Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Horeca

De ultieme lijst voor horeca-apparatuur en andere benodigdheden

De ultieme lijst voor horeca-apparatuur en andere benodigdheden

Wil jij een nieuwe horecazaak openen zodra de lockdown voorbij is? Dan kun je je nu alvast voorbereiden, zodat je straks — zodra het weer kan — de deuren wagenwijd open kunt gooien voor je gasten.

Houd bij een nieuwe horecazaak rekening met hoge opstartkosten. Naast commerciële ruimtehuur, licenties, vergunningen en marketinguitgaven, is je lijst met horeca-apparatuur een van de belangrijkste kostenposten.

Je wil je obers, gastheren en keukenpersoneel uitrusten met de apparatuur die ze nodig hebben om de klus te klaren, dag in dag uit.

Maar welke horeca-apparatuur en andere benodigdheden zijn essentieel?

Dat hangt natuurlijk af van het soort eten dat je serveert en wat voor soort service je uitvoert; een full-service restaurant heeft niet dezelfde behoeften als een hamburgertent. Dat gezegd hebbende, is er wel veel overlap in de apparatuur die een restaurant nodig heeft.

Hier zijn de 21 essentiële apparaten voor fastfood- en full-service restaurants:

 1. Ovens
 2. Fornuizen en ventilatie
 3. Foodprocessors
 4. Mixers
 5. Snijmachines
 6. Voedselvoorbereidingstafels en snijplanken
 7. Vriezers en koelkasten
 8. Veiligheidsproducten
 9. Opbergrekken en schappen
 10. Kookgerei
 11. Serviesgoed
 12. Voorraaddozen
 13. Spoelbakken
 14. Kitchen display system
 15. Kassasysteem
 16. Voedselverwarmer
 17. Schoonmaakproducten
 18. Slijpsteen
 19. Magnetron
 20. IJsmachine
 21. Gas- of elektrische grill

 Ook vind je meer informatie over het kopen van tweedehands horeca-apparatuur en waar je horeca-apparatuur kunt kopen.

Een eigen horecazaak openen?

Met het Lightspeed kassasysteem pas je zelf je vloerplan en menu's aan, houd je overzicht met rapporten en voeg je makkelijk koppelingen voor nieuwe omzetstromen toe. Meer weten?

1. Ovens

De oven heeft een centrale plek in de keuken. Het type oven dat je nodig hebt, hangt grotendeels af van het type restaurant en het eten dat je gaat serveren. Als je een bakkerij hebt, heb je waarschijnlijke niet dezelfde soort oven nodig als een gastronomisch restaurant.

Het kiezen van een oven kan een lang proces zijn. Daarom is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Houd rekening met deze factoren bij het kiezen van de juiste oven voor je restaurant:

Grootte

De hoeveelheid ruimte die je in je keuken hebt, bepaalt de grootte van de oven die je zoekt. Door even te gaan zitten en de indeling van je commerciële keuken uit te werken, weet je hoeveel ruimte je daadwerkelijk hebt voor je oven. Een ander belangrijk punt is om na te denken over hoeveel voedsel je tijdens een shift wil bereiden zodat je weet welke capaciteit je nodig hebt.

Kwaliteit

Je oven en fornuis vormen het hart van je keuken, dus je kiest het liefst iets dat de tand des tijds en het gebruik kan doorstaan. Dit kan het verschil maken tussen succes en mislukking. Zorg ervoor dat je verschillende merken, recensies, garantie- en serviceovereenkomsten bekijkt.

Functie

Dit hangt grotendeels af van hoe je in je keuken gaat koken. De eerste stap is om te beslissen of je een elektrisch fornuis of een gasfornuis wilt. De volgende stap is om erachter te komen welk type oven je nodig hebt. Als je een bakkerij of een koffiezaak opent, zullen je eisen anders zijn dan die van een gastronomisch restaurant.

