Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

eCommerce

Eén order vanuit meerdere locaties verzenden? Gebruik een innovatieve multi-warehouse oplossing.

Eén order vanuit meerdere locaties verzenden? Gebruik een innovatieve multi-warehouse oplossing.

Loop jij er ook weleens tegenaan? Een klant plaatst een bestelling bestaande uit artikelen die vanuit verschillende magazijnlocaties verzonden dienen te worden. Dit kan het geval zijn wanneer voorraden zijn ondergebracht in diverse interne en/of externe warehouses of wanneer voorraden worden gedeeld met concullega’s. In beide gevallen zullen niet alle producten centraal zijn opgeslagen. Ook is denkbaar dat producten worden verzonden met dropshipping waardoor een of meerdere leveranciers de order daadwerkelijk verzenden.

Een tijdrovende klus

Hoe ga je met deze verschillende deelorders te werk? Misschien boek je nu de diverse deelzendingen handmatig bij de vervoerder en stuur je de verzendlabels daarna zelf door naar de leveranciers? Of misschien plaats je de bestellingen voor de deelorders direct bij de leverancier en handelt deze alles verder af? Beide opties zijn vrij tijdrovend, helpen niet bepaald om het verzendproces goed te managen en bovendien is het proces zeer foutgevoelig. Het inzetten van een innovatieve multi-warehousing is hierbij een oplossing.

Multi-warehouse shipping in de praktijk bij Celtic WebMerchant

DeliveryMatch, een softwarebedrijf dat één complete verzendoplossing biedt voor onder meer online retailers, maakt multi-warehouse shipping als functionaliteit mogelijk. Wat biedt deze software als oplossing in de praktijk? Celtic WebMerchant, een internationale aanbieder van historische replica’s en reproducties, maakt volop gebruik van deze multi-warehouse functionaliteit van DeliveryMatch.  Doordat Celtic een breed logistiek netwerk heeft bestaande uit meerdere warehouses in verschillende landen van Europa komt een multi-warehouse shipping oplossing goed van pas.

Celtic gebruikt de functionaliteit onder andere voor het automatisch in kaart brengen vanuit welke warehouselocaties de verschillende orders verzonden moeten worden. Vervolgens wordt automatisch berekend wanneer een consument het pakket kan verwachten en wat de goedkoopste en snelste verzendmethoden zijn. Dit wordt vervolgens weergegeven in de afrekenpagina van de webshop en zodoende kan de consument kiezen uit betrouwbare verzendopties.  Zie hieronder figuur 1 en 2: Je kunt hier zien dat het een order betreft welke uit 1 warehouse kan komen en dat de software ervoor zorgt dat de goederen met een korte en betrouwbare leadtime op een in de checkout afgesproken moment bij de klant afgeleverd worden.

Zie hieronder figuur 3 en 4: Je kunt hier zien dat het een order betreft welke uit 3 verschillende warehouses moet komen en dat de software ervoor zorgt dat de goederen met een betrouwbare leadtime op een in de checkout afgesproken moment bij de klant afgeleverd worden. De leadtime is langer vanwege het Multi-warehouse proces en de consument heeft in de checkout voor afleveren op één afgesproken moment gekozen.

 

 

multi-warehouse oplossing

Figuur 3: berekende en afgesproken pick-up en afleverdatum Multi-warehouse order

 

 

Met behulp van de Delivery Match software kan Celtic een gedeelte van het assortiment direct vanuit de leverancier verzenden. Deze methode wordt momenteel alleen gebruikt als een complete order vanuit één leverancier komt. Met de software krijgen consumenten op de verzendpagina de keuze om de order gelijk vanuit de leverancier naar het door hen gewenste afleveradres te versturen. Daardoor kan een klant de bestelde producten sneller in huis hebben indien gewenst en daarbij op een afgesproken moment. Tevens biedt de software ondersteuning in het zogenoemde crossdocken van zendingen, waarbij de verstuurde deelzendingen vanuit de leverancier eerst nog langs het eigen magazijn van Celtic komen voordat deze als complete order worden doorgestuurd naar de consument. Dit kan namelijk in sommige gevallen goedkoper zijn en er tevens voor zorgen dat de consument voor één aflevermoment van de gehele order kan kiezen.

