
Je wil graag een kledingwinkel starten. Of je nu een doorgewinterde zakenman of – vrouw bent, of een beginnende ontwerper: als je je eenmaal in de wereld van de mode gaat begeven, valt er hoe dan ook veel te leren.
Met goed advies kom je al een heel eind. In dit artikel spreken we daarom met Phil Lanigan, mede-eigenaar van het exclusieve modehuis Lanigan & Hulme.
Met meer dan dertig jaar ervaring in de branche en als kledingmaker voor topmodemerken zoals Hackett en Reiss, is Lanigan de aangewezen persoon om tips te geven. We geven je zeven tips voor het starten van een kledingzaak.
- Zoek een niche en vul deze op
- Stel een duidelijk bedrijfsplan op
- Bouw een aantrekkelijk merk op
- Zet je waarden en ethos op een rij
- Ken de behoeften van je markt en pas je hierop aan
- Wees strategisch bij het kiezen van je locatie
- Investeer in de juiste technologie
Download de de ultieme kassagids voor kledingwinkels
In deze gids leer je hoe je gebruiksvriendelijke technologie in je kledingwinkel kunt implementeren voor o.a. workflows, voorraadbeheer, gepersonaliseerde verkoop en nog veel meer.
1. Zoek een niche en vul deze op
Denk, voordat je een kledingzaak start, na over welke nichemarkt je gaat vullen. Door dit vroeg in het proces te doen, kun je beter nadenken over je merk, product en doelmarkt.
Een manier om je nichemarkt te identificeren, is door concurrenten te onderzoeken, hun niche te bepalen en een strategie te formuleren waarmee jouw bedrijf zich kan onderscheiden.
Een andere manier is om het zakelijke landschap vast te stellen in de stad waar je je kledingwinkel wil starten. Is de stad verzadigd met bedrijven die lijken op dat van jou, of zijn deze er niet?
Toen ze begonnen, wisten Lanigan & Hulme de bijna niet-bestaande mannenmodewereld van Manchester (UK) in hun voordeel in te zetten.
“We merkten dat er duidelijk een gebrek was aan goed gemaakte herenmode en herenmodeboetieken van eigen bodem. Er was wel vraag maar geen aanbod, dus het was voor ons vrij eenvoudig om die niche te vullen.”
2. Stel een duidelijk bedrijfsplan op
Een kledingwinkel starten en niet plannen, betekent plannen om te mislukken. Zonder een duidelijk plan van hoe je onderneming zich zal specialiseren, wat je met de onderneming wil bereiken en hoe je winstgevendheid en groei kunt garanderen, kan het starten van een kledingzaak onzeker aanvoelen.
Om investeerders binnen te halen en financiële steun te krijgen, heb je niet alleen mensen nodig die je bedrijf serieus nemen, maar die er ook nog eens enthousiast over worden. Daarom is het van essentieel belang dat je een bedrijfsplan opstelt, waarin je visie duidelijk naar voren komt.
“Je moet een solide mission statement hebben”, benadrukt Phil. “Weet wat je wilt doen en voor wie. Veel kledingzaken gaan van start met maar een doel, kleding verkopen, maar ze weten niet wie ze zijn, ze zijn geen eigen merk.”
Daarnaast is het essentieel om een duidelijk traject uit te stippelen van hoe je zaak inkomsten gaat genereren, en je zult de belangrijkste kosten van het runnen van je bedrijf op een rij moeten zetten. Phil benadrukt ook het belang van een goede financiële start.
“Als je kledingzaak financieel niet gezond is, ga je rommelig van start. Je bent alleen maar bezig met waar het geld vandaan moet komen en je werkt niet aan het verbeteren van je onderneming. Zorg dat je je financiën op orde hebt. Het eerste jaar is altijd lastig.”
3. Bouw een aantrekkelijk merk op
Je merk is meer dan alleen de producten die je verkoopt. Het gaat ook om de ervaring die je weet te bieden en wat je bedrijf onderscheidt van andere soortgelijke bedrijven.
Branding gaat erom dat je je doelgroep iets geeft wat ze willen. Het gaat om het creëren van een emotionele band tussen je klanten en je producten.
Je kunt dit doen door een goed verhaal aan je merk en producten mee te geven, een samenhangend verhaal dat de emoties van mensen aanspreekt en loyaliteit oproept.
Lanigan & Hulme bereikten dit door hun merk te koppelen aan hun geboorteplaats Manchester. Door lokaal in te kopen en te produceren, spreken ze gevoelens van lokale trots en verbondenheid aan.
“Voor ons is herkomst een belangrijk onderdeel van onze branding. Lanigan & Hulme is op de markt gebracht als een Brits merk, onze producten worden ontworpen en geproduceerd in Manchester, de voormalige textielhoofdstad van de wereld. Ons merk sluit aan bij de lokale identiteit, het is iets waar mensen zich aan kunnen hechten en waar mensen trots op kunnen zijn.”
Waarom branding zo belangrijk is bij het starten van een kledingzaak? Door een merkidentiteit op te bouwen, kun je ervoor zorgen dat je bedrijf lang meegaat. In een branche waar trends van de ene op de andere dag veranderen, heb je een consistent verhaal en sterke identiteit nodig om je aan te passen aan nieuwe trends, terwijl je ook uniek weet te blijven.
Zonder een sterk merk zit je vast aan de grillen van de turbulente mode-industrie. Dat wil je graag voordat je een kledingwinkel gaat starten al voorkomen.
