Starten met een witte kassa?
Dit moet u weten.

Kies voor Lightspeed.

Alle administratie automatisch op orde

Witte kassa? Zwarte doos? Begeef u niet langer in een grijs gebied. Met het gecertificeerde kassasysteem van Lightspeed voorkomt u boetes en maakt u een einde aan de onzekerheid.

Voor wie?

Sinds 2016 zal elke horecaondernemer die minstens 25.000 euro van zijn omzet uit voeding haalt die ter plaatse wordt geconsumeerd, met een geregistreerde kassa moeten werken. Niet alleen restaurants of eetcafés, maar ook een koffiesalon, bakkerij of zelfs de kantine van een club of vereniging, valt onder de wetgeving van de geregistreerde kassa.

GKS-ticket vervangt de traditionele kassabon

Omdat een GKS al uw handelingen registreert en bewaart, zult u geen btw-bonnetjes meer moeten uitreiken of dagontvangstenboek moeten bijhouden. Het is zeer eenvoudig om de verplichte dagelijkse rapporten aan te maken met Lightspeed’s GKS: dat gaat namelijk automatisch. Op basis van de rapporten die de kassa kan aanmaken, kunt u op een eenvoudige manier uw btw-aangifte (maand- of kwartaalaangifte) invullen. De klant krijgt een geprint GKS-ticket. Deze vervangt het traditionele btw-bonnetje.

Lightspeed klant Simon Says Afbeelding 1

GKS-ticket vervangt de traditionele kassabon

Omdat een GKS al uw handelingen registreert en bewaart, zult u geen btw-bonnetjes meer moeten uitreiken of dagontvangstenboek moeten bijhouden. Het is zeer eenvoudig om de verplichte dagelijkse rapporten aan te maken met Lightspeed’s GKS: dat gaat namelijk automatisch. Op basis van de rapporten die de kassa kan aanmaken, kunt u op een eenvoudige manier uw btw-aangifte (maand- of kwartaalaangifte) invullen. De klant krijgt een geprint GKS-ticket. Deze vervangt het traditionele btw-bonnetje.

Zet uw kassaticket in voor meer omzet
In het Lightspeed kassasysteem kunt u zelf uw ticket vormgeven. Met uw logo of QR-code die naar uw website of Facebookpagina linkt. Plaats onderaan uw bon een promotie of kondig een event aan. Een bonnetje, in zijn simpelheid, draagt toch zeker bij aan klantenbinding!

Voordelen van een witte kassa GKS

10 voordelen van een witte kassa

Wie niet verplicht is om de kassa in gebruik te nemen, mag dat op vrijwillige basis toch doen. Het gebruik van de geregistreerde kassa brengt namelijk voordelen met zich mee, zoals:

  1. U bent minder tijd kwijt aan administratie.
  2. U kunt uw personeel beter managen.
  3. U krijgt inzicht in welke gerechten het beste verkopen.
  4. U weet precies wanneer de piekmomenten zijn.
  5. U kunt per gast een profiel aanmaken en deze kan een losse rekening openen.
  6. Van barman tot serveerster, ieder heeft zijn/haar eigen inlog.
  7. Er is een betere communicatie tussen bediening en keuken.
  8. U kunt zelf wijzigingen doorvoeren.
  9. Al uw data staan veilig in de cloud en zijn altijd beschikbaar.
  10. Het Lightspeed kassasysteem is volledig af te stellen op de werkwijze en identiteit van uw onderneming.

Veelgestelde vragen

Meld u aan voor de Lightspeed 'witte kassa' masterclass 14 maart in Ghent!

Wat is een 'zwarte doos'?

Een ‘zwarte doos’ is een andere benaming voor ‘fiscale data module’ (FDM), ook wel ‘blackbox’ genoemd. Dit kastje wordt gekoppeld aan uw kassa en zorgt ervoor dat alle verkopen en manipulaties op een onuitwisbare manier geregistreerd worden. Hierdoor kan de fiscus snel gerichte en transparante controles uitvoeren.

Waar moet ik op letten?

Alleen goedgekeurde kassasystemen krijgen een certificaat van de Federale Overheidsdienst Financiën. Lightspeed kassasysteem is gecertificeerd onder:

nummer: BPOS002
producent: Lightspeed POS Belgium
productnaam: BVBA Restaurant
versie: 3.04B.

Wat is een 'witte kassa'?

Een ‘witte kassa’ is de korte benaming voor een ‘geregistreerd kassasysteem’ (GKS). Alle handelingen, van bestelling tot bon, worden geregistreerd conform de wetgeving.

Geldt dit ook voor mijn bedrijf?

Wanneer u geen maaltijden serveert of alleen afhaalmaaltijden, dan komt u eronderuit. Wanneer u minder dan 25.000 euro omzet per jaar uit maaltijden ter plaatse haalt, dan hoeft u ook geen blackbox. Maar u moet dan wel btw-bonnetjes bijhouden.

Wat moet ik doen met mijn kassabonnen?

Wel of geen GKS, u dient sowieso uw administratie op orde te hebben. Wanneer u elk kasticket moet bewaren, dan gaat dat natuurlijk gemakkelijker met een geavanceerd kassasysteem. Deze kunt u eventueel later, wanneer dat nodig is, koppelen aan een blackbox (zwarte doos).

Hoe gaat de controle?

Een witte kassa maakt de financiële controle gemakkelijker. Voor de fiscus, maar ook voor u. Even aansluiten op de blackbox en de controle is gedaan.

Hoe zat dat met de 10%-regel?

Deze bestaat niet meer en is recentelijk afgeschaft. Dat is gedaan omdat de 10%-regel te veel ruimte gaf voor interpretatie. Vanaf 2016 is dit de regel: de horecazaken waar klanten ter plaatse consumeren, moeten een witte kassa hebben wanneer zij jaarlijks hieruit meer dan 25.000 euro omzet behalen.

Heb ik zelf ook nog iets aan een witte kassa?

Lightspeed kassasystemen zijn er niet voor de fiscus. Ze zijn er om horeca-eigenaren en hun personeel meer gemak te bieden. Met een mobiel kassasysteem kunt u overal bestellingen opnemen en afrekenen. Het menu is online te wijzigen. En alle gerechten zijn visueel verbeeld. Binnen enkele seconden is een bestelling gemaakt en naar uw keuken doorgezet.

Wanneer is de deadline?

De doorvoering van de witte kassa is op 1 januari 2015 ingegaan. Sindsdien zijn er diverse implementatiegolven geweest. Ook kunt u uitstel vragen middels een tolerantieregistratie. Op de website , opgezet door de Federale Overheidsdienst Financiën, vind u een overzicht en kalender.