Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Horeca

Een eigen restaurant beginnen? Dit zijn de opstartkosten

Een eigen restaurant beginnen? Dit zijn de opstartkosten

Het is zover, je gaat je eigen horecazaak beginnen. En dat kost geld. Hopen geld. De opstartkosten van een restaurant zijn breed en gevarieerd. Sommige spreken voor zich, en sommige opstartkosten worden bij het opstellen van het budget volledig over het hoofd gezien, waardoor je later riskeert om in financiële problemen te belanden. Sterker nog: onvoldoende werkkapitaal en een slechte financiële planning werden door horecaexperts genoemd als één van de voornaamste redenen waarom een restaurant het niet redt.

We spraken met ervaren horeca-ondernemers en consultants, en stelden een lijst op van de grootste kostenposten voor het opstarten van een restaurant waarmee je zeker rekening moet houden: 

 1. Horecapand
 2. Keukenapparatuur en -benodigdheden
 3. Meubilair
 4. Franchisevergoeding
 5. Technologie
 6. Personeel
 7. Voorraad
 8. Vergunningen en inschrijvingen
 9. Marketing

Bereken eenvoudig je menuprijs met de Food Cost Calculator

Bereken binnen een paar seconden de totale kosten van een gerecht, het winstbedrag en de aanbevolen menuprijs met de gratis Food Cost Calculator tool.

 

 1. Horecapand

Er zijn twee manieren om een horecapand voor je restaurant te bemachtigen: huren of kopen.

Als je een commercieel huurcontract aangaat, leg je je voor meerdere jaren vast en betaal je een borg, doorgaans ter hoogte van drie tot zes maanden huur. 

Welk bedrag moet je opzij zetten voor de borg? Dat is afhankelijk van je locatie.

De huurprijs voor een restaurant in Amsterdam, bijvoorbeeld, bedraagt al snel € 25 per vierkante meter. Voor een pand met een oppervlak van 150 vierkante meter komt dat neer op € 3750 per maand. In dit geval heb je tussen de € 11.250 en € 22.500 nodig voor de borg.

Als je een horecapand koopt, moet je rekenen op een aanbetaling van 10% tot 20%. Voor een ruimte met een koopprijs van € 1 miljoen komt dat neer op een aanbetaling van € 100.000 tot € 200.000.

Zodra je een ruimte hebt, zul je renovaties moeten uitvoeren om bepaalde zaken te repareren en/of de ruimte aan te passen aan je wensen. De hoogte van de renovatiekosten is sterk afhankelijk van de hoeveelheid werk dat je wilt (laten) uitvoeren.

Vergeet tot slot niet ook geld apart te houden voor voorzieningen zoals elektriciteit, gas, water en internet.

2. Keukenapparatuur en -benodigdheden

Je kunt geen eigen horecazaak starten zonder de juiste benodigdheden en materiaal. Je grootste kostenpost in deze categorie bestaat uit keukenapparatuur

De meeste commerciële horeca keukens moeten minimaal voorzien zijn van enkele koelkasten, een fornuis, oven, diepvries, afwasmachine en werkbladen. Reken op een paar duizend euro voor deze grote aankopen. Daarnaast moet je ook materiaal inslaan voor je zaal: servies, bestek, glazen, tafellakens, enz. Afhankelijk van de kwaliteit die je hiervoor kiest, kan zo’n investering je opnieuw een paar honderd tot een paar duizend euro kosten

3. Meubilair

Wat het meubilair betreft, heb je natuurlijk tafels en stoelen voor de eetruimte nodig, en barkrukken als jouw restaurant ook over een bar beschikt.

Verlichting en accessoires maken de inrichting compleet. Je hoeft geen interieurontwerper in te schakelen om jouw zaak te laten knallen; een gezonde dosis creativiteit en energie is voldoende om met een beperkt budget iets moois te realiseren. Op Pinterest vind je hopen inspiratie voor de inrichting van restaurants en bars.

4. Franchisevergoeding

Open je een franchise, dan moet je een vergoeding betalen voor de naam en het intellectueel eigendom van het restaurant. McDonald’s hanteert bijvoorbeeld een franchisevergoeding van €45.000. De startinvestering bij een overname van een horecazaak bedraagt minstens €800.000, waarvan 25% persoonlijk moet worden gefinancierd. Neem contact op met het hoofdkantoor van jouw franchise voor meer informatie over de vergoedingen.

