Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Horeca

Voor en door horeca-ondernemers: 6 tips voor een geslaagde Koningsdag!

Voor en door horeca-ondernemers: 6 tips voor een geslaagde Koningsdag!

Koningsdag staat alweer bijna voor de deur. Terwijl bijna iedereen de straat op gaat om de verjaardag van Koning Willem-Alexander te vieren en Nederland één dag oranje kleurt, moeten horeca-ondernemers hard werken. Maar van die drukte profiteren ze juist, mits ze goed voorbereid zijn! Wij vroegen 6 horeca-ondernemers naar hun plannen en tips tijdens Koningsdag.

1. Sowieso open gaan, ook al doe je niks aan Koningsdag.
‘Wij doen niks bijzonders met Koningsdag. Wij zijn gewoon open. Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg. Er zijn namelijk zat mensen die niks willen doen met Koningsdag, maar wel gezellig willen komen dineren. O ja…. Ik doe zelf wel een beetje raar. Elk jaar in een oranje overall, een rare pruik op mijn kale hoofd. Dat hoort er wel een beetje bij’, Wim eigenaar van Lunchroom Meiden Eveleens in Noordwijk.

2. Wees voorbereid op de drukte.
‘Zorg voor een goed ‘vluchtplan’ inzake calamiteiten! Het wordt natuurlijk heel druk, en waarschijnlijk is iedereen in een goede stemming, maar het kan ook mis gaan. Als horeca-ondernemer moet je hier rekening mee houden. Zorg daarnaast dat je de juiste goede papieren aanwezig zijn en dat je voldoende personeel inzet’, de eigenaresse van Restaurant Vain’s in Venlo.

3. Zorg dat je genoeg op voorraad hebt.
‘Mijn tip is zorg dat je genoeg voorraad hebt en de mise en place zeker in orde is. In Amsterdam is het erg druk met Koningsdag, dus als mijn plastic bekers op zijn dan draai ik meteen verlies. Ik zorg al 40 jaar dat ik een dag van te voren klaar ben met alle voorbereidende werkzaamheden’, aldus de eigenaar van Café Corso in Amsterdam.

4. Houd je aan tradities, of maak ze zelf!
‘Wij houden vast aan tradities. De ochtend van Koningsdag delen wij altijd Oranje Bitter uit. Dan komen de Veteranen van ons dorp bij een en beginnen we de dag gelijk goed. Dit doen we al jaren, we houden van de sfeer! Op Koningsnacht hebben wij altijd een bandje waar veel mensen op af komen. Wij raden andere horeca-ondernemers aan dit ook te doen. Gasten weten dan wat ze kunnen verwachten en komen allemaal terug’, eigenaresse van de Heren van de Rechter in Steenwijk.

5. Huur een artiest in voor de nodige entertainment.
‘We zorgen dat er een leuke sfeer hangt. We huren altijd een artiest in en hangen de vlaggetjes letterlijk buiten. Koningsdag is voor ons de gezelligste dag van het jaar. Wij gaan er vrij in en genieten van de dag. Dat is ook belangrijk als horeca-ondernemer’, eigenaar van Eetcafé Taveerne in Veenendaal.

6. Zorg voor een activiteit voor de kinderen.
De eigenaar van In D’ouwe Peel raadt andere horeca-ondernemers aan om het door een vrouw te laten regelen, die dit volgens hem veel beter kunnen organiseren. Hij verwijst ons dan ook meteen door naar zijn vrouw.

De eigenaresse geeft ons een tip: ‘ Wij zitten in een klein dorp en werken samen met het plaatselijke oranje comité. Samen bedenken we leuke acties en spelletjes voor kinderen, die worden uitgevoerd op ons terrein. Het is leuk om wat te organiseren voor de buurt, als je een dorpscafe bent en deze uitstraling ook wilt behouden. En de goude regel: als kinderen het naar hun zin hebben, hebben ouders dat ook!’, eigenaar en eigenaresse van Eetcafé In D’ouwe Peel in Pa Helenaveen.

Hoe bereid jij je voor op Koningsdag? Deel je tip in de comments!

Nieuws en handige tips, speciaal voor jou.

Alle tools om jouw onderneming te groeien, direct in je inbox.

Bekijk meer onderwerpen