Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Retail

Op naar duurzaam ondernemen: 4 handige tips

Op naar duurzaam ondernemen: 4 handige tips

Duurzaam ondernemen is tegenwoordig geen hype meer. Steeds meer bedrijven doen hier aan mee en werken naar maatschappelijk verantwoorde doelen. Niet gek, want niet alleen doe je iets goeds voor de wereld, maar versterk je ook je marktpositie. Sustainable entrepreneur Leen Zevenbergen meent zelfs dat bedrijven die nog niet duurzaam ondernemen niet lang zullen overleven.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om duurzamer te ondernemen. Wij hebben alvast 4 tips op een rijtje gezet die jou misschien goed van pas kunnen komen!

Tip 1: Laat de overheid jou een handje helpen

Laat de overheid je een handje helpen

Wist je dat de Rijksoverheid ondersteuning biedt aan bedrijven die duurzaam ondernemen? Ondernemingen die aan bepaalde duurzaamheidscriteria voldoen, komen in aanmerking voor verschillende fiscale regelingen. Hierdoor wordt het makkelijker om jouw visie waar te maken.

De Rijksoverheid stimuleert maatschappelijk verantwoorde ondernemingen, oftewel MVO’s, op meerdere manieren. De Transparantiebenchmark bijvoorbeeld is een jaarlijks onderzoek naar de inhoud en kwaliteit van transparantie bij Nederlandse ondernemingen. Het bedrijf dat het hoogst eindigt op de benchmark ontvangt een prijs en de bijbehorende publiciteit. Verder stimuleert de overheid de ontwikkeling van duurzame producten door zelf duurzaam in te kopen. Zo hebben veel ministeries alleen producten van biologische afkomst in hun bedrijfsrestaurant.

Naast een financiële bijdrage en algemene steun voor duurzaam ondernemen, bestaan er overigens ook andere subsidies voor ondernemers. Hiervoor kun je terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Op deze website kun je uiteraard ook meer informatie vinden over duurzamer ondernemen.

Tip 2: Ga voor second hand en herbruikbaar

Ga voor second hand en herbruikbaar

Weg van de lineaire economie, waar de ‘Take, Make, Waste’ (oftewel ‘Nemen, Maken, Weggooien’) mentaliteit de norm is. Als je echt duurzamer wilt ondernemen, dan wordt het tijd om over te stappen naar de circulaire economie. Dit is een systeem waarin de gebruikte grondstoffen in een productieproces zo min mogelijk worden uitgeput en waarin reststoffen zoveel mogelijk opnieuw worden ingezet in het systeem.

Een goede methode om te werken naar een circulaire economie heet Cradle 2 Cradle of C2C. Een C2C onderneming moet voldoen aan verschillende criteria. Je moet bijvoorbeeld altijd op de hoogte zijn van de samenstelling van de producten die je inkoopt. Ook is het belangrijk dat alle energie en water die je gebruikt van duurzame afkomst is, het liefst nog van de Nederlandse bodem. In de ideale situatie maak je dan alleen gebruik van hernieuwbare grondstoffen, makkelijk te scheiden materialen en afvalbakken voor verschillende afvalstromen. Zo kunnen alle onderdelen en materialen makkelijker gerecycled, hergebruikt of elders verder verwerkt worden.

Cradle 2 Cradle klinkt misschien als een verre droom voor kleinere ondernemers. Maar er zijn simpele stappen die je kunt nemen om deel te nemen aan een circulaire onderneming. Neem jouw leverancierslijst eens onder de loep en let daarbij op hun keurmerken. Werk samen met leveranciers op basis van MVO-criteria en onderzoek of ze een MVO-beleid hebben. Ook kun je goede afspraken maken over de afkomst van hun grondstoffen en materialen en kun je kijken of er meer duurzame manieren zijn om de leveringen te vervoeren.

Tip 3. Focus op digitaliseren

Focus op digitaliseren

We leven in een tijd waarin technologie een grote rol speelt. Veel technologieën kunnen je helpen naar een duurzame onderneming. Naast het inzetten van de juiste luchtfilters en zonnepanelen, kun je ook jouw papiergebruik verduurzamen. Gebruik bijvoorbeeld minder dik papier voor documenten die niet lang bewaard hoeven te worden. Belangrijke rapportages die langer moeten meegaan, kun je tegenwoordig handmatig invoeren in Excel of een soortgelijk programma. Maar als je toch bezig bent met digitaliseren, waarom gebruik je dan niet meteen een systeem die al jouw verkoopdata automatisch opslaat en real-time data rapportages genereert? Kassasystemen die gebaseerd zijn op een cloud-database zijn hier een uitstekend voorbeeld van: alle transacties worden meteen opgeslagen in de cloud, zodat je later alle gegevens makkelijk terug kunt vinden.

Wanneer je digitaliseren een stap verder wilt nemen, kun je ook starten met bonnen mailen. In de supermarkt zien we dat bonnetjes tegenwoordig niet altijd meer uitgedraaid worden. Maar voor grotere transacties willen vele klanten een bon. Bespaar papier door deze te mailen. Ook dat kan met een kassasysteem in cloud: bij afrekenen kun je simpelweg een e-mailadres invullen zodat de bon direct verstuurd wordt.

Duurzamer ondernemen met een kassasysteem in cloud?

Wij kunnen hulp bieden. Neem contact op met één van onze experts.

Tip 4. Ga duurzame partnerships aan

Ga duurzame partnerships aan

Ten slotte kun je samenwerken met partners om samen duurzame doelstellingen te bereiken. Zo kun je een partnership aangaan met goede doelen – die profiteren graag van het netwerk en de kennis van ondernemingen. Bekijk deze website voor een lijst van goede doelen.

Naast goede doelen kun je ook samenwerken met andere duurzame ondernemers. Laat je inspireren door leidende entrepreneurs op dit gebied en breid je netwerk uit. De transitie naar een duurzame samenleving vraagt uiteindelijk om organisaties die hun handen in een willen slaan voor een betere toekomst.

Samen sta je altijd sterker!

 

 

Nieuws en handige tips, speciaal voor jou.

Alle tools om jouw onderneming te groeien, direct in je inbox.

Bekijk meer onderwerpen