Al 35 jaar lang een begrip onder boarders

Burnside

Snowboards, skateboards, wakeboards, bmx, inline skates en de bijbehorende outfits en accessoires: de collectie van Burnside bestaat maar liefst uit 21.000 producten. Wie de winkel in Deventer doorloopt, komt meteen terecht in een indoor-skatepark van 1.700 vierkante meter. En of je nu komt voor een volledig nieuwe snowboard-set of alleen nieuwe wieltjes voor je skateboard, Burnside “blijft een plek waar je niet per se wat hoeft te kopen, maar waar het ook gewoon leuk is om binnen te lopen.”

Type onderneming

Streetwear

Locatie

Deventer

Blije klanten boven alles

Burnside begon in 1988 met een winkel in het centrum van Deventer, en verhuisde tien jaar later naar een industrieterrein naast de stad om het skatepark te kunnen openen. Bezoekers die zich jaren geleden als kind in de winkel vergaapten aan de collectie, komen met hun eigen kinderen terug om een board of kleren aan te schaffen, vertelt Joost Esselink van Burnside.

“Wat wij heel belangrijk vinden is dat klanten blij zijn met de spullen die ze kopen. Als ze een volledige snowboard-set kopen en het blijkt na een weekje wintersport dat de schoenen niet lekker zitten of het board niet aan de verwachtingen voldeed, dan ruilen we het om, net zolang totdat ze echt blij zijn.”

21.000 producten: van handmatig naar digitaal

Jarenlang werd er in Burnside gewerkt met een handmatig systeem: van handgeschreven bonnetjes tot bestickerde prijskaartjes. Toen ze in 2020 tijdelijk dicht moesten vanwege de covidpandemie, besloot het team de hele collectie van 21.000 producten te digitaliseren met het Lightspeed Retail kassasysteem. Sinds ze de voorraad digitaal kunnen volgen, hebben ze meer inzicht in wat er besteld moet worden en wanneer.

“We hebben nu een veel mooier inzicht van wat we verkopen: wat zijn hardlopers, wat ligt stil?” legt Joost uit. “De omzet van de streetwearcollectie is dankzij Lightspeed omhoog gegaan, puur omdat we de juiste dingen op tijd bijbestellen en beter inzicht hebben in wat we verkopen.”

Verkoopgeschiedenis: onmisbaar bij garantie en omruilingen

Sinds het team van Burnside met Lightspeed werkt, kunnen niet alleen de huidige voorraad, maar ook verkochte producten opgezocht worden in het kassasysteem. En dat is handig voor een winkel die veel producten met garantie en ook tweedehandsproducten verkoopt, legt Joost uit:

“Wakeboarden en snowboarden zijn sporten waarbij schade kan ontstaan aan het materiaal. Dan is het heel makkelijk om terug te zien wanneer de klant het board gekocht heeft, of het een demo-board was, en of het al schade had, bijvoorbeeld.”

“De omzet van de streetwearcollectie is dankzij Lightspeed omhoog gegaan, puur omdat we de juiste dingen op tijd bijbestellen en beter inzicht hebben in wat we verkopen.”

Joost Esselink, Burnside

Het kassasysteem dat met je meegroeit