5. Technologie

In een modern restaurant heb je technologie nodig om efficiënt te kunnen werken. Kies voor technologie waarmee je processen kunt automatiseren en data kunt verzamelen, om voor en achter de schermen alles gesmeerd te laten verlopen. Goede software en hardware is nodig om een succesvol, modern restaurant te runnen. 

Restaurant software

Een kort overzicht van wat voor software van pas komt bij het runnen van een restaurant:

 • Een modern, online kassasysteem
 • Kitchen Display Systems (KDS) 
 • Personeelsplanningssoftware 
 • HR-software
 • Reserveringssoftware of -integratie
 • Loyaliteitsprogramma

Restaurant hardware

Bij software hoort ook hardware om alle processen uit te voeren.

 • Moderne kassasystemen werken bijvoorbeeld met iPads, net zoals KDS
 • Betaalterminals (overweeg zeker om je betalingen te integreren met je kassasysteem)
 • Bonprinter(s)
 • Een kassalade voor contant geld en rekeningen

Reken op ten minste € 1000 voor de aankoop van nieuwe hardware voor jouw restaurant en zet elke maand – naargelang hoeveel software je gebruikt – een paar honderd euro’s opzij voor licenties.

Opstartkosten - Eigen restaurant beginnen

 6. Personeel

Vergeet niet de arbeidskosten op te nemen in de opstartkosten voor jouw restaurant. Omdat je niet vanaf dag één winst zal maken, is het verstandig om een bepaald bedrag opzij te houden voor het compenseren van je personeel. Weet je niet goed hoeveel personeel je in het begin moet aannemen? Je personeelsbestand en -vereisten worden onder andere bepaald door wat voor servicemodel jouw restaurant volgt en hoe groot je zaak is.

Een quick-service restaurant heeft bijvoorbeeld meer personeel achter dan voor de schermen nodig. Nestle Professional raadt voor dit type restaurant aan om per dienst één bedieningsmedewerker in te zetten voor elke twaalf tafels, en één medewerker achter de schermen voor elke twaalf gasten.

Voor full-service restaurants is één bedieningsmedewerker nodig voor elke vijf of zes tafels, en één medewerker achter de schermen voor elke twaalf tafels. Verdubbel die aantallen voor fine dining restaurants, waar gasten een meer persoonlijke bediening verwachten.

7. Voorraad

Je kunt geen eigen restaurant beginnen zonder eten. Sla houdbare producten, zoals gedroogde producten, frisdranken en likeur, groots in. Koop beperkt houdbare producten, zoals groente en fruit, vlees en zuivel, vers in. Aan je initiële voorraad kun je een paar honderd tot duizenden euro’s uitgeven.

8. Vergunningen en inschrijvingen

Om een restaurant te mogen runnen heb je bepaalde vergunningen nodig. Omdat de vereiste vergunningen kunnen variëren per provincie en zelfs per stad, is het slim eerst te onderzoeken welke regels gelden voor jouw locatie.

In de meeste gemeenten moet je voor je restaurant beschikken over een exploitatievergunning. Deze vergunning wordt verstrekt door de gemeente. De kosten voor een exploitatievergunning variëren van € 500 tot een paar duizend euro.

Ben je van plan alcoholische dranken te schenken in je restaurant, dan moet je over een drank- en horecavergunning beschikken. Het kan een poosje duren voor deze vergunning wordt verstrekt, dus wacht niet tot het laatste moment met de aanvraag. De kosten voor een drank- en horecavergunning lopen ver uiteen, van € 300 tot € 1500.

Je personeelsleden moeten werken volgens HACCP-principes om te zorgen dat ze veilig met levensmiddelen omgaan. Je kunt zelf een HACCP-plan (voedselveiligheidsplan) opstellen, dat aan bepaalde voorwaarden moet voldoen en wordt beoordeeld door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Of je gebruikt een goedgekeurde hygiënecode, waarmee je automatisch aan de wet voldoet.

Er zijn nog tal van andere zaken die je moet regelen en controleren wil je een eigen restaurant beginnen. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met het bestemmingsplan, zorgen voor de brandveiligheid van je pand, mogelijk een omgevingsvergunning aanvragen, je inschrijven in een register van de NVWA, de milieuregels volgen en toestemming vragen voor het gebruik van muziek.