Soorten ovens

Het type oven (of ovens!) dat je nodig hebt, hangt grotendeels af van wat je gaat serveren. Maak voordat je begint met zoeken een lijst van de soorten voedsel die je wil serveren, zodat je je het aantal opties kunt verkleinen.

Commerciële oven 

De meeste restaurants hebben ten minste één commerciële of standaardoven. Dit type oven is ideaal voor gelijkmatig koken en ideaal voor gebakken gerechten. Zie dit als een must voor de meeste restaurants.

Heteluchtoven

In tegenstelling tot commerciële ovens hebben deze ovens ventilatoren die de hete lucht laten circuleren. Een heteluchtoven is essentieel voor bakkerijen en ideaal voor het bakken van bijvoorbeeld brood, gebak, taarten en koekjes, maar ook voor roosteren, braden en drogen.

Combi-oven

De combi-oven is een mix van een heteluchtoven en een steamer. Het belangrijkste pluspunt van dit type oven is zijn veelzijdigheid. Met een combi-oven kun je braden, stomen, roken, braden, bakken of grillen. Noem iets en de combi-oven kan het.

Pizza-oven

De naam spreekt voor zich. Vanwege de hoge temperatuur is het gebruik niet beperkt tot alleen het maken van pizza’s. De pizza-oven kun je ook voor andere gerechten inzetten, van desserts tot vleesgerechten.

Transportbandoven

Je hebt dit type oven waarschijnlijk wel eens gezien in de broodjeszaak of pizzeria bij jou in de buurt. In een transportbandoven gaat het voedsel over een lopende band waar het opwarmt of in een bepaald tempo en op een bepaalde temperatuur wordt gekookt. 

 

2. Fornuizen en ventilatie

Zodra je de ovens hebt uitgezocht, moet je aan je fornuizen en ventilatie gaan denken. Je fornuizen zijn een belangrijk onderdeel van je kookapparatuur en je ventilatie zorgt ervoor dat de atmosfeer comfortabel blijft voor je personeel.

Als het om fornuizen gaat, heb je twee opties: gas of elektrisch.

Gasfornuizen

Gasfornuizen staan bekend om hun temperatuurregeling. Dit soort fornuizen starten direct op de door jou gewenste warmte en bieden veel meer controle dan een elektrisch fornuis. Nog een pluspunt? Gasfornuizen blijven werken, zelfs tijdens een stroomstoring. Het nadeel? Ze zijn moeilijker schoon te maken en hebben ook een groter risico op brand of een gaslek.

Elektrische fornuizen

Elektrische fornuizen staan bekend om hun efficiëntie. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken en kunnen voedsel gelijkmatiger bereiden dan gasfornuizen. Door te kiezen voor een elektrisch fornuis verklein je ook de kans op brand of een gaslek in je keuken. De nadelen? Elektrische fornuizen kunnen een flinke elektriciteitsrekening opleveren.

Aangezien de regering de gaskraan langzaam wil dichtdraaien, om de CO2 uitstoot die vrijkomt bij de verbranding te reduceren, is het ook op duurzaam gebied een verstandige keuze om te kiezen voor elektrisch koken. 

Ventilatie 

Commerciële keukens kunnen een onbehaaglijke en drukke omgeving zijn om in te werken. Een ventilatiesysteem regelt de luchtstroom en temperatuurregeling in je commerciële keuken en zorgt zo voor een aangename, schone en gezonde omgeving voor je personeel.

