Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Retail

Retail trends 2023: onze top 10-voorspellingen

Retail trends 2023: onze top 10-voorspellingen

Wat heeft de toekomst in petto voor de retailsector? Hoe gaat het consumentengedrag veranderen in 2023? Wat moeten (online) retailers doen om bij te blijven? Allemaal relevante vragen, en hoewel we geen kristallen bol hebben die precies kan vertellen wat er volgend jaar gaat gebeuren, kunnen we wel analyseren hoe de belangrijkste retail trends zich gaan ontwikkelen, en zo voorspellen wat er in het verschiet ligt.

Is jouw onderneming klaar voor 2023? Lees het overzicht van Lightspeed, waarin we de belangrijkste retail trends voor Nederland én op internationaal vlak voor het komende jaar op een rijtje zetten:

  1. Consumenten blijven terugkeren naar de winkelstraat
  2. Fysieke winkels moeten verkoop ter plaatse én bestellingen ondersteunen
  3. Omnichannel-marketing wordt onmisbaar
  4. Consumenten verwachten meer betalingsflexibiliteit
  5. Personeelstekort blijft een probleem
  6. De ervaring blijft centraal staan
  7. Een grotere focus op duurzaamheid
  8. Live winkelen wint terrein
  9. De ‘blurring’ trend zet door
  10. Flexibele retailers hebben een streepje voor

Blijf vernieuwen voor succes op korte en lange termijn

Retailers hebben te maken met diverse nieuwe uitdagingen. Download onze gratis gids en ontdek hoe je jouw onderneming kunt voorbereiden op de toekomst.

1. Consumenten blijven terugkeren naar de winkelstraat

Toen de covidpandemie in 2020 toesloeg, was de tendens dat veel winkels online zouden gaan en blijven. Maar toen de samenleving terugging naar ‘back to normal’, keerden in no-time ook volle winkels en warenhuizen terug, wat bewijst dat er onder consumenten een blijvende sterke vraag is naar fysieke winkels.

De groei van e-commerce vertraagde in 2022, en grote spelers zoals als Amazon en Walmart schroefden hun uitbreidingsplannen voor distributie- en sorteercentra terug.

Tegelijkertijd investeerden een aantal grote retailers en merken meer in fysieke winkels. Zo kondigde Peek & Cloppenburg aan nieuwe winkels te openen in onder meer Duitsland en Tsjechië, met de ambitie om in 2026 ‘voorop te lopen als multi-brand omnichannel modewinkel in Europa.’ Ook de webwinkel Coolblue opende de voorbije twee jaar nieuwe winkels in Nederland, België en Duitsland, waarmee de teller van fysieke winkels inmiddels op 22 staat.

Dit alles om aan te geven dat het einde van de winkelstraat nog lang niet in zicht is. Hoewel consumenten zeker graag online winkelen, zullen fysieke winkels een belangrijke rol blijven spelen in het retaillandschap.

2. Fysieke winkels moeten verkoop ter plaatse én bestellingen ondersteunen

Veel consumenten zijn teruggekeerd naar de winkelstraat. Maar nieuwe bestel- en leveringsmethodes die in zwang raakten tijdens de pandemie zoals afhalen in de winkel (click & collect) en ‘vandaag besteld, morgen in huis’, zijn onverminderd populair. 

Wat betekent dit voor retailers?

Als je zowel online als offline verkoopt, moet je ervoor zorgen dat je fysieke locaties alle manieren waarop jouw klanten winkelen ondersteunen.

Een aantrekkelijke winkel of showroom is daarom essentieel. Daarnaast is beschikken over voldoende voorraadruimte een must, evenals plek om online bestellingen te verwerken en klaar te zetten voor click & collect, verzending en (lokale) bezorging.

Een intelligent kassasysteem zoals Lightspeed Retail kan je helpen met het bijhouden van je  voorraad en het stroomlijnen van de verwerking van bestellingen, zodat je altijd de juiste producten in je winkel en magazijn hebt. Dankzij rapportagefuncties kun je als retailer slimmere inkoopbeslissingen nemen, en probleemloos producten bestellen en ontvangen. 

Met Lightspeed houd je feilloos zicht op je voorraad, verkopen en bestellingen van zowel je fysieke locatie als je webshop(s), en wordt het beheren van verschillende verkoopkanalen een fluitje van een cent. Gebruik Lightspeed’s opties voor de verzending van bestellingen en producten, click & collect, en levering op dezelfde dag.

