Square Eight

Het succes van toegankelijke tweedehands

Tweedehands, vintage en pre-loved kleding is aan een onstuitbare opmars bezig. Square Eight, de vintagewinkel van de broers Roël en Daud IJsselstein, is daar het stralende voorbeeld van. Ze begonnen in 2018 met het organiseren van vintage kilo sales in Nederland en België, en in 2020 openden ze hun eerste winkelpand in Gouda. Kort daarop volgde Rotterdam, daarna Den Haag. Roël vertelt over hun succesvolle concept en hoe ze de snelle groei in goede banen leiden.

Lees het volledige interview

Geen bomvolle rekken

Bij Square Eight vind je geen bomvolle rekken en overweldigende bergen ongesorteerde kleding, maar met liefde geselecteerde curated vintage. En dat maakt hun concept juist zo succesvol: “Bij ons krijg je de kans om rustig door de rekken heen te gaan, zonder overprikkeld te raken”, legt Roël uit.

De kleding wordt geleverd in balen, en de inhoud daarvan is ook voor het team een verrassing. “Wat wij binnenkrijgen in een volle vrachtwagen van tien ton weten we eigenlijk nooit. Het is altijd verschillend, en dat maakt het ook weer uitdagend en leuk, omdat we zelf moeten puzzelen hoe we er een geheel van maken”

Drie winkels én events

Inmiddels werken er bij Square Eight 15 fulltimers. Met drie winkels en regelmatige kilosales op locatie is het nauwkeurig bijhouden van de verkoopresultaten, personeelsplanning en voorraad steeds belangrijker geworden.

Het team houdt met behulp van de rapporten van het Lightspeed Retail kassasysteem bij hoeveel klanten gemiddeld uitgeven, welke productcategorieën bestsellers zijn, en hoe goed aanbiedingen aanslaan. “Je kunt met de rapporten heel goed zien wat je piekuren zijn, en daar kun je op anticiperen. Zo wordt het inzichtelijk hoe je je dag inricht”, legt Roël uit.

Snel betalen en retourneren

Het kassasysteem is gekoppeld aan de betaalterminal van Lightspeed Payments, waarmee klanten behalve betalen indien nodig ook snel een refund kunnen krijgen. “Het is een no-brain pinautomaat. Je hoeft er eigenlijk niet meer naar om te kijken”, vertelt Roël. “Wat we ook vaak gebruiken, is de functie om retouren om te zetten in cadeaubonnen, waarmee we klanten winkelkrediet kunnen geven. Dat ervaren wij als heel prettig.”

Vintage voor iedereen

Roël denkt dat hun concept zo goed aanslaat, omdat ze naast vintagefanaten ook een nieuwe groep klanten aantrekken. “We merken dat de manier waarop we onze winkels inrichten drempelverlagend is. Dus dat is iets wat we graag willen uitbreiden, zodat we nog meer mensen misschien over de streep kunnen trekken om tweedehands te kopen.”

Foto's: © Square Eight

“We merken dat de manier waarop we onze winkels inrichten drempelverlagend is. Dus dat is iets wat we graag willen uitbreiden, zodat we nog meer mensen misschien over de streep kunnen trekken om tweedehands te kopen.”

Roël IJsselstein, mede-oprichter Square Eight

Het kassasysteem dat met je meegroeit

Leer meer over het Lightspeed retail kassasysteem.