Codium – powered by Lightspeed since 2019

Codium * – Goedlachse gastronomie in Goes

Het is hun eigen gastenervaring die Jean Luc Etienne en Wouter Kik aanzette om zelf een gastronomisch restaurant te beginnen. Jean Luc als voormalig restaurant manager en sommelier van tweesterrenrestaurant Parkheuvel en Wouter als voormalig chef van tweesterrenzaak De Kromme Watergang. Codium ging in 2019 open in het centrum van Goes. Vandaag is de sterrenzaak één van de grootste culinaire trekpleisters van Zeeland.

Lees ons uitgebreide interview met Codium hier.

Jean Luc Etienne & Wouter Kik

Type Horecazaak

Fine dining

Locatie

Goes

Gastronomie in teken van zichzelf

“Codium is het verhaal van onszelf”, vertelt Jean Luc. “Wat wij hier doen, wat wij leuk vinden en wat we willen, is het beste restaurant zijn in onze beleving.” Sinds 2023 prijkt er een Michelinster op de gevel van Codium en mogen Jean Luc en Wouter zijn prijzen met een 16/20 in de Gault&Millau. “Het is ontzettend mooi om zo’n waardering te krijgen, en het helpt ons bedrijf ook gezond te maken, maar het had ook kunnen zijn dat Michelin het niet leuk vond wat wij doen. Maar dan hadden we onze plannen niet gewijzigd.”

Amuse van Codium

Vele delen van een groter geheel

Voor Jean Luc is gastvrijheid blij zijn dat gasten voor jouw zaak hebben gekozen – terwijl er honderden andere opties waren – en die appreciatie ook aan hen te laten zien. “Iedereen mag dat op zijn of haar eigen manier laten blijken, maar moet wel dat gevoel weten te creëren bij gasten vanaf het moment dat ze het restaurant betreden.” Zo beschouwt Wouter zijn keuken als een onderdeel van wat een bezoek aan Codium met zich meebrengt. “Eten mag nooit de hoofdmoot voeren”, stelt hij. “Het draait rond het creëren van een mooie avond voor gasten, op de manier hoe wij het willen.”

De keuken van Codium
Alles wat Lightspeed heeft beloofd, is ook gebeurd.

Het kassasysteem: elementair, maar essentieel

Eén van de belangrijkste redenen voor Jean Luc en Wouter om voor Lightspeed te gaan was de mogelijkheid om het kassasysteem te koppelen met een A5-printer. “Voor een paar honderd euro eten en vervolgens een kassabonnetje van de Albert Heijn krijgen als rekening vind ik niet passen bij een zaak van ons niveau”, verklaart hij verder. Dat, de prijs en de eenvoudige bedienbaarheid van het systeem: “Ik heb een iPad gekocht, een abonnement afgesloten en ik kon draaien”, stelt hij eenvoudig.

Voorgerecht van Codium

Payments: meer geld over voor de gast

“Onze opstelling is heel eenvoudig: een iPad met een A5-printer, een laptop met een backoffice. Dat systeem moet ook werken – en daar ben ik tevreden van. Als het internet bovendien uitvalt, blijft Lightspeed gewoon doorgaan. Alles wat Lightspeed heeft beloofd, is ook gebeurd. We zijn overgestapt op Lightspeed Payments omdat het goedkoper was dan het systeem dat we hadden. Zo houden we ons restaurant weer wat betaalbaarder voor onze gasten. Hoe minder ik hoef te betalen voor zaken waar de gast op zich niets aan heeft, hoe meer geld er overblijft om aan de gast te spenderen."

Interieur Codium

Betaalbare horeca op sterrenniveau

Volgens Jean Luc is dat ook grootste uitdaging voor sterrenrestaurants vandaag: een acceptabele balans vinden tussen prijs en kwaliteit. “Er wordt te vaak alleen maar aan het netto-winst resultaat gedacht, terwijl je volgens mij eerder op langere termijn moet kijken. Ik denk dat veel restaurants daar de plank misslaan. Elke lege stoel is slechter dan een stoel met minder omzet. Als je op die manier in ons segment geld wilt verdienen, dan ga je uiteindelijk de strijd verliezen”, concludeert Jean Luc.

Amuse van Codium

Trotse partner van meer dan 90 sterrenrestaurants in de Benelux.

Ontdek waarom Lightspeed de perfect partner is voor horecazaken met ambitie.