Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

eCommerce

Hoe u een eigen stockfoto webwinkel kunt beginnen

De SEOshop App Store bevat een groot aantal apps die nieuwe functies kunnen toevoegen aan uw webwinkel. Een aantal nieuwe apps maken het nu mogelijk om uw eigen stockfoto webwinkel te beginnen. Door gebruik te maken van een SEOshop webwinkel-account in combinatie met MyDigitalSales, Automatic Watermarks en Remove the Background kunt u snel en gemakkelijk een professionele fotopagina maken waarop u digitale afbeeldingen verkoopt.

In deze blogpost laten we u stap voor stap zien hoe u uw eigen stockfoto webwinkel kunt beginnen en hoe u zich goed kunt positioneren in deze markt. Dus: pak uw camera, maak prachtige foto’s en volg deze stappen om ze online te verkopen.

Stockfoto webwinkel

Stockfoto’s zijn algemene foto’s van monumenten, landschappen, voorwerpen, natuur, gebeurtenissen en mensen, die worden gekocht en verkocht op basis van royalty. Dit is een kosteneffectieve manier voor professionals om afbeeldingen te kopen zonder een professionele fotograaf in te huren.

Een stockfoto webwinkel is dus een webwinkel die digitale kopieën verkoopt van de beelden waar zij de rechten van heeft. In de industrie zijn er een aantal zeer grote spelers zoals ShutterStock en Bigstock. Maar wees niet bang voor hen, want u kunt uw eigen online stockfoto webwinkel beginnen door het SEOshop-platform op een unieke manier te gebruiken.

Hoe doet u dat? 6 stappen

Stap 1. een SEOshop account aanmaken

Als u nog geen account heeft, begint uw eigen webwinkel door op de groene “Mijn webwinkel starten” knop te klikken, onderaan het paneel aan de rechterkant. Dit zal u toegang geven tot een gratis demo account met ongelimiteerde toegang tot het platform voor 14 dagen. Dit betekent dat u elke app en ieder thema kosteloos kunt uitproberen, met uitzondering van externe kosten.

Stap 2. Productvarianten instellen

Als u eenmaal toegang heeft tot de SEOshop-backoffice moet u ten eerste productvarianten instellen om zodoende de verschillende maten te kunnen weergeven – bijvoorbeeld klein (500 * 300px), medium (1000 * 600px), groot (2000 * 1200px) en extra groot (4000 * 2800px)). Ga naar “productopties” en voeg de gewenste productvarianten en opties toe.

stockfoto voor webwinkel

Houd er rekening mee dat een productvariant wordt geregistreerd als een individueel product. Als u besluit om verder te gaan met uw stockfoto webwinkel is het belangrijk om zorgvuldig in te schatten hoeveel verschillende foto’s u wilt hosten en hoeveel varianten u zult gebruiken (bijvoorbeeld: 50 foto’s in 5 varianten/maten staat gelijk aan 250 producten) .

Let op: u kunt JavaScript gebruiken om het drop-down menu te veranderen in “radio buttons” als u denkt dat dit beter past bij uw design.

Stap 3. Voeg uw foto’s toe als producten

Om een stockfoto webwinkel te beginnen heeft u een database van digitale foto’s nodig waarvan u het auteursrecht bezit (dat wil zeggen, de foto’s zijn door u genomen). Het feit dat u eigenaar bent van de copyrights van deze beelden is zeer belangrijk om rechtszaken over het auteursrecht te voorkomen.

U kunt een product toevoegen door naar “Catalogus” > “Producten” te gaan en vervolgens op de groene “+”-knop te klikken, bovenaan de pagina in de backoffice. Wanneer u een product toevoegt, is het belangrijk om de juiste variant in de “productoptie set” te kiezen.

Net als bij een normaal product is het belangrijk om alle productinformatievelden in te vullen om uw stock foto webwinkel optimale zichtbaarheid in de zoekmachine te geven.

Stap 4. Gebruik de Remove The Background app om foto’s te bewerken

Als u digitale foto’s verkoopt, zijn uw foto’s tegelijkertijd uw product. Om deze reden is het belangrijker dan ooit dat uw foto’s er geweldig uitzien. Er zijn twee soorten stockfoto’s: 1) beelden met een transparante achtergrond of 2) foto’s zonder een transparante achtergrond. Voor het eerste type is het van belang om deze digitaal te bewerken. Er is geen enkel bezwaar om afbeeldingen digitaal te bewerken met behulp van software zoals Photoshop of Sketch om hun aantrekkelijkheid te vergroten.