Bij het kiezen van je ventilatieplan zijn er vijf factoren waarmee je rekening moet houden:

 • Luchtdebiet: Dit is de snelheid waarmee lucht door de kanalen beweegt. Als je vaak grilt of kookt met open vuur, heb je meer ventilatie nodig dan wanneer je pastagerechten maakt.
 • Statische druk: Dit is de weerstand of wrijving tegen de lucht die door je ventilatiesysteem beweegt. Het vinden van een balans voor de statische druk is essentieel om ervoor te zorgen dat de lucht goed stroomt en er geen energie wordt verspild.
 • Energie-efficiëntie: Het vinden van de juiste balans in het aantal pk’s van je ventilator is essentieel voor het bereiken van efficiëntie. Als de motor van je ventilator een te laag vermogen heeft, zal hij snel verslijten, maar als hij overbelast raakt, loop je het risico energie te verspillen.
 • Grootte: Denk aan de grootte van je keuken en hoeveel ruimte je hebt voor een ventilatiesysteem. De plaatsing van je ventilator wordt waarschijnlijk bepaald op basis van beschikbare ruimte of veiligheidsvereisten voor brandveiligheid. Dit moet een belangrijk onderdeel zijn van de planning van je commerciële keuken.
 • Geluid: Ventilatoren maken geluid en kunnen een aanzienlijke hoeveelheid lawaai toevoegen aan een toch al luide keuken. Het ventilatorvolume wordt berekend in ‘sones’ en een commerciële keukenventilator moet tussen de 7 en 21 sones zijn. Houd bij het kiezen van je ventilatiesysteem rekening met het geluidsniveau van de ventilator. Je medewerkers zullen je dankbaar zijn.

 

3. Foodprocessors

Een foodprocessor is een keukenapparaat dat gebruikt kan worden voor het hakken, snijden, versnipperen, malen en pureren van verschillende soorten voedsel. Hoewel er veel verschillende soorten keukenmachines zijn, zijn er vier hoofdtypen die je in overweging kunt nemen voor je restaurant.

Foodprocessor met kom

Deze zie je vaak in huis. De processor vangt voedsel op nadat het wordt verwerkt. Keukenpersoneel kan het voedsel er van de bovenkant in doen en kiezen hoe het voedsel wordt gesneden. Met dit type processor verwijder je de kom en de inhoud gemakkelijk.

Continuous feed food processor

Met dit type processor kun je constant voedsel toevoegen terwijl de processor het verwerkt. Het verwerkte voedsel komt in een aparte kom. Dit is een geweldige optie voor een commerciële keuken.

Buffalo groentesnijdmachines

Buffalo groentesnijdmachines zijn zware verwerkers van volledig metaal en kunnen zelfs vlees verwerken. Deze heb je misschien niet nodig in de meeste commerciële keukens.

Combinatieprocessors

Deze processor combineert batch- en continue processors door middel van een hulpstuk. 

 

4. Mixers

Als je van plan bent om brood of desserts te maken, moet je investeren in een commerciële mixer. Selecteer je mixer afhankelijk van de hoeveelheid voedsel die je wil maken en hoe vaak je de mixer wil gebruiken.

Vloermixers

Dit is een van de meest populaire soorten mixers voor een commerciële omgeving. Deze modellen hebben een hoog vermogen en kunnen in korte tijd grote hoeveelheden mengen. Dit is ideaal voor restaurants die van plan zijn om regelmatig en met een hoge capaciteit een mixer te gebruiken.

Handmixers

Deze mixers, ook wel staafmixers genoemd, zijn handzaam en ideaal voor het mixen van bijvoorbeeld soepen en sauzen. Met dit type mixer kun je op hoge snelheid emulgeren, hakken of mixen.

Staande mixer

Deze mixers ben je waarschijnlijk gewend te zien in kleine bakkerijen, kleine restaurants of zelfs in huiskeukens. Deze zijn geweldig als je geen erg hoge output hebt en ze nemen niet veel ruimte in beslag. 

 

5. Snijmachines

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn snijmachines een geweldig hulpmiddel om dingen als vlees en kaas te snijden. Hoewel dit misschien niet nodig is voor elke restaurantkeuken, zal het zeker van pas komen als je van plan bent sandwiches, vleeswaren of charcuterieschotels te serveren.

