Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Horeca

De beste opties voor horeca financiering

De beste opties voor horeca financiering

Wie droomt er niet van om een eigen horecazaak te hebben? De dagelijkse kosten van het openen en runnen van een horecazaak zijn echter voor veel ondernemers een reden om het bij dromen te houden.

Of je nou een getalenteerde chef-kok bent, een lokale ondernemer of een enthousiaste foodie vol ideeën voor een nieuw soort horecabeleving, met de juiste horeca financiering kun je je droom werkelijkheid laten worden.

Daarom bespreken we in dit artikel de volgende onderwerpen:

Je kassasysteem is het kloppende hart van je restaurant

Zorg voor een efficiënte management met het Lightspeed Kassasysteem. Maak je eigen plattegronden en menu’s, neem bestellingen op, verwerk betalingen en run je hele zaak via één intuïtief platform.

 

Wat bedoelen we met horeca financiering?

Met horeca financiering verwijzen we naar elke vorm van externe financiering die horecaondernemers inzetten om hun zaak te runnen. Denk aan een lening bij de bank, maar ook bijdragen van familie en vrienden, financiële hulp van investeerders of de inzet van andere bronnen.

Waarom maken horecazaken gebruik van financiering?

Er zijn tal van redenen voor horecaondernemers om op zoek te gaan naar financiering.

 1. Een nieuw bedrijf starten
 2. Een bestaande vestiging renoveren
 3. Investeren in nieuwe apparatuur
 4. Een nieuwe vestiging openen
 5. Uitbreiding van de bestaande ruimte
 6. Hulp bij bedrijfsactiviteiten, marketing of personeelszaken
 7. Rebranding
 8. Diversificatie via catering en verpakte producten
 9. Financiering van operationele kosten

 

Een nieuw bedrijf starten

Voordat je een horecazaak kunt openen, krijg je te maken met tal van opstartkosten. Je moet bijvoorbeeld een pand verbouwen, een oude keuken vervangen, je restaurant inrichten en investeren in menu’s en bedrijfskleding. En vergeet ook je voorraad voor voedingsmiddelen, dranken en alcohol niet.

 

Een bestaande vestiging renoveren

Naarmate een horecazaak groeit, willen veel chef-koks en horecaondernemers meer ervaren keukenpersoneel aannemen of hun zaak een nieuwe inrichting geven. Interieurtrends veranderen in hoog tempo, vooral in de grote steden. Bovendien krijgen drukke horecazaken vaak te maken met slijtage door het grote aantal gasten dat elke dag aan hun tafels zit. Dat is natuurlijk een luxeprobleem, maar het betekent wel dat je regelmatig renovaties zult moeten uitvoeren.

 

Investeren in nieuwe apparatuur

Chef-koks, bedieningsmedewerkers, barpersoneel … iedereen moet zijn werk goed kunnen doen. Daarom maken veel horecaondernemers gebruik van financiering om de juiste apparatuur aan te schaffen, van koffieapparaten en een kassasysteem tot professionele ovens, grills en fornuizen.

 

Een nieuwe vestiging openen

Uitbreiding is ook een veelvoorkomende reden voor horecaondernemers om op zoek te gaan naar financiering. Veel ondernemers hebben gedurfde plannen om van één vestiging uit te groeien tot een keten. Dat gaat gepaard met kosten voor het huren of kopen van nieuwe horecapanden, het uitvoeren van renovaties of zelfs het bouwen van een volledig nieuw pand.

 

Uitbreiding van de bestaande ruimte

Natuurlijk kun je ook in rustiger tempo groeien. Zoals een chef-kok met zorg een ingrediënt toevoegt om een gerecht de perfecte smaak te geven, zo kunnen horecaondernemers ervoor kiezen kleine veranderingen door te voeren. Wil je uitbreiden, dan kun je bijvoorbeeld extra ruimte creëren om meer gasten te bedienen.

 

Hulp bij bedrijfsactiviteiten, marketing of personeelszaken

Horecaondernemers moeten dagelijks allerlei beslissingen nemen, meestal in de hectiek van hun drukbezochte horecazaak. Het is begrijpelijk dat veel eigenaren ervoor kiezen hulp van buitenaf in te roepen. Er zijn steeds meer consultants die zelf chef-kok zijn of een eigen horecazaak runnen en daarnaast advies geven aan andere horecaondernemers. Zij kunnen je helpen personeelsmanagers of souschefs te vinden, met je mee te denken over hoe je je restaurant kunt positioneren of je helpen de dagelijkse gang van zaken binnen je bedrijf beter te laten verlopen.

