8 inspirerende menu designs voor in de horeca

8 inspirerende menu designs voor in de horeca

Ben je op zoek naar een professioneel ogend menu? In deze ultieme handleiding voor menu ontwerp leer je alle ins en outs.

De menukaart is een van de eerste dingen – naast de website en het interieur – die de aandacht van je gasten trekt. Samen vormen ze de merkidentiteit van je restaurant. Een goed ontworpen menu zal dan ook een subtiele invloed hebben op de aankoopbeslissingen van je gasten.

Het creëren van een samenhangend, effectief menu is niet zo makkelijk als het lijkt – soms heb je een beetje inspiratie nodig. Om die reden hebben we een paar van de beste menu ontwerpen voor café’s, bakkerijen, bars, quick-service en full-service restaurants gevonden.

Het café menu

Als het gaat om een inspirerend menu ontwerp, slaat Daechung Park Cafe de spijker op de kop. Een van de bijzondere factoren van dit menu, is dat het deel uitmaakt van een samenhangende ontwerpstrategie.

Het menu, maar ook de onderzetters, bekers, servetten, typografie en het logo hebben allemaal opvallend vormgegeven randen, wat ook een eigenschap is van het interieur van het café. Samen vormt het een zorgvuldig vormgegeven, unieke identiteit waarnaar consequent wordt verwezen bij elk belangrijk gast-contactpunt.

menu template

menu template

Wat is er goed aan deze menukaart:

  • Geen valutasymbolen
  • Korte menulijst
  • Unieke vormgeving die aansluit bij de esthetiek van het café
  • Samenhangend kleurenpalet

Quick-service sapbar-menu

Het menu van Hüngry Beast spant hier de kroon. Deze informele plek gebruikt biologische ingrediënten voor hun gezonde snacks en vers geperste sap. Deze ingrediënten inspireerden ook het ontwerp van hun menu.

Je ziet hier veel neutrale ruimte met een smaakvol kleuraccent. Een strak kleurenpalet en Scandinavische lay-out gecombineerd met een sterk, gemakkelijk leesbaar lettertype resulteert in een opvallend, uniek menu ontwerp.

menu template

menu template

Wat is er goed aan deze menukaart:

  • Goede balans tussen neutrale ruimte en levendige kleuren
  • Korte menulijst
  • Makkelijk leesbaar lettertype

Casual restaurant-menu

Sardine’s menu bestaat uit rustieke Franse en mediterrane gerechten, bereid op houtvuur. Het menu gebruikt het interieurontwerp van het restaurant als inspiratie. De kleuren die ze gebruiken weerspiegelen het tegelpatroon van hun open keuken – het middelpunt van het etablissement. De vormgeving refereert aan kleurrijke, abstracte oceaangolven – een belangrijk handelsmerk van het Zuid-Franse landschap.

menu template

menu template

Wat is er goed aan deze menukaart:

  • Communiceert de regionale inspiratie van het restaurant
  • Gebruikt een consistent kleurenpalet
  • Goed evenwicht tussen neutrale en levendige kleuren

Wijnkaart

De in Texas gevestigde wijnbar High Street Wine Co. heeft een menu gecreëerd dat perfect aansluit bij het onderscheidende interieurontwerp.

Dit menu doet meerdere dingen goed. Ondanks dat het een chique wijnbar is, koos High Street Wine ervoor om vrolijke grafische illustraties te gebruiken. Zo zit er toch nog wat kleur in de elegante lay-out. De illustraties die ze gebruiken verwijzen naar het gemeenschappelijke aspect van de inrichting; ze laten mensen zien die samen genieten van een fles goede wijn. Ze krijgen bonuspunten voor consistentie: ze gebruiken vergelijkbare illustraties op hun onderzetters!

menu template

menu template

Wat is er goed aan deze menukaart:

  • Zorgt voor kleur met behulp van grafische illustraties die een verhaal vertellen
  • Categoriseert menu-items in een gemakkelijk leesbaar formaat
  • Gebruik van lokaas (zie hieronder) om bepaalde items aantrekkelijker te maken
  • Indeling van twee pagina’s om de leesbaarheid te vergroten
  • Geen valutasymbolen

Wat is ‘lokaas’?