9. Marketing

Zodra je de deuren opent, stromen de gasten binnen … toch? Helaas is het niet zo eenvoudig. Je zult reclame voor je gloednieuwe restaurant moeten maken om te zorgen dat er gasten komen.

Veel nieuwe horeca-ondernemers vergeten in hun budget rekening te houden met marketing en PR. Je hebt iemand nodig die de website van je restaurant maakt, je social media beheert, reageert op reviews van klanten en zich bezighoudt met direct mailing en e-mailmarketing.

Hét kassasysteem voor het nieuwe horecatijdperk

Contactloos betalen, een flexibel vloerplan en de mogelijkheid tot uitbreiding met bezorgen, afhalen en eCommerce. Met Lightspeed kun je met vertrouwen een eigen restaurant beginnen.

Waar haal je het startkapitaal voor je restaurant vandaan?

De hoogte van deze negen kostenposten varieert natuurlijk per restaurant en per stad. Toch staat er één ding vast: het kost een heleboel geld om een restaurant te beginnen. Heb jij genoeg geld om het restaurant van je dromen te openen?

Zo nee, dan ben je niet de enige. De meeste horeca-ondernemers hebben niet genoeg spaargeld om een nieuw restaurant helemaal uit eigen zak te betalen. Daarom gebruiken ze creatieve manieren om toch voldoende geld bij elkaar te krijgen – of kijken naar financieringsopties voor horeca. We geven je graag een overzicht:

Benader vrienden en familie

In elke sector vragen de meeste ondernemers vrienden en familie om geld voordat ze naar de bank gaan om een lening af te sluiten of investeerders gaan zoeken.  Het voordeel van het benaderen van vrienden en familie is dat je al bestaande relaties hebt op basis van vertrouwen. Je hoeft dus waarschijnlijk geen rente te betalen over het geleende geld. Het nadeel is dat geldkwesties ertoe kunnen leiden dat er spanningen ontstaan tussen jou en je vrienden of familieleden.

Sluit een microkrediet af

Een microkrediet is een zakelijke lening van maximaal 50.000 euro voor starters en ondernemers die willen groeien. Je kunt een microkrediet aanvragen bij Stichting Microkrediet Nederland, beter bekend als Qredits. Houd er wel rekening mee dat je aan diverse voorwaarden moet voldoen om in aanmerking te komen voor een microkrediet.

Zoek een zakenpartner

Misschien heb je veel geld gespaard, maar is dat niet genoeg om een restaurant te openen. Je kunt dan overwegen te gaan samenwerken met een zakenpartner die beschikt over voldoende geld en kennis op een gebied waarop jij tekortschiet. Leg de voorwaarden van jullie samenwerking vast in een contract, zodat jullie allebei juridisch beschermd zijn.

Zoek investeerders

Investeerders richten zich niet alleen op bedrijven in de tech-sector. Zoek lokale investeringsmaatschappijen die hebben geïnvesteerd in restaurants. Benader investeerders pas als je een waterdicht bedrijfsplan en een uitstekende pitch hebt. Als ze zien dat je een duidelijk beeld voor ogen hebt, weten ze dat je serieus zaken wilt doen.

Kies voor crowdfunding

Stel je restaurant open voor welwillende gewone burgers via crowdfunding. Maak een pagina op Kickstarter en bied je investeerders iets in ruil voor hun bijdrage aan je droom. Zo kun je wellicht sneller je eigen restaurant beginnen. 

Checklist startkapitaal restaurant

Een eigen restaurant beginnen is een spannende en dure onderneming. Gebruik deze checklist voor het startkapitaal van een restaurant om voor elke kostenpost een budget op te stellen.

 • Pand – Budget €________
 • Keukenapparatuur en -benodigdheden – Budget €________
 • Meubilair – Budget €________
 • Franchisevergoeding – Budget €________
 • Technologie – Budget €________
 • Personeel – Budget €________
 • Initiële voorraad – Budget €________
 • Vergunningen en inschrijvingen – Budget €________
 • Marketing – Budget €________

Benieuwd wat Lightspeed nog meer kan doen om jouw droom te helpen realiseren? Neem vandaag nog contact op met één van onze experts en ontdek het zelf.

Nieuws en handige tips, speciaal voor jou.

Alle tools om jouw onderneming te groeien, direct in je inbox.

Meer van dit onderwerp: Finance & Operations