DeliveryMatch berekent wat er mogelijk is en stuurt dit proces. Multi-warehouse shipping biedt voor Celtic met name uitkomst voor zendingen die extreme formaten kennen of extreme hoeveelheden bevatten en/of grote waardes vertegenwoordigen. In dergelijke gevallen is het veel gunstiger, tevens goedkoper, om direct vanuit de leverancier te verzenden, DeliveryMatch rekent dit real-time uit. Ook is het volgens Celtic een slimme oplossing om producten zonder frequente verkoop in het assortiment aan te houden (long-tail). Door de multi-warehousing optie kunnen deze long-tail producten wel aangeboden worden zonder deze meteen op voorraad te nemen. Alles overziend biedt de oplossing van DeliveryMatch kansen om kosten te besparen door voorraden zo optimaal mogelijk te plaatsen en een deel van het assortiment vanuit de leverancier te verzenden en/of te crossdocken.

Wat is nog meer mogelijk met de software?

Celtic WebMerchant gebruikt DeliveryMatch om direct vanuit de leverancier te verzenden op het moment dat de complete order vanuit dezelfde leverancier komt én zendingen te crossdocken indien één order vanuit meerdere locaties moet komen maar men deze niet kan of wil crossdocken. De DeliveryMatch multi-warehouse functie biedt echter ook ondersteuning als de order bestaat uit artikelen die vanuit verschillende leveranciers en/of voorraadlocaties moeten komen. Daarbij kan gedacht worden aan een online retailer welke meerdere interne en/of externe warehouses, afhaalpunten of dropshippers heeft. Als er meerdere artikelen worden besteld, dan kan het dus voorkomen dat deze vanuit verschillende plekken moeten komen maar wel op één afgesproken moment bij de klant afgeleverd dienen te worden zonder de deelleveringen te crossdocken. Hoe wordt dat dan efficiënt en effectief aangepakt?

De software zorgt ervoor dat aan elk product automatisch de juiste warehouselocatie wordt gekoppeld zodat het product ook vanuit de juiste locatie wordt verzonden. Zodoende kan bijvoorbeeld een order die bestaat uit drie artikelen worden opgesplitst naar drie verschillende warehouselocaties. De software kijkt niet alleen naar welke vervoerder de order bij de klant af kan leveren, maar ook naar welke vervoerder bij alle warehouselocaties kan afhalen. De software biedt vervolgens in elk warehouse afzonderlijk ondersteuning om de zending voor de deelorder te kunnen boeken en om het juiste verzendlabel mee te geven voor elk deel van de order en dat op het juiste moment bij elke warehouselocatie de afhaling gedaan wordt zodat in de ‘Last Mile Hub’ van de vervoerder de deelleveringen bij elkaar gevoegd worden en er op één afgesproken moment bij de klant afgeleverd kan worden in plaats van op meerdere momenten door mogelijk ook meerdere vervoerders.  Deze aanpak biedt talloze mogelijkheden om slim om te gaan met voorraden en om daarmee zowel voorraadkosten als verzendkosten te besparen.

Beter grip op het verzendproces

Met alle voordelen en kostenbesparingen is het zeker de overweging waard om te kijken of jouw huidige manier van verzenden vanuit meerdere locaties anders kan. Het handmatig afhandelen van orders bestaande uit artikelen die uit meerdere voorraadpunten moeten komen, kan snel veel waardevolle tijd in beslag nemen. De multi-warehouse functionaliteit van DeliveryMatch geeft een complete oplossing die automatisch de regie op de verdere afhandeling van de orders overneemt, ook als er sprake is van meerdere voorraadpunten.

De software maakt het mogelijk om vanuit meerdere locaties (dropshiplocaties, interne- en of externe magazijnen of zelfs fysieke winkels) te verzenden. Uiteindelijk kunnen daardoor kosten worden bespaard doordat voorraden tactisch kunnen worden opgeslagen. Een betrouwbare multi-warehouse oplossing biedt dan de noodzakelijke ondersteuning om meer grip te krijgen op de verdere orderafhandeling en het verzendproces en tegelijkertijd de klant keuzes voor aflevermomenten te bieden hetgeen sales-verhogend werkt.

 

 

Nieuws en handige tips, speciaal voor jou.

Alle tools om jouw onderneming te groeien, direct in je inbox.

Bekijk meer onderwerpen