Stoppen met je webshop? Laat je onderneming overnemen

Stoppen met je webshop? Laat je onderneming overnemen

Veel webshophouders genieten van de fase waarin de webwinkel wordt opgebouwd: de eerste orders komen binnen, de SEO-posities stijgen en de klanten laten postieve reviews achter. Dat enthousiasme valt na de eerste jaren vaak wat terug en dan moet je je afvragen of je nog wilt doorbouwen en met (extra) investeringen de webwinkel naar een volgend niveau gaat brengen. Dat zal voor een deel van de webshophouders zo zijn, maar voor anderen ook niet. Iedereen is goed in iets anders en een conclusie kan zijn dat je het beste presteert in de spannende pioniersfase, of juist in het finetunen en uitbouwen van een bestaande webwinkel.

Een voor de hand liggende oorzaak van de groeiende desinteresse kan liggen aan tegenvallende bedrijfsresultaten. Maar ook pensioen is een (wellicht verrassende) reden die regelmatig langs komt. Er zijn veel redenen denkbaar: zo wisselen mensen in het bedrijfsleven om de zoveel jaar van baan, omdat ze toe zijn aan iets anders. Bij webshophouders is dat niet anders, het heeft alleen wel wat meer voeten in de aarde. Wat we ook meer en meer zien, zijn e-commerce specialisten die webshops opbouwen met als doel ze met een track record weer te verkopen. Hier lees vertellen wij meer over de voordelen van overname.

Type kopers voor je webwinkel

Speel je zelf wel eens met het idee om te stoppen met je webshop? Overweeg dan zeker de mogelijkheden die een verkoop je bieden. Een webshop waar jij misschien genoeg van hebt of niet mee verder komt, kan voor anderen een mooie aanwinst zijn.

Denk aan starters die nu voor de beslissing staan om zelf iets op te bouwen of een bestaande webwinkel over te nemen (“Make or buy”). Het voordeel van een bestaande winkel is dat er historie is opgebouwd, dat er Google posities zijn en opgebouwde klanten/leveranciersrelaties. Met andere woorden: het aantal risico’s ligt lager. Hoeveel zal uiteraard per webshop verschillen.

Verder zijn concurrenten of leveranciers vaak goede kopers. Voor hen is de overname van je webwinkel mogelijk een manier om versneld uit te breiden (“Buy and Build”). Ook als je omzet niet zo hoog is maar je wel goede Google posities hebt op belangrijke keywords kan een overname nog steeds de investering waard zijn.

Wat we meer en meer zien, zijn de zogenaamde ‘webshopdokters’. Dit zijn veelal internetbureaus met verstand van zaken. Ze kopen underperformers op, die ze binnen 6-18 maanden grote stappen kunnen laten zetten door hun expertise toe te voegen aan de shop. Zodra de webshop (weer) goed draait, wordt deze ter verkoop aangeboden. Dit zijn vaak goede aankopen voor starters: ze hebben én een goede orderhistorie én geoptimaliseerde SEO en SEA performance.

adding-value

Ben ik een interessante overnamekandidaat?

Als je hebt besloten dat verkoop een interessante manier is om afscheid te nemen van je webshop, dan is één van de vragen die volgt: wát maakt dat mijn webshop interessant om overgenomen te worden en waar letten kopers op.

Om hier op hoofdlijnen een antwoord op te geven, nemen we als uitgangspunt de eerder besproken methodiek om webshop waarde te bepalen. Voor een inhoudelijke behandeling van de formule lees je meer op Discountedcashflow.nl.

Deze formule is gebaseerd op onder meer de vrije kasstromen en een rendementseis, waarmee de toekomstige vrije kasstromen contact worden gemaakt (de ‘waarde’). Hier vallen voor de beschreven type kopers veel redenen uit af te leiden voor de overname van jouw webwinkel:

 • De overname van marktaandeel/extra omzet
 • De overname van Google posities (degene die de top 3 in Google kan afdekken met meerdere eigen shops/sites op belangrijke keywords is spekkoper)
 • De overname van bezoekersstromen (traffic) & domain authority
 • De overname van leveranciersrelaties/inkoopvoorwaarden
 • De overname van (exclusieve) dealerships
 • De overname van een eigen merk
 • De overname van een goed converterend platform met data over klantgedrag
 • De overname van klantenbestanden & nieuwsbrief bestanden

Aan de andere kant zijn er ook redenen te noemen waarom een koper liever weg blijft bij jouw webshop:

 • Een grote afhankelijkheid van jou als eigenaar (men kan jouw werk/netwerk lastig overnemen)
 • Een grote afhankelijkheid van derden (leveranciers, een paar grote klanten)
 • Een grote afhankelijkheid van een personeelslid
 • Een Adwords-infuus (al je orders komen van betaalde traffic)
 • Een zelfbouw webshop
 • Te generiek assortiment en geen toetreding barrières tot de markt (denk aan de webshops die dropshippers aanbieden)
 • In het geval van een BV zijn leningen nog wel eens een punt

Deze lijst vormt een goede basis voor jezelf om na te gaan in hoeverre jouw webshop een interessante overnamekandidaat zou zijn voor kopers. De lijst is niet uitputtend, dus wellicht kom je nog op aanvullende redenen.

Zelf een webshop bouwen?

Probeer het gebruiksvriendelijke Lightspeed eCommerce platform.

Je shop verkopen

Als je zover bent en besloten hebt dat je graag overgenomen wilt worden, dan raad ik je aan alle beschreven punten die voor jouw onderneming van toepassing zijn aan te stippen en duidelijk uit te werken wanneer je de shop via ons netwerk te koop aanbiedt. Wij zijn dan het beste instaat om je te matchen aan ons kopersbestand!

Als je nog niet helemaal duidelijk hebt wat de waarde van je shop zou kunnen zijn, gebruik dan onze gratis Webshop Waarde app (verkrijgbaar in de Lightspeed App Store) of de module op onze homepage waarmee je gratis een indicatie van de waarde kan krijgen. Zowel de app als de module nemen de genoemde elementen in dit artikel mee in de rendementseis en ze komen dus indirect tot uiting in de teruggekoppelde waarde.

Je eigen webwinkel verkopen? Schrijf je in op onze homepage. Wij houden jouw gegevens anoniem en werken op basis van No Cure, No Pay.

 

 

Zó verhoog jij de online zichtbaarheid van je webshop!

Zó verhoog jij de online zichtbaarheid van je webshop!