Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Horeca

6 tips om horecapersoneel te behouden

6 tips om horecapersoneel te behouden

Sommige uitdagingen keren voortdurend terug in het werk van een horecaondernemer. Er zijn verschillende zaken waar ondernemers voortdurend naar kijken, zoals het verlagen van bedrijfskosten, voorraadbeheer of voorbereiding op drukke tijden zoals de feestdagen. Maar een van de grootste uitdagingen voor horecaondernemers, is het goed personeel te vinden én te behouden. Goede werknemers in de servicesector zijn schaars. Lees hier hoe je aan de hand van 6 tips frequente wijzigingen in medewerkers in je bedrijf kunt verminderen en medewerkers permanent aan je zaak kunt binden.

Wat zijn de redenen voor hoge personeels-fluctuaties in de horeca?

De meest voorkomende redenen voor ontevredenheid van het personeel in de horeca zijn de volgende redenen:

  • Relatie met collega’s en werkzaamheden
  • Algemene arbeidsvoorwaarden, vooral werktijden
  • Salaris en andere voordelen of premies

Vanwege seizoensinvloeden trekt de horeca vooral werknemers aan die alleen van plan zijn om voor een korte tijd te werken. Werknemers voor een langere periode slagen er echter beter in je zaak te vertegenwoordigen en je klanten een fijne ervaring en de beste klantenservice te bieden.

personneel behouden horeca
Waarom zijn frequente veranderingen van werknemers slecht voor je horecazaak?

Het grootste nadeel van een hoog personeelsverloop is de kost voor restauranthouders. Een onderzoek van Deloitte toonde bijvoorbeeld aan dat een doorsnee hotelier 45 procent van zijn bedrijfskosten besteedt aan human resources. Personeelskosten zijn daarom een ​​enorme grote kost. Verder heeft nieuw personeel veel tijd voor training nodig. Al deze factoren beïnvloeden uiteindelijk ook de klantervaring. Gasten merken wanneer iemand nieuw en onzeker is, dat helpt niet vertrouwen in zaak en service op te bouwen.

Hoe behoudt je horecapersoneel?

Investeer tijd en middelen om de juiste werknemers te vinden en hen voor een lange tijd te behouden.

1. De juiste mensen aannemen
Wees geduldig bij het aannemen, want de tijd die je investeert om de juiste mensen te vinden, zal zijn vruchten afwerpen! Tijdens een sollicitatiegesprek kun je bijvoorbeeld achterhalen of een kandidaat op zoek is naar een werkplek voor langere termijn.

2. Eerlijke compensatie en premies
De beloningsstructuur in je zaak moet aantrekkelijk zijn voor de werknemers en moet kunnen concurreren met andere horecazaken. Vooral de waardering voor het werk van je medewerkers is uitermate belangrijk. Overweeg daarom een ​​loyaliteitsprogramma voor medewerkers, waarin je financiële beloning, flexibele werktijden of andere premies introduceert.
Moderne kassasystemen hebben veel voordelen met zich meegebracht op vlak van personeelsmanagement. Dankzij maatregelen van de overheid worden er alternatieven geboden voor zwartwerk in de horeca. Zo zijn er ondertussen meerdere vormen van tewerkstelling, die voor verschillende redenen aantrekkelijk zijn. Meer weten over de voordelen van flexi’s, extra’s en studentenjobs?

personneel behouden horeca

3. Training en promotie mogelijkheden
Een goede training begint met oriëntatie of proefdraaien. Maar cross-training (bijvoorbeeld dat de bartender eens meeloopt met een ober, en andersom) is ook erg handig, omdat je medewerkers hierdoor nieuwe skills kunnen leren en waardevolle allrounders kunnen worden. Dit helpt ook in geval van personeelstekort, bijvoorbeeld door ziekte of afwezigheid, om je zaak draaiende te houden. Maar het is nog belangrijker om je werknemers nieuwe verantwoordelijkheden te geven. Interessante carrièrekansen kunnen werknemers motiveren om hun loopbaan in je bedrijf voort te zetten.

Naast de doorgroeimogelijkheden willen en moeten werknemers, vooral op jonge leeftijd, altijd een hoop leren. Denk aan een wijntraining, service training of een cocktail cursus. Mensen zijn enthousiast over dingen waar ze goed in zijn. Heb je eens nagedacht een gezellig etentje te organiseren voor al je personeel wanneer je een nieuwe menukaart introduceert? Laat de chef elk gerecht uitleggen en iedereen alles proeven. Dat helpt hen bij de gast aan tafel geïnformeerd en gepassioneerd te zijn.

4. Leiderschap en teamverband
Creëer een goede werkomgeving en bevorder goede relaties met en tussen alle medewerkers. Vooral in de horeca is het belangrijk om hand in hand te werken. Feedback geven en krijgen van je personeel kan in beide richtingen behulpzaam zijn. Reguliere teambijeenkomsten, waarin actuele onderwerpen kunnen worden besproken en suggesties voor verbetering kunnen worden gedaan, zijn ideaal. Plan ook gezamenlijke activiteiten voor een goede teamspirit!

personeel behouden horeca

5. Ondersteun de balans tussen werk en privéleven
Omdat de horeca van nature een stressvolle werkomgeving kan zijn, is het belangrijk dat je je team goed behandelt op het gebied van werktijden. Te heftige werktijden zijn een van de belangrijkste redenen voor een hoog personeelsverloop. Probeer de shiftplanning zo eerlijk mogelijk voor alle medewerkers in te delen en medewerkers de mogelijkheid te bieden om meer of minder uren aan te vragen. Zorg er ook voor dat er regelmaat zit in de shifts, zodat je werknemers wekelijks weten wat ze kunnen verwachten.

6. Gebruik de data van je kassasysteem
Met deze tips kunt je je personeel beter behouden en in de toekomst meer tijd en geld investeren om je klanten uitzonderlijke service te bieden. Met het juiste kassasysteem kun je niet alleen transacties in je bedrijf afhandelen, maar ook je personeel efficiënter beheren. Zo kun je bijvoorbeeld werktijden én de prestaties van je werknemers registreren. Als gevolg hiervan kan potentieel voor training worden geïdentificeerd en premies rechtstreeks worden gekoppeld aan de prestaties van medewerkers. Je kunt de werknemer bijvoorbeeld belonen die het meeste omzet heeft gedraaid of het meeste fooi heeft binnengehaald op een avond.
Het komt er op neer dat hoe beter een ondernemer is voor zijn mensen hoe lager de kans dat ze ergens anders willen werken. Creëer een fijne omgeving waar mensen graag naartoe gaan, en vergeet niet aan je personeel te vragen: wat mis je hier?

Beter personeelsbeheer? Probeer nu 14 dagen ons kassasysteem, zonder verplichtingen

Lightspeed Restaurant

Nieuws en handige tips, speciaal voor jou.

Alle tools om jouw onderneming te groeien, direct in je inbox.