Als je als gelegenheid gebruik maakt van lokaas, dan zet je een duurder item in de buurt van een item dat je eigenlijk wilt verkopen. Door het duurdere item lijken alle items eromheen redelijker geprijsd, waardoor de kans groter is dat deze wordt gekozen. Lees onze ultieme gids voor het ontwerpen van menu’s voor meer tips om een aantrekkelijk en winstgevend menu-design te ontwerpen.

Fine dining restaurant menu

L’Avenue’s menu is de belichaming van “less is more”. Dit menu geeft je meteen het gevoel dat je aan het dineren bent in een chique etablissement. Bonuspunten voor het gebruik van lokazen: ze plaatsen strategisch een fles wijn van $200 naast een fles van $80 – waardoor die er betaalbaarder en aantrekkelijker uitziet.

menu template

menu template

Wat is er goed aan deze menukaart:

  • Smaakvolle, minimale branding
  • Geen valutasymbolen
  • Gebruik van lokazen
  • Vermelding van de herkomst van ieder artikel

Seafood restaurant menu

Seafood restaurant Topside heeft een menukaart in art-deco stijl. Naast het opvallende rode en gouden kleurenschema, gebruiken ze ook minimalistische vlakken om de gerechten te benadrukken die ze graag willen verkopen.

menu template

menu template

Wat is er goed aan deze menukaart:

  • Indeling van twee pagina’s om de leesbaarheid te vergroten
  • Menu-items zijn gecategoriseerd in een overzichtelijk formaat
  • Gebruik van grafische illustraties in plaats van foto’s

Illustratie gebruik

Columbus-hotspot Alchemy heeft in hun menu de juiste balans gevonden tussen rust en kleur: ieder menu-item heeft z’n eigen illustratie. Deze illustraties helpen bij het balanceren van wat anders een hele saaie kaart zou zijn. We voorspellen dat menig millennial naar deze plek gaat voor een power-bowl, smoothie of avocado toast.

menu template

menu template

Wat is er goed aan deze menukaart:

  • Goed evenwicht tussen neutrale en levendige kleuren
  • Indeling van twee pagina’s om de leesbaarheid te vergroten
  • Eenvoudig te lezen typografie
  • Geen valutasymbolen

Familie restaurant menu

Restaurants in family-style hebben een menu nodig met genoeg keuzemogelijkheden voor groepen mensen met uiteenlopende smaken. Het in Las Vegas gevestigde Sagos geeft het goede voorbeeld.

Dit menu had makkelijk te druk kunnen aanvoelen vanwege de hoeveelheid keuzes, maar dat is niet zo. Waarom? Omdat het een relatief neutraal kleurenpalet gebruikt om alle tekst te compenseren, en op strategische wijze donkerblauwe vakken gebruikt om de aandacht te vestigen op bepaalde gerechten.

menu template

Wat is er goed aan deze menukaart:

  • Zorgvuldig gebruik van eyecatchers (zie hieronder) om aandacht te vestigen op bepaalde gerechten
  • Eenvoudig te lezen typografie
  • Geen valutasymbolen

Wat is een eyecatcher?

Eyecatchers zijn een grafisch element (foto, illustratie, blokken in accentkleuren, randen, etc.) die de aandacht van je gasten vestigen op een specifiek gedeelte van het menu. Lees onze ultieme gids voor het ontwerpen van menu’s voor meer tips die je kunt gebruiken bij het ontwerpen van je menu.

Dat was het!

Ieder menu uit deze lijst heeft z’n eigen pluspunten, maar de belangrijkste les is dat een doordacht, goed gepland en uitgevoerd menu-ontwerp een groot verschil kan maken in hoe je zaak wordt ervaren en hoeveel omzet je maakt.

Nu je inspiratie hebt opgedaan voor het design, is het tijd om deze kennis toe te passen:

Wil je een menu ontwerpen wat mensen zich herinneren?

Download onze gratis menu templates