“Als je je product gaat ontwikkelen op basis van modetrends, dan is het heel belangrijk om een merkidentiteit te hebben die consistent en toch aanpasbaar is. Voor Lanigan & Hulme proberen we producten te ontwikkelen die tijdloos zijn – we spelen in op levensstijl, niet op trends. “
4. Zet je waarden en ethos op een rij
De waarden en het ethos van een onderneming komen overal van pas: van de vraag met wie je moet samenwerken tot aan welke tone of voice je in je marketing wil gebruiken. Ze helpen je inzicht te krijgen in wanneer je op de goede weg bent en wanneer je de verkeerde kant opgaat.
Waarden en ethos laten je klanten zien dat er echte mensen achter je zaak zitten; het is niet een of ander anoniem bedrijf.
“Je moet focus hebben, je moet ergens in geloven en je moet passie hebben voor wat je verkoopt. Als je passie hebt, komt dat ook over op je klant.
Veel grotere ketens proberen dat te doen en dat kan soms wat geforceerd aanvoelen. Dat is het voordeel van een kleine kledingzaak: we kunnen op een natuurlijkere wijze met klanten werken en een echt gepersonaliseerde ervaring bieden, omdat we echte mensen zijn.”
De waarden van Lanigan & Hulme beïnvloeden al hun beslissingen, tot aan de samenwerking met fabrikanten.
“We zochten fabrikanten uit Manchester. We vonden een fijne katoenfabrikant die in een eeuwenoude katoenspinnerij zat, dit was helemaal in lijn met ons ethos van lokale herkomst. Als je samenwerkt met een fabrikant of leveranciers die aansluiten bij je eigen waarden, draagt dat alleen maar bij aan je merk.”
5. Ken de behoeften van je markt en pas je hierop aan
Vervolgens moet je je gaan afvragen voor wie jouw producten en services bedoeld zijn. Wat voor levensstijl leiden ze? Wat zijn hun wensen op het gebied van kleding?
Bedenk welke leeftijdsgroep je met jouw product wil aanspreken. Neem de tijd om een klantprofiel samen te stellen: stel je ideale klant op, op basis van leeftijd, geslacht, inkomen, locatie en interesses.
Als je jouw doelgroep op deze manier vast weet te stellen, kun je doelgerichter met je energie omgaan, in plaats van tijd en middelen te verspillen aan een one-size-fits-all-aanpak.
Lanigan & Hulme kozen een voor een doelgroep van goedverdienende mannen van middelbare leeftijd. Ze zetten deze demografische gegevens overal voor in, van productontwikkeling tot inkoop en klantenservice.
“Je moet rekening houden met de levensstijl van je klant, zodat je weet voor wie je koopt als je een product ontwikkelt of voorraad inkoopt. Je kunt bijvoorbeeld poloshirts bestellen, omdat je weet dat je klanten in het weekend golfen, en ‘s avonds hebben ze vervolgens misschien een evenement, waarvoor je smokings inkoopt.’
De behoeften en wensen van je doelmarkt door en door kennen, maakt het gemakkelijker om de producten die goed verkopen op voorraad te houden, waardoor je zowel tijd als geld bespaart.
Met een modern kassasysteem kun je verkoopgegevens verzamelen om prestatiestatistieken zoals de doorverkoopsnelheid bij te houden, zodat je beslissingen over voorraadaankopen kunt nemen op basis van nauwkeurige gegevens.
6. Wees strategisch bij het kiezen van je locatie
De keuze voor een locatie is belangrijk om succesvol je doelgroep te bereiken en het omzetvolume te genereren dat je hoopt te bereiken. Het hangt meestal ook sterk samen met je branding en waarden.
Denk goed na over waar je wilt dat je zaak staat en hoe dit aansluit bij je bedrijfsdoelen, de doelgroep en waarden.
Als trots merk uit Manchester koos Lanigan & Hulme er bewust voor om in Manchester hun kledingwinkel te starten. Maar ook binnen Manchester hebben ze strategisch voor een locatie gekozen. Ze kozen een high-end locatie voor hun high-end merk: Manchester’s Royal Exchange.
“We hebben onze locatie gekozen omdat het past bij onze producten: het is een toplocatie en high-end. De winkels om ons heen verkopen producten die een aanvulling zijn op ons assortiment. We zitten naast een winkel die Zwitserse horloges verkoopt en een winkel die premium sigaren verkoopt, dus je kunt zien dat we een bepaald type klant aantrekken.”
7. Investeer in de juiste technologie
Door te investeren in geavanceerde, betrouwbare technologie, kun je ervoor zorgen dat je kledingzaak consistent een hoogwaardige klantervaring kan bieden.
Lanignan & Hulme investeerde in het Lightspeed kasssysteem, omdat deze software helpt bij het moderniseren van hun onderneming en het bieden van een echt persoonlijke klantenservice.
Door de klantprofielfuncties van Lightspeed te gebruiken, kunnen ze waardevolle klantgegevens opslaan waarmee ze hun klantervaring kunnen verbeteren, loyaliteit kunnen opbouwen en kunnen stimuleren dat klanten terugkomen.
“Met Lightspeed kunnen we klantgegevens bewaren. Alles, van hun naam en e-mail tot de maat van hun pak en eerdere aankopen. Dus als ze terugkomen, kunnen we ze echt een persoonlijke ervaring geven. Een slimme oplossing als Lightspeed maakt het winkelen gewoon makkelijk voor de klant, en het bieden van service wordt makkelijker voor de winkelmedewerker.”
Een kledingwinkel starten met Lightspeed
Het is niet eenvoudig om een kledingwinkel te starten. Maar met wat deskundig advies en met de juiste technologie, heb je een betere start dan de meeste anderen.
Wil je weten wat Lightspeed voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op met een van onze retail experts.

Nieuws en handige tips, speciaal voor jou.
Alle tools om jouw onderneming te groeien, direct in je inbox.