3. Omnichannel-marketing wordt onmisbaar

Nu consumenten op verschillende apparaten en platforms online winkelen, is het belangrijk om op meerdere kanalen aanwezig te zijn. 

En dat geldt natuurlijk ook voor je marketing- en communicatiestrategie, die zowel digitaal als in de winkel moet worden ingezet, op social media, je website, in je nieuwsbrieven en via sms. Qua branding is het belangrijk om voor consistentie te zorgen in je marketingcampagnes via verschillende platforms. Klanten moeten via elk contactpunt dezelfde merkbeleving ervaren. 

De beste manier om dit te bereiken is door marketingtools te gebruiken die je vanaf één platform kunt bedienen. Ook is het belangrijk om je marketingtools zoveel mogelijk met je kassasysteem te synchroniseren, want op die manier kun je de resultaten van je marketingcampagnes en return on investment (ROI) beter volgen.

De verschillende integraties van Lightspeed helpen daarbij. Met geautomatiseerde e-mailflows, loyaliteitsprogramma’s en SMS-campagnes blijf je in contact met je klanten via alle kanalen en zorg je tegelijkertijd voor een consistente merkbeleving.

4. Consumenten verwachten meer betalingsflexibiliteit 

Inflatie blijft een grote zorg voor velen, en dat zal in 2023 zo blijven. Uit onderzoek van het World Economic Forum blijkt dat 7 op de 10 personen verwachten dat kosten het komende jaar zullen stijgen. 

De inflatie zal er niet alleen toe leiden dat consumenten zich qua budget meer zullen beperken tot essentiële uitgaven. Ze zullen ook meer aankopen doen met hun creditcard, en op zoek gaan naar alternatieve betaalmethodes, vooral als die extra financiële speelruimte geven.

Het is daarom belangrijk om aan flexibele betalingsbehoeften van klanten te kunnen voldoen. Naast het accepteren van creditcards en mobiele betalingen, kun je overwegen om “koop nu, betaal later”-betaalmethodes aan te bieden.

Via de apps van Lightspeed kun je moeiteloos betaalopties toevoegen aan je webshop, zoals bijvoorbeeld die van Klarna en Mollie, waarmee je je klanten meer flexibiliteit kunt bieden.

5. Personeelstekort blijft een probleem

De personeelstekorten in de detailhandel zullen het komende jaar aanhouden. Volgens het CBS beschouwt 37% van de retailers personeelstekorten als een belemmering voor de bedrijfsvoering, en door toenemende vergrijzing is het waarschijnlijk dat de krapte op de arbeidsmarkt ook in de toekomst zal doorzetten.

Als het werven van personeel voor jou een topprioriteit is, kan het de moeite waard zijn om je salaris- en arbeidsvoorwaardenpakketten te herzien. Zo kun je extraatjes aanbieden zoals flexibele werktijden om meer werknemers aan te trekken. 

Ook slimme technologie kan je helpen het personeelstekort het hoofd te bieden. Door zoveel mogelijk activiteiten te automatiseren en te stroomlijnen kun je handmatige werkzaamheden verminderen. Daarnaast kun je zoveel mogelijk tools en systemen integreren met je kassasysteem om je administratief werk tot een minimum te beperken en tijd te besparen. 

6. De ervaring blijft centraal staan 

Wil je je concurrenten voor zijn in 2023? Zet dan in op het creëren van onvergetelijke ervaringen voor je klanten.

Ervaringsgerichte of experiential retail is een must voor elke retailer, zeker in het hogere segment. Om exclusieve producten van hoge kwaliteit extra te laten opvallen, kun je een campagne starten waarin je klanten een winkelervaring biedt die ze nergens anders kunnen vinden.

Uit onderzoek van Unibail-Rodamco-Westfield blijkt dat 59% van de consumenten verwacht dat retailers meer plek inruimen in hun winkel voor ervaringen. Ook blijkt dat 81% van de consumenten bereid is meer uit te geven in winkels die een bijzondere winkelervaring bieden. 