 

Rebranding

Horecaondernemers weten dat de concurrentie in de sector groot is. Voor de meeste ondernemers is dat nou net de kick. Toch kan het voor horecazaken met met populaire keukens – eetcafés, pizzeria’s en sushirestaurants – lastig zijn zich te onderscheiden van concurrenten met een vergelijkbare menukaart en beleving. Je imago en merk kunnen dan een groot verschil maken. Sommige ondernemers maken gebruik van horeca financiering om een sterk merk te ontwikkelen of om traditionele locaties te rebranden en daarmee in te spelen op nieuwe culinaire voorkeuren en dieetwensen.

 

Diversificatie door catering en verpakte producten

Een van de manieren waarop restaurants een sterk merk kunnen ontwikkelen, is door gasten de restaurantbeleving in eigen huis te bieden, bijvoorbeeld via cateringservices en verpakte producten.

Veel grillrestaurants hebben hun eigen vleessauzen, die ze ook in flesjes verkopen. Italiaanse restaurants maken een perfecte diepvrieslasagne die je alleen nog maar thuis in de oven hoeft te zetten. En er zijn Aziatische restaurants die sushipakketten maken zodat je aan je eigen eettafel kunt genieten van een oosterse restaurantbeleving. Dergelijke producten kunnen voor veel restaurants een extra inkomstenbron vormen, maar het kost ook geld om ze te ontwikkelen, te verpakken en bij de klant te krijgen.

 

Financiering van operationele kosten

Horeca financiering wordt niet altijd gebruikt voor groei. Er zijn ook situaties waarin ondernemers gebruikmaken van financiering om hun restaurant draaiende te houden. Denk bijvoorbeeld aan restaurants met seizoensafhankelijke of onvoorspelbare inkomsten; in dergelijke gevallen kun je kiezen voor financiering om een positieve cashflow te garanderen.

Horeca financiering

 

Acht horeca financieringsopties voor restaurants

Je ziet dat er tal van redenen zijn om te kiezen voor horeca financiering. Laten we eens een aantal financieringsmogelijkheden bekijken:

 1. Banklening
 2. Microkrediet
 3. Borgstellingskrediet
 4. Leverancierskrediet
 5. Business angels
 6. Crowdfunding
 7. Lening van vrienden en familie
 8. Huurvrije periode

 

We geven je graag uitleg over de verschillende opties en de voor- en nadelen ervan.

1. Banklening

We beginnen met de bekendste optie: je bank. Banken lenen al sinds mensenheugenis geld aan kleine tot middelgrote bedrijven. Ze hanteren daarbij een vertrouwd en bewezen systeem. De meeste banken hebben verschillende soorten leningen, afhankelijk van je situatie en je wensen.

Is een banklening de juiste optie voor je restaurant?

 

Voordelen Nadelen
Bekend en vertrouwd Ingewikkelde aanvraagprocedure
Zowel voor korte als lange termijn Strenge eisen aan je aanvraag
De lening kan worden afgestemd op je behoeften Het duurt lang voor je aanvraag wordt goedgekeurd

 

2. Microkrediet

Het microkrediet is een combinatie van coaching en een krediet voor startende en bestaande ondernemers. Je kunt kiezen voor een traditioneel microkrediet (tot 50.000 euro) of een mkb-krediet (tot 250.000 euro). Beide worden verstrekt door Qredits, een landelijke kredietinstelling die samenwerkt met meerdere banken.

Is een microkrediet de juiste optie voor je restaurant? 

 

Voordelen Nadelen
Looptijd van 1 tot 10 jaar Hogere rente
Coaching BKR-registratie en persoonlijke aansprakelijkheid
Extra aflossen is mogelijk Goed ondernemingsplan vereist

 

3. Borgstellingskrediet

Wil je een langdurige lening en kun je de bank onvoldoende zekerheid bieden? Dan is een borgstellingskrediet wellicht een goede optie. Hierbij staat de Nederlandse overheid borg voor een deel van je lening. Je kunt een borgstellingskrediet aanvragen bij je bank.

Is een borgstellingskrediet de juiste optie voor je restaurant?

 

Voordelen Nadelen
Lening zonder onderpand Maximale looptijd van 6 jaar
Ruime keuze uit banken en financierders Strengere eisen voor starters
Lagere rente dankzij de borgstelling Financieringsbehoefte moet minimaal 35.000 euro zijn

 

4. Leverancierskrediet

In het geval van een leverancierskrediet spreek je met een leverancier af dat je de factuur voor de gekochte goederen pas op een later tijdstip betaalt. Op deze manier zou je dus al ingrediënten voor je menukaart kunnen kopen en gerechten kunnen bereiden, en hoef je de leverancier pas te betalen nadat je gasten hun rekening hebben betaald.

Is een leverancierskrediet de juiste optie voor je restaurant?