Houd bij het kopen van je snijmachine rekening met het volgende, afhankelijk van de behoeften van je restaurant:

 • Automatisch of handmatig
 •  Grootte van de messen
 •  Pk’s
 • Licht, middelzwaar of zwaar 

 

6. Voedselvoorbereidingstafels en snijplanken

Voorbereidingstafels en snijvlakken zijn essentieel voor je restaurantkeuken. Je personeel zal deze constant gebruiken voor verschillende soorten voorbereidend werk, dus je hebt iets nodig dat veelzijdig is en lang meegaat.

Voor je voorbereidingstafels is roestvrij staal de juiste keuze. Deze tafels zijn stevig, nemen geen bacteriën op en zijn bestand tegen alle schoonmaakmiddelen die je er keer op keer op gebruikt. Zorg ervoor dat je kleine koelkasten onder je voorbereidingstafels hebt geïnstalleerd, zodat er efficiënt gewerkt kan worden.

Wat je snijplanken betreft, is plastic de beste keuze. Plastic is niet zo poreus als hout, waardoor bacteriën zich moeilijker in de scheuren kunnen verstoppen. Kunststof snijplanken zijn gemakkelijker schoon te maken, zijn vaatwasmachinebestendig en helpen kruisbesmetting te voorkomen.

Pro-tip: geef je plastic snijplanken een kleurcode, afhankelijk van het soort voedsel dat je erop bereidt. Gebruik er bijvoorbeeld één voor vlees en één voor groenten.

 

7. Vriezers en koelkasten

Om je voedsel zo lang mogelijk vers te houden (en om elk risico op schendingen van de voedselveiligheids- en gezondheidsvoorschriften te vermijden), moet je investeren in kwaliteitsdiepvriezers en -koelkasten.

Denk eerst aan de grootte en de capaciteit van je restaurant en vervolgens aan de kenmerken. Idealiter kies je altijd voor inloopkoelkasten – deze zijn het handigst voor je personeel. Een inloopkoelkast is gemakkelijk te gebruiken, veilig en een geweldige optie als je de ruimte hebt en als je restaurant veel voedselopslag nodig heeft.

Vervolgens moet je rekening houden met de condensor. Een condensor helpt bij het reguleren van de temperatuur van je vriezer of koelkast. Voor een condensor kun je kiezen voor een boven- of onderkoelkast.

Een aan de bovenkant gemonteerde condensor voorkomt verstoppingen en blaast geen warme lucht de koelkast in als deze wordt geopend. Een aan de onderkant gemonteerde condensor is geweldig in situaties waar reiniging en onderhoud de hoogste prioriteit hebben. 

Door de tijd te nemen om de best mogelijke koelkast of vriezer voor je restaurant uit te kiezen, kun je de kwaliteit van alles wat je maakt, garanderen. 

 

8. Veiligheidsproducten

Gezondheid en veiligheid izjn prioriteit nummer één zijn in de horecabranche. Om de veiligheid van je personeel en klanten te garanderen, moet je de volgende essentiële veiligheidsartikelen op voorraad hebben:

 • Brandblussers
 • EHBO-dozen
 •  Rubberen matten
 • Waarschuwingsborden voor natte vloeren
 • Schorten
 • Ovenwanten
 • Veiligheidsbrillen
 • Haarnetjes
 • Beveiligingscamera’s

 

9. Opbergrekken en schappen

Elke keuken heeft goede rekken en opslag nodig voor droog voedsel, keukengerei en apparatuur. Je opslagkeuzes moeten strategisch en duurzaam zijn. Dit is niet iets dat je tussentijds wil veranderen of vervangen, dus je moet de eerste keer het juiste materiaal kiezen.

Stel jezelf bij het kopen van je opbergrekken de volgende vraag: is mobiliteit belangrijk voor je? Kies dan voor mobiele magazijnstellingen in plaats van vaste, of kies voor een combinatie van beide. Mogelijk moet je je opslag van tijd tot tijd verplaatsen en dan kan dit handig zijn.

