en dan verander ik iets wanneer ik denk dat dat goed is. Daarnaast zijn gerechten ook nooit af en kan het altijd nog beter ook al kook je ze al een paar maanden is er altijd wel iets dat nog beter kan.

Meet The Chef Menno Post

Meet The Chef is een zesdelige online miniserie over de chefs Menno Post (Restaurant Olivijn), Luc Kusters (Juniper & Kin), Richard van Oostenbrugge (212), Peter Gast (Graphite), Lars Scharp (Lars Amsterdam) en Thijs Meliefste (Meliefste). De serie is geproduceerd door Lightspeed en Annoncer in samenwerking met Soulvizion. 

Nieuws en handige tips, speciaal voor jou.

Alle tools om jouw onderneming te groeien, direct in je inbox.

Bekijk meer onderwerpen