Een menu maken voor je restaurant

Ontdek het op deze pagina.

Je menukaart is het visitekaartje van je restaurant. Iedere klant zal jouw menu onder ogen krijgen. Er hangt dus veel vanaf. Hoe maak je een menu voor je restaurant?

Get ready. Jouw menu gaat geweldig worden.

De menukaart is één van de belangrijkste aspecten — zo niet hét allerbelangrijkste aspect — van je restaurantmarketing. Voordat je jouw menukaart opstelt, moet je dus eerst een aantal zaken in overweging nemen.

Hoe maak je een menu?-2

Laat topgerechten beter opvallen

Een menumatrix visualiseert in één klap de verkoopcijfers en bruto opbrengst van de items op je menukaart. Het kan een goede tool zijn om inzicht te krijgen in wat je nu eigenlijk aanbiedt. En het kan helpen bij het opstellen van jouw menucategorieën.

Precies weten hoe je een menumatrix opstelt en waar je wat plaatst? Download het whitepaper 7 Tips voor een buitengewone menukaart.

Wat is belangrijk voor je menu?

1: Bepaal wat je aan het ontwerp wilt uitgeven.
2: Kijk wat de concurrentie doet.
3: Stel een menumatrix op: laat topgerechten beter opvallen.
4: Indeling van categorieën.
5: Beschrijving van gerechten.
6: Wel of geen foto's?
7: Waar plaats je prijzen en valutatekens?

Je eigen restaurant menu maken?

Menu zelf maken of uitbesteden?

Bepaal eerst wat je aan je menukaart wilt uitgeven. Of je het zelf wilt doen of een designer wilt inhuren die helpt met de lay-out en categorieën?

Verzamel en bekijk menukaartenAnalyseer bij aantrekkelijke menukaarten wat hen precies zo effectief maakt. Maar bestudeer ook menukaarten die je juist onaantrekkelijk vindt, en bepaal welke aspecten je niet bevallen.

Menu items

Hoe benadruk je jouw beste gerechten?

Er bestaan diverse eenvoudige technieken:

– Plaats een kader rondom een bepaalde groep items
– Gebruik verschillende soorten lettertype
– Gebruik verschillende kleuren en arcering
– Plaats een illustratie bij het gerecht
– Plaats een *-symbool naast het menu-item

Wat schrijf je op je menukaart?

Beschrijving van gerechten.
Twee factoren zijn hierbij van belang. Niet te lang. En geen spelfouten. Spelfouten doen afbreuk aan het vertrouwen in de kwaliteit van de gerechten.

Wat zet je er wel in? De bekendste ingrediënten, benoem merknamen en herkomst. Vermeld geen allergie-informatie, maar zorg wel dat je personeel daarvan op de hoogte is.

Do's and don'ts

Foto’s
Food fotografie luistert zeer nauw en indien deze niet van hoogstaande kwaliteit is, kan deze uw menukaart zelfs meer schaden dan goed doen.

Valutatekens
Als je valutatekens weglaat van je menukaart, vergeten je klanten (al is het maar voor een minuut!) dat ze geld uitgeven – en besteden zo wellicht meer. 

7 tips voor een buitengewoon menu

Meer informatie?

Vaker dan je zou denken, beïnvloedt het design van je menu de rendabiliteit van jouw restaurant. Welke gerechten wil jij het meest verkopen? Hoe ga je deze in categorieën onderverdelen? En hoe zit met foto’s?

In deze gratis gids geven we 7 nuttige suggesties voor het ontwerpen – of herontwerpen – van jouw menu.