Zorg ervoor dat je je rekken op een logische manier inricht, zodat je personeel dingen gemakkelijk kan terugvinden. Het plannen van je rekken en opslageenheden is een belangrijk onderdeel van het plan van je commerciële keuken. 

 

10. Kookgerei

Wie heeft er tijd om tussen het klaarmaken van de gerechten te stoppen en steeds een lepel af te wassen? Je personeel niet. Denk, om na te gaan hoeveel kookgerei je nodig hebt, in shifts. Wat heb je nodig om een hele dienst uit te voeren zonder een afwas te doen?

Zorg ervoor dat je voldoende van de volgende items hebt:

 • Potten en pannen (in alle maten) met deksel
 • Lepels om te roeren en te proeven
 • Koksmessen
 • Mengkommen
 • Gardes
 • Spatels
 • Pollepels
 • Tangen
 • Bakpannen
 •  Braadpannen
 • Handdoeken
 • Doeken

Stel je voor dat je vaatwasser kapot gaat en alle gardes vuil zijn … zo veel heb je er nodig. 

 

11. Serviesgoed

Elke goede kok weet dat je de juiste borden (en keukengerei) nodig hebt om elk soort voedsel te serveren. Je zult bestek, schalen in alle soorten en maten, vormpjes, kopjes en glazen moeten inslaan. Maak een inventaris van de verschillende formaten schalen en borden die je nodig hebt en houd er ook rekening mee dat er wel eens wat breekt. 

Dit zijn de belangrijkste soorten serviesgoed die je voor je restaurant moet aanschaffen:

 •  Servies: borden, schalen, kommen en serveerschalen.
 • Glaswerk: wijn-, cocktail-, bier-, water-, dessert- en speciale glazen.
 • Bestek: messen, lepels, vorken, serveerbestek.
 • Ander serviesgoed: borden, vormpjes, sausbekers, dessertschaaltjes, borddeksels, brood- en boterborden, koffiemokken, theekopjes en schoteltjes.
 • Om te serveren: manden, borden om te proeven en voor voorgerechten. 
 • Linnengoed: stoffen servetten en tafelkleden.

De hoeveelheid serviesgoed die je moet kopen, hangt volledig af van de grootte van je restaurant en het soort gerechten dat je wilt serveren.

Stel jezelf de volgende vragen voordat je al je servies bestelt:

 • Wat is de omloopsnelheid van je tafelbezetting? 
 • Hoeveel stoelen heb je in je restaurant?
 • Welke soort gerechten serveer je?
 • Hoeveel mensen verwacht je op je drukste dagen en tijden?
 • Wat zijn je populairste gerechten?
 • Welk soort servies heb je voor die populaire gerechten nodig?

Dit helpt je om beter te berekenen hoeveel je van elk type servies zou moeten kopen. 

 

12. Voorraaddozen 

Een succesvol restaurant moet efficiënt zijn en voedselverspilling tot een minimum beperken. Dit betekent dat je over de juiste opbergers voor voedsel beschikt en dat je samen met je personeel de beste werkwijze vaststelt. Vanwege de verschillende soorten voedsel die tijdens het kookproces worden gebruikt, is het noodzakelijk om verschillende voorraaddozen te hebben.

Zorg ervoor dat je voldoende van deze opbergers hebt: 

 • Groentelades: handig om producten vers te houden. 
 • Grote ingrediëntenbakken: gebruik deze om droge ingrediënten zoals bloem in bulk op te slaan.
 • Keukenblikken: handig voor het bewaren van kleine hoeveelheden ingrediënten zoals koffie of suiker.
 • Deegbakken: deze zijn gemaakt voor het bewaren van ongebakken deeg en zijn handig als je van plan bent brood of desserts te bakken.
 • Voorraaddozen: koop ze in alle vormen en maten. Je weet nooit wanneer je ze nodig hebt.