Daarom loont het om in te zetten op de belevenis van je klanten tijdens het winkelen. De juiste ervaring hangt af van je winkelformule en je doelgroep. Sommige retailers hebben succes met het aanbieden van lessen en evenementen. Andere winkels verbeteren de winkelervaring juist met een spectaculaire winkelinrichting en originele merchandising. 

De beste manier om erachter te komen wat werkt voor jou, is door de behoeftes van je klanten te doorgronden. Daarom is het een goed idee om verschillende concepten te testen, en te kijken wat het beste aanslaat bij jouw doelgroep.

Hoe zit het met digitale ervaringen, zoals de metaverse?

Meta’s metaverse is één van de meest spraakmakende onderwerpen op het gebied van technologie, evenals andere bedrijven die futuristische AR- en VR-projecten lanceren.

In 2022 werkten luxemerken Balenciaga en Prada samen met Meta aan een digitale modemarktplaats. Een ander initiatief kwam van Heineken, dat een nieuw virtueel biertje lanceerde in de metaverse.

Toch lijkt het erop dat deze groots aangekondigde initiatieven nog niet veel navolging hebben gekregen. Meta kondigde onlangs de grootste ontslagronde in de geschiedenis van het bedrijf aan, waarbij ook de AR/VR-afdeling Reality Labs niet gespaard bleef. 

Uit deze twee voorbeelden blijkt wel dat virtual- en augmented reality weliswaar tot de verbeelding spreken, maar ook nog in de kinderschoenen staan. De meeste consumenten zijn nog niet geneigd om deze nieuwe technologieën daadwerkelijk te omarmen en op grote schaal te gebruiken.

Dus als je van plan bent om met VR te experimenteren, zorg dan voor een duidelijk concept en strategie, en wees behoedzaam met het creëren van te hoge verwachtingen – het kan nog even duren voordat de metaverse écht aanslaat bij het grote publiek.

7. Een grotere focus op duurzaamheid 

Duurzaamheid is al sinds enkele jaren een prioriteit, zowel voor retailers als consumenten. Dat zal ook in 2023 zo blijven. Wij verwachten dat retailers hun initiatieven op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen blijven verbeteren; door kritisch te kijken naar de herkomst van hun producten en de duurzaamheid van de productieketen in het algemeen.

Consumenten zijn steeds meer geneigd om bedrijven te steunen die hierin investeren. Uit onderzoek blijkt dat 77% van de consumenten wil kopen bij bedrijven die zich inzetten voor een betere wereld, 55% vindt dat bedrijven een standpunt moeten innemen over belangrijke milieu-, politieke en sociale kwesties. 

Het is overduidelijk dat de moderne consument zich wil aansluiten bij merken die hun waarden delen. Heb je nog geen duurzaamheidsbeleid? Dan is het in 2023 zeker de moeite waard om ermee te beginnen.

8. Live winkelen wint terrein 

Livestream shopping of live winkelen is het promoten en verkopen van producten via livestreams op digitale platforms. Vaak worden influencers ingezet om tegen een commissie producten aan te prijzen. Kijkers kunnen in realtime vragen stellen en ter plekke hun aankopen doen.

Live shopping is al een aantal jaar een groot succes in China, en het begint nu ook zijn weg te vinden naar de rest van de wereld.

Volgens Forbes zou 2023 wel eens het jaar kunnen worden waarin live shopping eindelijk op grote schaal van de grond komt: onderzoeksbureau Coresight Research schat dat de omzet uit livestream e-commerce in de VS alleen al zal groeien van 20 miljard dollar in 2022 naar 57 miljard dollar in 2025.

Uit onderzoek van The Influencer Marketing Factory blijkt dat 36% van de consumenten in de VS en 25% in het Verenigd Koninkrijk al eens iets heeft gekocht tijdens een livestream. TikTok, Amazon Live en Instagram zijn de meest gangbare platforms voor live shopping.

Hoewel deze bedragen relatief laag lijken in vergelijking met omzetcijfers van traditionele retail, tonen ze wel aan dat consumenten openstaan voor het concept. Live shopping kan zeker de moeite waard zijn om te onderzoeken, zeker voor retailers die al met influencers werken en sterk aanwezig zijn op social media. 

9. De ‘blurring’ trend zet door

Blurring, de trend waarbij de grenzen tussen horeca, retail en cultuur vervagen, is al een tijdje in opkomst. De Nederlandse regering noemde het concept zelfs in haar regeerakkoord, waarmee het voor retailers een interessante bijverdienste kan betekenen.

