Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Horeca

Gault&Millau winnaars: de beste restaurants van Nederland voor 2022

Gault&Millau winnaars: de beste restaurants van Nederland voor 2022

Op 14 maart maakte Gault&Millau de winnaars van hun 2022 Awards in Nederland bekend. De award-uitreiking vond plaats in Utrecht, in combinatie met de publicatie van de Gault&Millau gids van 2022 voor Nederland.

Chefs, restaurants en horecagelegenheden uit heel Nederland worden zowel in de gids als tijdens de ceremonie in de kijker gezet en in 16 verschillende culinaire categorieën beloond voor hun gastronomische impact. Belangrijke en bekende prijscategorieën zijn ‘Chef van het jaar’, ‘Jonge topchef van het jaar’ en ‘Ontdekking van het jaar’.

Ondanks een uitdagende periode stond het gastronomisch landschap in Nederland niet stil. De gids van 2022 is 120 culinaire adresjes rijker en niet minder dan 70 bestaande restaurants zijn er qua score op vooruit gegaan. Ontdek hieronder de winnaars van de Gault&Millau 2022 Awards en de beste restaurants van Nederland.

Exclusieve tips van experts uit de gastronomie

Deze gids helpt je bij het optimaliseren van elk aspect van jouw restaurant management – van gastervaring tot het opmaken van gerechten – en zo de beste versie van jouw restaurant neer te zetten.

Gault&Millau Awards 2022

Chef van het jaar

Syrco Bakker van Pure C in Cadzand-Bad is verkozen tot Chef van het Jaar. Het restaurant heeft sinds 2018 twee Michelin-sterren. Een jaar na oprichting haalde het restaurant van Sergio Herman onder leiding van Syrco Bakker haar eerste Michelinster in 2011. Een tweede ster volgde in 2018. Bakker was jarenlang sous-chef van Herman in Oud Sluis, die hem op zijn 25ste vroeg om de keuken van Pure C op zich te nemen. Tijdens de Gault&Millau uitreiking werd Bakker gelauwerd voor zijn persoonlijk en vaak gedurfde stijl – wat Pure C ook in de gids met een half punt deed stijgen van 17.5/20 naar 18/20. 

Jonge Topchef van het jaar

Robin van de Bunt van familierestaurant De Leuf in Ubachsberg mocht de prijs voor Jonge Topchef van het jaar in ontvangst nemen. Van de Bunt staat sinds 2018 achter de vuren van de zaak – na gewerkt te hebben bij tweesterrenzaken Bord’eau en Tribeca. 

De grote winnaars zijn:

 • Bistronoom van het Jaar: De Juwelier (Amsterdam)
 • Aziatisch restaurant van het Jaar: O&O (St. Willebord)
 • Groenterestaurant van het Jaar: Choux (Amsterdam)
 • Prijs-Plezier van het Jaar: Restaruant 273 (Utrecht)
 • Ontdekking van het Jaar: Tres (Rotterdam)
 • Sommelier van het Jaar: Heleen Boom (Bouwkunde – Deventer)
 • Gastvrouw van het Jaar: Nadine Mögling (Bij Jef – Texel)
 • Ambachtsman van het Jaar: Harrie Herfst (‘t Spiehuis – Soest)
 • Hoogste Nieuwkomer van het Jaar: Brut 172 (Reijmerstok)
 • Terras van het Jaar: De Watergeus (Noorden)
 • Lifetime Achievement Award: Wil Demandt
 • Cocktailbar van het Jaar: Botanero (Rotterdam)
 • New Chef on the block: Niels van Zijl (DeZusters – Maarssen)
 • Beste Wijnkaart van het Jaar: Fitzgerald (Rotterdam)

Nieuwkomers en stijgers aan de top

Naast de bestaande lijst met restaurants die 16 punten (van de 20) of meer verdienden, zijn er ook een aantal nieuwkomers aan de top: Tilia in Etten-Leur (16/20), Kasteel Heemstede in Houten (17/20), en Brut 172 in Reijmerstok (17.5/20). 

Ook in de hoogste rangen van de Gault&Millau lijst stond het leven niet stil. Van de zeventigtal stijgers in de gids, zitten tien restaurants in de hoogste rangen met een minimale score van 16/20: Choux in Amsterdam, De Burgemeester in Linschoten en Rantree in Maastricht (+0.5);  Codium in Goes (16/20); Rijnzicht in Doornenburg, Ratatouille Food & Wine in Haarlem, en ONE in Roermond (16.5/20); Pure C in Cadzand-Bad en De Groene Lantaarn in Staphorst (18/20); en Tribeca in Heeze (19/20)

Lightspeed feliciteert

Lightspeed feliciteert alle Gault&Millau winnaars en in het bijzonder onze klanten:

 • Pure C in het Zeeuwse Cadzand en gerenommeerde chef Syrco Bakker. Het restaurant vestigt zich dit jaar op een score van 18/20, terwijl Bakker werd verkondigd tot Chef van het Jaar 2022.
 • De Juwelier in Amsterdam. Het à-la-carte restaurant markeert haar intrede in Gault&Millau met een score van 14.5/20 en prijs voor Bistronoom van het Jaar.
 • O&O in St. Willebord, dat ondertussen niet minder dan 40 jaar gerund wordt door de Tsang familie. Van Chinees restaurant in 1982 tot Aziatisch restaurant van het Jaar in 2022.
 • Choux in Amsterdam, zowel gestegen in de rangen naar 16/20 en dankzij de groenten-gedreven keuken van chef Merijn van Berlo verkondigd tot Groenterestaurant van het Jaar.
 • Codium, gelegen in het hart van Goes in Zeeland en gerund door Chef-Kok Wouter Kik en Maître-Sommelier Jean Luc Etienne. Gestegen in de rangen met een vol punt naar 16/20.
 • Rijnzicht, gelegen aan de splitsing van de Waal en Nederrijn en gerund door chef Mike Cornelissen en partner en gastvrouw Caroline van der Velde en gestegen naar 16.5/20.
 • Kasteel Heemstede in Houten, gerund door Chef Ollie Schuiling en ondernemer Frans den Boer. Nieuwkomer aan de top en onmiddellijk gevestigd op 17/20.
 • Tribeca, dankzij chef en gastvrouw-partnerduo Jan en Claudia Sobecki met twee Michelinsterren en sinds dit jaar ook een score van 19/20 in de Gault&Millau een gevestigde waarde in het Noord-Brabantse Heeze.

Proficiat met jullie awards! Jullie plek in de Gault&Millau gids is meer dan verdiend!

Hoe run je een restaurant op het hoogste niveau?

Krijg alle exclusieve tips van experts uit de gastronomie

Nieuws en handige tips, speciaal voor jou.

Alle tools om jouw onderneming te groeien, direct in je inbox.

Meer van dit onderwerp: Nieuws & Updates