Koop ten slotte dingen als tape en stiften of een labelmaker. Dit is handig als je items labelt of hun THT-datum aangeeft. 

 

13. Spoelbakken

Spoelbakken worden in je restaurant voor drie hoofddoeleinden gebruikt: afwassen, eten bereiden en handen wassen. Om aan de gezondheids- en veiligheidseisen te voldoen, heb je waarschijnlijk een bepaald minimum aan spoelbakken en een commerciële vaatwasmachine nodig.

Dit zijn verschillende soorten spoelbakken die je mogelijk nodig hebt in je restaurant:

Spoelbak met compartimenten

Spoelbakken met compartimenten zijn er in verschillende maten en zijn veelzijdig in het gebruik. Kies je voor meerdere compartimenten, dan kun je elke spoelbak gebruiken voor een specifieke handeling zoals groenten spoelen of handen wassen.

Barspoelbak

Dit type compartimentspoelbak wordt meestal op een lager niveau geplaatst voor gebruiksgemak en wordt vaak gebruikt om glazen te legen en voor vele andere functies. Deze is ook vaak uitgerust met een rek zodat je barman er makkelijk bij kan tijdens het bereiden van een drankje.

Afvoerbakken

Deze spoelbakken zijn uitgerust met een afvalverwijderingssysteem. Zorg ervoor dat het verwijderingssysteem afgedekt blijft, als deze niet wordt gebruikt.

Drop-in eenheden

Deze eenheden worden als een aanrechtblad op een bestaand oppervlak geplaatst.

Wastafels

Zoals de naam al aangeeft, zijn dit over het algemeen kleinere gootstenen waar het personeel zijn handen kan wassen, zodat andere gootstenen niet worden besmet.

Dweilgootstenen

Dweilgootstenen worden ook wel schoonmaakgootstenen genoemd en worden voornamelijk gebruikt voor het vullen van emmers en het uitwringen van dweilen. Deze kunnen op de vloer worden opgesteld.

Draagbare gootstenen

Dit kunnen gootstenen zijn met afvoer, zonder kraan of handwaskarren met watertanks. Deze worden voornamelijk gebruikt door verkopers van buiten of mobiele apparaten. 

 

14. Kitchen display system (KDS)

Laten we eerlijk zijn, keukens zijn druk. Het schreeuwen van bestellingen en het doorgeven van handgeschreven notities tussen de voor- en achterkant van het restaurant kan een hectische avond nog stressvoller maken en laat ruimte voor veel fouten. Dit maakt kitchen display systems (KDS) een geweldige aanvulling op elk restaurant.

Met een KDS krijgt je keukenpersoneel in realtime toegang tot bestellingen, zonder enige verwarring. Bestellingen kunnen eenvoudig worden gewijzigd en weergegeven, waardoor je keukenpersoneel alle informatie heeft om de bestelling correct en op tijd af te ronden.

Met de KDS van Lightspeed kun je bijvoorbeeld doorlooptijden en bestellingen met kleurcode bijhouden om te zien wat er wordt gekookt en wat er klaar is om uit te serveren. Hierdoor kunnen je medewerkers bestellingen goed beheren en de hele werkdag op de hoogte blijven. Je KDS vervangt de behoefte aan printers en papieren bonnen, waardoor je bedrijf efficiënter en duurzamer wordt.

 

15. Kassasysteem 

Een kassasysteem is een van de belangrijkste onderdelen van je horeca-apparatuur. Je hebt het nodig om alles bij te houden, van bestellingen en transacties tot klantrelatiebeheer en rapportage.