Steeds vaker zien we modewinkels en boekenwinkels die aan deze trend meedoen, en hun klanten bijvoorbeeld ook drankjes of hapjes aanbieden. Maar er zijn nog veel meer mengformules te bedenken, waarbij het doel is de shopervaring van klanten te veraangenamen en ze meer tijd te laten besteden in de winkel.

Tegelijkertijd voegen bedrijven in andere sectoren juist retailcomponenten toe aan hun formule. Of het nu gaat om een spa die schoonheidsproducten verkoopt of een restaurant met een wijnwinkel, ondernemers blijven innovatieve manieren vinden om hun inkomsten te maximaliseren.

Bovendien leent blurring zich perfect voor het creëren van ervaringen, wat zoals eerder genoemd ook een groeiende trend is.

10. Flexibele retailers hebben een streepje voor 

Prognoses en voorspellingen zijn geen voldongen feiten. Als we één ding zeker weten, is het dat 2023 uitdagingen en veranderingen met zich zal meebrengen, en succesvolle bedrijven zullen die uitdagingen naar hun hand kunnen zetten.

Daarom is het als retailer onontbeerlijk om gebruik te maken van hulpmiddelen waarmee je je snel aan de veranderende markt kunt aanpassen, zoals:

  • Verkooprapporten en data waarmee je inzicht krijgt in de prestaties van je bedrijf, en weloverwogen beslissingen kunt nemen. 
  • Geautomatiseerd voorraadbeheer, waarmee je je (online) schappen op het juiste moment van de juiste producten kunt voorzien. 
  • Een omnichannel-aanpak waarmee je gemakkelijk kunt schakelen tussen online en offline verkopen, en gemakkelijk nieuwe concepten kunt uitproberen.
  • Loyaliteitsprogramma’s en marketingintegraties waarmee vaste én nieuwe klanten de weg naar jouw winkel altijd weten te vinden.

Het complete ondernemersplatform van Lightspeed biedt al het bovenstaande en meer, en is gemaakt om met je onderneming mee te groeien. Dankzij ingebouwde functies en modules kun je snel opschalen en aanpassingen doorvoeren. Onze gebruiksvriendelijke retail- en eCom software stellen je in staat om technologie snel te implementeren, zodat je nooit meer achterloopt.

Retail trends FAQ

Na deze prognose voor 2023, vind je hieronder veelgestelde vragen over retail trends. 

Wat zijn retail trends?

Retail trends zijn ontwikkelingen op het gebied van consumentengedrag en de markt, die een globaal beeld schetsen van de actuele stand van zaken in de retailsector. Sommige trends (bv. online winkelen, click-&-collect, etc.) zijn langduriger en impactvoller dan andere, en kunnen een licht werpen op de langetermijnkoers van de sector in zijn geheel. Andere trends zijn juist vluchtiger, en hebben niet het potentieel om langdurige of betekenisvolle veranderingen teweeg te brengen. 

Hoe herken je retail trends?

De voornaamste manier om retail trends te signaleren is via marktonderzoek. Door te bedrijven te observeren en gegevens over consumentengedrag te verzamelen, kun je trends vaststellen en analyseren.

Wat zijn de grootste uitdagingen voor retailers in 2023?

Door uitdagingen waar retailers op dit moment mee worden geconfronteerd te analyseren, is het mogelijk voorspellingen te doen over de toekomstige koers van de retailsector. Op basis van wat we in 2022 hebben gezien, worstelen retailers momenteel met stijgende kosten, personeelstekort en hogere verwachtingen van consumenten. 

Bereid je voor op de toekomst van retail

De toekomst van de detailhandel is rooskleurig voor klantgerichte retailers die blijven innoveren, en manieren vinden om meer te doen met minder. Lightspeed helpt ambitieuze ondernemers die succesvol willen zijn en blijven.

Bekijk een demo van Lightspeed en ontdek waarom duizenden retailers voor ons platform kiezen om hun bedrijf te runnen en te laten groeien. 

 

Nieuws en handige tips, speciaal voor jou.

Alle tools om jouw onderneming te groeien, direct in je inbox.

Meer van dit onderwerp: Nieuws & Updates