Wat is een POS?

Ontdek hier wat een POS is en wat de mogelijkheden zijn van een modern kassasysteem.
Speciaal ontwikkeld voor de Horeca en Retail.

Retail POS

Voorraadbeheer, eCommerce, data, loyalty, analytics, en meer

Horeca POS

iPad kassasysteem, flexibel menu en vloerplan, rapporten, en meer.

Wat is het verschil tussen een POS, POS systeem, en kassasysteem?

Met de wereldwijde opkomst van POS systemen is ondernemen een stuk makkelijker geworden voor winkeliers en horeca ondernemers.


Ouderwetse kassa’s kunnen de dinosaurussen achterna. Nieuwe kassa technologie is zo gebruiksvriendelijk dat iedereen overstapt op deze systemen. Voor het grote publiek is er nog steeds verwarring rond de terminologie. Wat is een POS? En wat is het verschil tussen een POS, POS systeem, en een kassasysteem?

Wat is een POS?

'POS' - of Point Of Sale - omschrijft de plek wáár de verkoop plaatsvindt

In breedste zin kan een POS dus een heel warenhuis zijn, of een markt of stad. Dit zijn immers allemaal plekken waar iets gekocht of verkocht kan worden.

Winkeliers spitsen het begrip iets meer toe: voor hen betekent ‘point-of-sale’ meestal de plek rondom de kassa of toonbank waar men afrekent. Point Of Sale wordt om die reden ook vaak een ‘Point of Purchase’ genoemd.

Wat is een POS? hardware

Wat is een POS systeem?

POS systeem - of Point Of Sale systeem - wordt gebruikt om een systeem of software te omschrijven dat winkeliers en restaurants ondersteuning biedt bij hun verkoop, voorraadbeheer, analyses, rapportage, en het managen van hun werknemers.

Meestal bestaat een POS systeem uit een computer met daarop POS software, een bonnenprinter, een barcodescanner, een pinapparaat en - in het geval van een verouderd Point Of Sale systeem - een lokale server.

Mobiele POS systemen zijn vaak cloudgebaseerd, en draaien op iPads of andere draagbare apparaten (tablets, iPod, iPhone). Deze moderne systemen hebben geen server ter plaatse nodig. Alles is online toegankelijk en wordt opgeslagen en gesynchroniseerd in de cloud.

Lightspeed kassasysteem hardware

Wat is een kassasysteem?

‘Kassasysteem’ is een vrije vertaling van de term POS systeem, maar eigenlijk doet de term 'kassa' de capaciteiten van een POS systeem tekort.

Met een kassa kun je afrekenen, maar een POS (kassa)systeem geeft je inzicht in klantgegevens, verkoopstatistieken en voorraadinformatie.

Een POS (kassa)systeem combineert de functies van een normale kassa met krachtige marketingtools, een geïntegreerd CRM-systeem, uitgebreid voorraadbeheer, en solide rapportages.

POS-3

Ontdek meer

Lightspeed biedt POS kassasystemen aan voor retail en horeca.
Bekijk onze producten, of neem contact op met onze experts voor meer informatie.