Stel jezelf bij het zoeken naar een kassa de volgende vragen om er zeker van te zijn dat dit het beste kassasysteem voor je is:

 • Is het intuïtief? Een gebruiksvriendelijk kassasysteem die gemakkelijk te leren is, is handig wanneer je personeel traint. Een intuïtief systeem houdt je personeel tevreden en minimaliseert fouten.
 • Is het aanpasbaar? Niet elk restaurant is hetzelfde, en dat geldt ook voor je kassasysteem. Zoek een bedrijf dat kassasystemen levert dat bereid is om met je restaurant samen te werken om het kassasysteem voor jou op maat te maken.
 • Biedt het offline functies? Stel je voor dat je internet uitvalt. Je wilt een kassasysteem met een volledig uitgeruste offline modus waarmee je je service zonder onderbreking kunt voortzetten.
 •  Biedt het mogelijkheden voor klantbeheer? Het opbouwen van een relatie met je klanten is de sleutel voor het succes van je restaurant. Zoek een kassasysteem met CRM-mogelijkheden zoals het maken van klantprofielen, promoties en loyaliteitsprogramma’s.
 • Is het mobiel? Het aanbieden van de beste service moet eenvoudig zijn met je kassasysteem. Je wil een online kassasysteem waarmee je je klanten ter plaatse service kunt bieden, ongeacht waar in het restaurant ze zitten. Ben je zelf niet aanwezig in het restaurant, dan wil je wel altijd de rapporten tot je beschikking hebben. 
 • Biedt het mogelijkheden voor meerdere vestingen? Als je meerdere locaties hebt of overweegt een tweede locatie te openen, maakt een kassysteem dat kan groeien naarmate jij groeit, je leven makkelijker en overgangen naadloos.
 • Biedt het rapportages? Als je de cijfers achter je bedrijf kent, kun je slimmere zakelijke beslissingen nemen. Zoek een kassasysteem dat data biedt zoals dagrapporten, personeelsrapporten en meer.
 • Bieden ze ondersteuning? Laten we eerlijk zijn, in de hospitality industrie heb je ook te maken met tegenvallers. Je wil een kassasysteem dat 24/7 ondersteuning biedt als je dit het meest nodig hebt.

 Met Lightspeed kun je alles beheren, van het volgen van arbeid en het afhandelen van transacties tot het aanpassen van menu’s en het maken van klantprofielen. Idealiter wil je een kassasysteem waarmee je efficiënter, en niet harder, werkt, zodat je meer tijd hebt voor de dingen die er echt toe doen.

Nieuwsgierig wat Lightspeed voor jouw nieuwe of bestaande onderneming kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op met een van onze horeca experts. 

 

16. Voedselverwarmer

Om sauzen en ander bereid voedsel tijdens de bediening warm te houden, heb je een voedselverwarmer nodig. Hierdoor blijven etenswaren in metalen bakjes urenlang warm op een veilige temperatuur. 

 

17. Schoonmaakproducten

Je hebt meer nodig dan alleen zeep en water om je commerciële keuken schoon te houden.

 • Borstels voor je bakplaten
 • Dweilen
 • Sponzen
 • Doeken
 • Schoonmaakproducten

 

18. Slijpsteen

Je hebt een hoop geld geïnvesteerd in je keukengerei en iedereen weet dat de messen beter werken als ze op hun scherpst zijn. Om je messen in topvorm te houden, moet je investeren in slijpstenen. Misschien wil je er meer dan één in de keuken hebben. Dit zorgt ervoor dat je personeel altijd kan hakken, voorbereiden en doen wat ze moeten doen met de beste kwaliteitsmessen. 

 

19. Magnetron

Met alle keukenapparatuur die nodig is om een restaurant te runnen, worden magnetrons vaak vergeten. Maar de kans is groot dat je niet elk afzonderlijk gerecht in je keuken gaat koken en dat je een commerciële magnetron nodig hebt.

Magnetrons zijn handig als het gaat om stomen, voorgekookte gerechten opwarmen of ontdooien.

 

20. IJsmachine

Of je nu drankjes serveert aan de bar of ervoor zorgt dat elke gast een koud glas water heeft als hij gaat zitten; je kunt een goede ijsmachine goed gebruiken. Zoek een ijsmachine die constant ijs in een bak stort, zodat je personeel het op elk moment kan pakken.

