In den Ouden Vogelstruys: een stukje geschiedenis in Maastricht

In den Ouden Vogelstruys

In den Ouden Vogelstruys is het oudste café in Maastricht. Het historische pand dateert terug naar 1730 en huist een café sinds mensenheugenis. In 2019 verdubbelde de Struys haar oppervlakte en capaciteit met de aankoop van het naburige pand. Het originele café blijft haar ware aard behouden, maar in het aanliggende pand kunnen gasten terecht voor een lekkere lunch of een uitgebreid diner. Bij zo’n uitbreiding hoorde ook een technische upgrade. Henri Hochstenbag – al 18 jaar trotse eigenaar – koos voor Lightspeed. Fotografie ©Laurens Bouvrie.

Henri Hochstenbag

Type onderneming

Café & Brasserie

Locatie

Maastricht

Een bruin café in moderne tijden

Het was Henri’s missie om de typerende uitstraling van bruin café in de Struys zo goed als mogelijk te bewaren – en dat lukt hem ook, tot het veranderende consumentengedrag hem inhaalde. “Je bent continue bezig met wat de markt vraagt, maar je moet eerst goed nadenken over je aanbod,” vertelt hij. “Het moet allemaal in het Struys jasje zien te passen, want je wil niet te hip worden, maar je wil toch de hippe mensen ontvangen. We konden ’s avonds niets te eten aanbieden, omdat er niet voldoende faciliteiten waren en we wilden het café graag houden zoals het was,” gaat Henri verder. “Daar kunnen we nu anders mee omgaan en aan de behoefte van de klant voldoen. Aan de ene kant kunnen ze een borreltje drinken en aan de andere kant een hapje eten.”

In Den Ouden Vogelstruys – Bediening

Dubbel zo groot, dubbel zo efficiënt

Het originele hoekpand was al ontzettend populair op ’t Vrijthof, zonder twijfel het bekendste plein in de binnenstad van Maastricht en gekend omwille van de vele evenementen die er doorheen het jaar plaatsvinden. Dankzij de uitbreiding, kon de Struys ook haar terras vergroten, van 90 naar 150 stoelen. Om tijdens evenementen de extra drukte beter te managen, wordt er een apart vloerplan en menukaart aangemaakt in het kassasysteem. Zo krijgt Henri een beter beeld van hoe winstgevend evenementen precies zijn voor zijn zaak. Gebruiksvriendelijkheid en flexibiliteit zijn kernwaarden van Lightspeed, en sluiten perfect aan bij Henri’s verwachtingen: “We willen alle efficiënte oplossingen gebruiken waarover het kassasysteem beschikt om zo snel mogelijk de beste service te kunnen bieden.”

Je moet er als ondernemer voor zorgen dat je een goede logistieke inrichting hebt, zodat iemand die minder ervaring in de horeca heeft, toch kwaliteit kan bieden. Dat is een van de redenen dat we voor Lightspeed hebben gekozen.

Gemaakt voor evenementen

De feestdagen is een topperiode voor de Struys. Elk jaar vindt Magisch Maastricht plaats, een groot winterfeest waar niemand minder dan André Rieu op het Vrijthof ettelijke dagen op een rij een concert geeft. “Op een normale dag hebben we 150 mensen die bij ons komen eten. Tijdens de André Rieu concerten loopt dat op tot 310, per avond, waar een hele andere opstelling van het terras voor nodig is,” legt Henri uit. “Daarom hebben we kleine stoelen en lange tafels tot aan de straat. Voorgaande jaren moesten we per tafeltje iedereen z’n naam intoetsen. We willen efficiënter werken. Dit jaar hebben we dat het eerste jaar gedraaid met Lightspeed. Dat ging perfect!”

Het kassasysteem dat met je meedenkt

Ontdek wat Lightspeed Restaurant voor jou kan betekenen.