 

Voordelen Nadelen
Snel aan de slag met ondernemen Geen oplossing voor de lange termijn
Niet afhankelijk van de bank Je wordt afhankelijk van je leverancier
Lage kosten Risico op grotere schulden

 

5. Business angels

Business angels zijn particuliere of informele investeerders die zakelijk een bedrag van 25.000 tot 300.000 euro in je bedrijf investeren. Vaak gaat het om (voormalige) ondernemers die starters willen helpen en daarbij ook hun ervaring en netwerk willen delen.

Zijn business angels de juiste optie voor je restaurant? 

 

Voordelen Nadelen
Profiteer van de kennis van ex-ondernemers Groeipotentieel is een vereiste
Investering op de lange termijn Goede pitch nodig
Investeren vaak in starters Soms lastig te vinden 

 

6. Crowdfunding

Crowdfunding wordt steeds populairder als financieringsvorm. Op een zogenaamd crowdfundingplatform vertel je wat je plannen zijn en welk bedrag je daarvoor wilt inzamelen. Mensen die jouw idee zien zitten, kunnen erin investeren. Het is gebruikelijk dat je de investeerders iets geeft in ruil voor hun bijdrage, bijvoorbeeld een tegoedbon die ze kunnen verzilveren als je restaurant eenmaal is geopend.

Is crowdfunding de juiste optie voor je restaurant? 

 

Voordelen Nadelen
Handig om snel nieuwe ideeën te testen Niet geschikt voor de lange termijn
Kan fungeren als marketing en PR Wordt weinig toegepast voor restaurants
Kan andere investeringsvormen aantrekken Kost veel tijd

7. Vrienden en familie

Als je al meerdere jaren een restaurant runt, zijn je vrienden en familie waarschijnlijk vaste gasten. Mogelijk hebben ze je in de beginfase van je onderneming al gesteund, niet alleen op emotioneel vlak maar ook met een financiële bijdrage.

Een lening van vrienden of familie is dan ook een logische optie. Veel ondernemers vragen hun ouders, broers, zussen, partners en vrienden om een lening. Met dat geld kunnen chef-koks en horecaondernemers startkapitaal verzamelen zonder aan de strenge eisen van een bank of andere kredietverstrekkers te moeten voldoen. Onthoud wel dat geldkwesties de relatie met vrienden en familie kunnen beïnvloeden.

Is een lening van vrienden of familie de juiste optie voor je restaurant? 

 

Voordelen Nadelen
Geen bureaucratie en lange aanvraagtijden Kan nadelige gevolgen hebben voor jullie persoonlijke relatie
Zelden een onderpand nodig Voorwaarden zijn niet altijd even duidelijk
Geen rente of helemaal niet terugbetalen Kans op juridische geschillen

 

8. Huurvrije periode

Deze vorm van startkapitaal vergaren wordt nog vaak over het hoofd gezien. Voor een verhuurder kan een huurvrije periode een interessante optie zijn, omdat de waarde van zijn pand stijgt zodra jij er een restaurant in begint. En omdat jij voorlopig geen huur hoeft te betalen, houd je geld over dat je kunt gebruiken voor je andere opstartkosten. Als het gaat om een pand dat al geruime tijd leeg staat, zou je de verhuurder ook kunnen vragen om bijvoorbeeld mee te betalen aan de verbouwingskosten.

Is een huurvrije periode de juiste optie voor je restaurant? 

 

Voordelen Nadelen
Zowel voor kort- als langlopende contracten Huurprijs is soms veel hoger na huurvrije periode
Direct een grote besparing Verhuurder kan extra eisen stellen aan verbouwing
Snel te regelen Extra boetes als je het contract voortijdig opzegt

 

Horeca financiering 2

Zes stappen om financieringsopties te vergelijken

Zoals je ziet zijn er grote verschillen tussen de diverse horeca financiering mogelijkheden. Zie je een of meer opties uit de bovenstaande lijst wel zitten? Neem dan de volgende stappen om de geschiktheid van elke optie te bepalen:

 1. Controleer hoe lang het duurt voordat je het geld tot je beschikking hebt
 2. Bereken hoeveel je uiteindelijk moet terugbetalen
 3. Bekijk de looptijd van de lening
 4. Vergelijk de voordelen van vaste en variabele tarieven
 5. Controleer of er een onderpand wordt vereist
 6. Doe onderzoek naar de reputatie van de verstrekker

 

Een financiering die bij je past

De beslissing om een restaurant te openen of uit te breiden, neem je niet alleen met je hart maar ook met je verstand. Kijk goed naar de verschillende mogelijkheden die je hebt om je plannen te financieren, dan vind je uiteindelijk een optie die bij je past.

 

Nieuws en handige tips, speciaal voor jou.

Alle tools om jouw onderneming te groeien, direct in je inbox.

Meer van dit onderwerp:
Begin met Ondernemen

Bekijk meer onderwerpen