 

21. Gas- of elektrische grill

Iedereen weet dat de perfecte steak of burger van een grill (ook wel bakplaat genoemd) komt. De beste grills zijn voorzien van een extra plat bakoppervlak, perfect voor het maken van pannenkoeken of het grillen van sandwiches.

Het belangrijkste onderdeel bij het kiezen van een grill voor je restaurant is waarschijnlijk de beschikbare ruimte. Als je een buitenterras hebt, kun je kiezen voor een commerciële buitengrill, maar anders koop je waarschijnlijk een binnengrill.

Als het hebben van een grill belangrijk is voor jouw type keuken, zorg er dan voor dat je er ruimte voor maakt als je de indeling van je restaurant plant.

 

Waar kun je horeca-apparatuur kopen?

Horeca-apparatuur is prijzig en de kosten kunnen snel oplopen, vooral als je alle grote apparaten moet kopen naast de kleinere items zoals keukengerei en veiligheidsproducten. Om de kosten te dekken, zoeken restauranteigenaren vaak naar gebruikte horeca-apparatuur. Zoals alle dingen in deze branche, heeft elke optie voor- en nadelen.

De voordelen van gebruikte horeca-apparatuur

Dit kan lage kosten als gevolg van waardevermindering met zich meebrengen – zodra een fornuis de showroom verlaat, net als een auto, verliest hij zijn waarde. Dus zelfs als hij nauwelijks is gebruikt, heb je een veel betere prijs. Bovendien, vanwege het hoge percentage mislukkingen in deze business, kan het gemakkelijk zijn om gebruikte apparatuur te vinden voor een geweldige prijs.

De nadelen van het kopen van gebruikte horeca-apparatuur

Tweedehands producten kunnen onvoorziene schade hebben en je hebt waarschijnlijk geen garantie meer. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor de schade. Bovendien heb je minder keuze als je kiest voor gebruikte apparatuur.

Als je gaat kiezen tussen nieuw of gebruikt, houd je prioriteiten dan voor ogen en onthoud dat bij sommige apparatuur het een beter idee is om tweedehands te kopen (bijvoorbeeld ovens) dan andere (bijvoorbeeld diepvriezers).

En als je besluit dat het tijd is om te kopen, kun je kiezen uit verschillende (online) leveranciers:

 • Hanos: Voor eersteklas horeca-apparatuur kun je terecht bij Hanos. Ze hebben niet alleen apparatuur, maar ook meubilair, keukens, kleding en andere horecabenodigdheden. 
 • VHC Jongens: Van nieuwe koelkasten tot 30 liter pannen, VHC Jongens hebben het in huis en geven je persoonlijk advies. 
 • De Arend Groep: naast je horeca-apparatuur heb je natuurlijk ook mooi restaurantinterieur nodig. De Arend Groep heeft prachtige collecties voor het restaurants, terrassen en hotels. 

 

Vind de apparatuur die geschikt is voor jouw restaurant

Elk restaurant is anders en heeft specifieke behoeften, afhankelijk van het soort keuken en het klantenbestand. Als restauranteigenaar of -manager moet je je persoonlijke behoeften en prioriteiten in gedachten houden bij het zoeken naar horeca-apparatuur.

Onderzoek doen en beoordelingen vergelijken en bekijken, is de beste manier om te beginnen met het zoeken naar duurdere producten zoals je koelkast en oven. Als je van tevoren weet wat je nodig hebt en een lijst maakt van alle verschillende apparaten, kun je je behoeften concretiseren als je financiering en leningen gaat aanvragen.

Onthoud dat het erom gaat de horeca-apparatuur te vinden die geschikt is voor jou en je restaurant. Veel winkelplezier!

 

Nieuws en handige tips, speciaal voor jou.

Alle tools om jouw onderneming te groeien, direct in je inbox.

Meer van dit onderwerp: Begin met Ondernemen