Als alternatief kunt u ook gebruik maken van de Remove The Background app om uw foto’s voor een betaalbare prijs te optimaliseren door ze autonoom te maken of de achtergrond te verwijderen. Dit wordt aangeboden voor slechts € 1,25 per foto. U kunt de grotere afbeeldingen handmatig toevoegen in de app. Wanneer u de bijgewerkte afbeeldingen klaar heeft, kunt u verder naar de volgende stap.

Stap 5. Instaleer de MyDigitalSales App om digitale bestanden te verkopen

U moet de MyDigitalSales app installeren om uw stockfoto webwinkel te kunnen beginnen. Met deze app kunt u digitale bestanden aan uw SEOshop webshop toevoegen. Wanneer iemand het product koopt, ontvangt hij/zij per mail een link om het bestand te downloaden. U zult nog steeds uw producten beheren vanuit de SEOshop backoffice maar in het Shappz admin dashboard voegt u de digitale bestanden toe. Het is hier ook mogelijk om de bewerkte afbeeldingen toe te voegen – dit zijn immers de bestanden die de klanten zullen ontvangen.

Installeer de app door op de knop “Nu installeren” te klikken. Zodra de app is geïnstalleerd, kunt u uw stockfoto’s uploaden in het MyDigitalSales dashboard. Klik op het tabblad “Digitale Producten” en voor elk product en zijn varianten selecteert u het digitale bestand dat via e-mail wordt verzonden bij aankoop.

stock foto webwinkel 2.

Step 6. Voeg een watermerk toe Voor bescherming en promotiedoeleinden

Om uw te voorkomen dat u product zonder betaling wordt gedownload, is het van essentieel belang om watermerken te plaatsen in al uw productafbeeldingen. Een watermerk is een onderscheidend beeld of patroon om het eigendom van het auteursrecht te identificeren. Als u dit niet doet, kunnen uw bezoekers eenvoudig de afbeelding op ware grootte downloaden. Met een watermerk kan dit nog steeds, maar kan het niet worden gebruikt voor professionele doeleinden, omdat het watermerk door de hele foto loopt.

stock foto watermerk

Een watermerk kan worden toegevoegd met Photoshop, maar dit proces is tijdrovend. Een efficiëntere optie om is gebruik te maken van de Automatic Watermarks app, waarmee u een watermerk (uw logo of tekst) op de afbeelding kunt plaatsen. Hierdoor kunnen uw klanten een voorbeeld van de foto bekijken, maar door de bescherming zijn uw unieke beelden niet bruikbaar totdat ze officieel zijn gekocht.

Een watermerk op uw foto’s zal daarnaast ook helpen met de branding van uw webshop. Wanneer iemand in Google zoekt op een foto passend bij de titel en beschrijving van uw foto zal de foto worden getoond, samen met het watermerk. Gratis promotie dus!

Marketingadvies

Stockfoto webwinkels zijn geen normale webwinkels. Om deze reden zijn er een aantal speciale marketingelementen die u moet overwegen en het is belangrijk extra nauwkeurig te werk te gaan.

Kies uw markt

Bij het starten van een stock foto webwinkel is het zeer belangrijk om te weten waar op het spectrum u zichzelf wilt positioneren. Wilt u zich op de breedte richten, met een grote diversiteit en weinig specialisering in uw producten, of heeft u liever een niche webwinkel met alleen foto’s over een specifiek onderwerp?

Elk van deze alternatieven zullen verschillende voordelen voor uw zoekmachine positionering met zich meebrengen. Als u besluit te gaan voor de brede optie, houd dan in het achterhoofd dat u zult moeten concurreren met de marktleiders. Maar met niche foto’s kunt u nog steeds een aanzienlijk concurrentievoordeel ten aanzien van hen realiseren.

Het juiste ontwerp

Voor een online fotowinkel is de manier waarop u uw productfoto’s weergeeft de belangrijkste troef. Zorg ervoor dat u een passend ontwerp met duidelijke productfoto’s kiest uit de SEOshop Theme Store. Als alternatief kunt u ook uw eigen ontwerp bouwen met behulp van de HTML/CSS editor. Let op! Hiervoor moet u de template-editor activeren, wat ervoor zorgt dat u géén updates meer ontvangt aan het SEOshop-platform.

Opsomming

We hebben aangetoond dat met de komst van deze nieuwe apps op het SEOshop-platform het mogelijk is geworden om een stockfoto webwinkel te bouwen en te beheren. Zorg ervoor dat alle stappen worden gevolgd, want het is niet mogelijk om een geautomatiseerde stockfoto webwinkel te beginnen wanneer u één van de stappen overslaat.

Het SEOshop-platform evolueert voortdurend en er worden regelmatig nieuwe functies toegevoegd. Houd onze App Store dus goed in de gaten!

Nieuws en handige tips, speciaal voor jou.

Alle tools om jouw onderneming te groeien, direct in je inbox.

Bekijk meer onderwerpen