Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Horeca

Dit zijn de Gault&Millau winnaars van Nederland voor 2024

Dit zijn de Gault&Millau winnaars van Nederland voor 2024

Op maandag 5 februari vond de jaarlijkse presentatie van de Gault&Millau gids plaats. De vijfde editie van de gerenommeerde gastronomische gids voor Nederland bevat meer dan 850 culinaire hotspots

Zoals elk jaar vielen ook heel wat horecaondernemers en -zaken in de prijzen, en zitten er bij de bestaande restaurants, nieuwkomers en stijgers een reeks Lightspeed klanten die we graag in de kijker zetten.

Navigeer naar één van de onderdelen van dit artikel:

Het platform bij uitstek van de Nederlandse gastronomie.

Talloze fine-dining zaken in de Benelux kiezen voor Lightspeed. Maak een afspraak met één van onze experts en ontdek waarom.

Gault&Millau Chef van het Jaar

Emile van der Staak van De Nieuwe Winkel in Nijmegen is verkozen tot Chef van het Jaar van Nederland in de Gault&Millau gids voor 2024.

Zijn keuken wordt door de anonieme inspecteurs van Gault&Millau beschreven als die van een chef met een missie en visie: “Emile van der Staak is een chef met een missie en is een chef die groter is dan zijn restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen. Hij gebruikt zijn keuken graag als een activistisch statement, kookt volledig plantaardig en voert helemaal zijn eigen koers.”

Natuurlijk zijn we uitzonderlijk trots om De Nieuwe Winkel tot onze klanten te mogen rekenen!

Hoogste Nieuwkomers van het Jaar

De Gault&Millau gids voor 2024 zet ook de Hoogste Nieuwkomer van het Jaar extra in de spotlight. Dit jaar is dat Inter Scaldes, recentelijk overgenomen door Jeroen Achtien, voormalig chef van Restaurant Sens in Vitznau in Zwitserland. Jeroen werd al door Gault&Millau verkozen tot Ontdekking van het jaar in 2019, Belofte van het Jaar in 2022 en nu ook samen met zijn partner, Sanne, als Hoogste Nieuwkomer in de Gault&Millau in 2024 met een score van 16.5/20.

Daarnaast bevat de gids 71 restaurants die voor het eerst hun intrede maken. Van die 71 zijn er 8 restaurants die onmiddellijk een plek in de hogere rangen veroverden. 

Zo veroverde Odille (Sint Oedenrode) onmiddellijk een score van 15/20. Daarnaast werden vijf restaurants verwelkomd in de Gault&Millau met een score van 14.5/20: Affect (Zwolle), Até (Amsterdam), Lutum (Duurstede), Showw (Amsterdam) en The Church (Arnhem). Fuku Ramen (Amsterdam) en Hof aan Zee (Koudekerke) kregen als nieuwkomers een score van 14/20.

Terug naar begin

Stijgers aan de top

Binnen de groep restaurants die vorig jaar ook al in de Gault&Millau gids opgenomen waren, zijn er maar liefst 12 zaken die gestegen zijn in de absolute top. Restaurants die dit jaar hun score verhoogden naar een score hoger dan 16/20 vind je hieronder:

16/20

Vier restaurants zagen hun score stijgen naar 16/20:

  • Bloemenbeek (De Lutte)
  • Orangerie de Pol (Doetinchem)
  • Damianz (Roermond)
  • Tres (Rotterdam)

16.5/20

Vier restaurants zagen hun score stijgen naar 16.5/20:

  • Restaurant Wiesen (Eindhoven)
  • Codium (Goes)
  • Inter Scaldes (Kruiningen)
  • Vigor (Vught)

17/20

Eén restaurant zag haar score stijgen naar 17/20:

  • De Nieuwe Winkel (Nijmegen)

17.5/20

Twee horecazaken zagen hun score stijgen naar 17.5/20:

  • Restaurant Vinkeles (Amsterdam)
  • Kasteel Heemstede (Houten)

18.5/20

Eén restaurant steeg naar de absolute top met een score van 18.5:

  • Restaurant 212 (Amsterdam)

Terug naar begin

Winnaars per thema

Naast de score op 20 punten die Gault&Millau restaurants in haar gids toekent, worden er ook verschillende speciale prijzen en erkenningen uitgereikt voor ondernemers, concepten en horecazaken die uitblinken in hun sector. Dit zijn de winnaars per thema in de Gault&Millau gids voor 2024 in Nederland:

  • Lifetime Achievement Award: Belgische legende Noël Vanwittenbergh
  • Best Dutch Chef Abroad: Marco Prins van The Chef’s Table in Brooklyn, New York
  • Gastheer van het Jaar: Marco Westra van Hemel & Aarde (Utrecht)
  • Aziatisch Restaurant van het Jaar: Morikawa (Den Haag)
  • Terras van het Jaar: De Bloemenbeek (De Lutte)
  • Sommelier van het Jaar: Job Seuren van Zoldering (Amsterdam)
  • Dessert van het Jaar: gemaakt in Arca (Amsterdam) – tevens de winnaar die Lightspeed mocht sponsoren met een gratis jaarlicentie op Lightspeed Restaurant!
  • Bistronoom van het Jaar: Troef (Amsterdam)
  • Ambachtsman van het Jaar: Michel van der Kroft  van ‘t Nonnetje** (Harderwijk)
  • Groenterestaurant van het Jaar: Restaurant Flore (Amsterdam)
  • Wijnkaart van het Jaar: Vineum (Rotterdam)
  • Cocktailbar van het Jaar: The Rumah (Rotterdam)
  • De Prijs & Plezierverhouding van het Jaar: Café de Klepel (Amsterdam)
  • De Ontdekking van het Jaar: Restaurant Holsterhof (Polsterholt)

New Chef on the Block

In samenwerking met Food Reporter erkent Gault&Millau ook jong talent dat nog niet op de gastronomische radar staat, maar wel een plek verdiend. Van de 24 genomineerden werd Nino Willems van Salty Seafood uit Zwolle dit jaar verkozen tot New Chef on the Block van Nederland in 2024.

Jonge Chef van het Jaar

Naast de Chef van het Jaar bekroont de Gault&Millau ook veelbelovend keukentalent in Nederland. Deze erkenning gaat naar een chef die we volgens de gids de komende jaren in de gaten moeten houden – en terecht!

Wij interviewed chef Wouter en gastheer Jean Luc Etienne kortgeleden om hun kijk op gastronomie op papier te zetten. Lees het hele artikel hier.

Terug naar begin

Lightspeed feliciteert

Lightspeed feliciteert alle nieuwkomers, stijgers, winnaars en in het bijzonder haar klanten:

  • Emile van der Staak van De Nieuwe Winkel voor zijn erkenning als Chef van het Jaar, én tegelijk de verbeterde score van het restaurant in de absolute top met een welverdiende 17/20.
  • Inter Scaldes van Jeroen en Sanne Achtien, die recentelijk de historische zaak hebben overgenomen en onmiddellijk de erkenning als Hoogste Nieuwkomer in de Gault&Millau hebben veroverd met een welverdiende 16.5/20.
  • De Hoogste Nieuwkomers die voor het eerst in de gids zijn verschenen: Odille, Affect, Até, ShowwThe ChurchFuku Ramen en  Hof aan Zee.
  • Wouter Kik van Restaurant Codium* voor zijn erkenning als Jonge Chef van het Jaar én tegelijk de verbeterde score van het restaurant in de absolute top met een fantastische 16.5/20.
  • Aan alle restaurants die in de absolute top alsnog hun score hebben verbeterd: Restaurant 212 met 18.5/20, Kasteel Heemstede en Restaurant Vinkeles met 17.5/20Orangerie de Pol en Restaurant Bloemenbeek met 16/20.
  • Restaurant Troef voor de erkenning als Bistronoom van het Jaar.
  • Restaurant De Bloemenbeek voor de erkenning als Terras van het Jaar.
  • Michel van der Kroft, sterrenchef van ‘t Nonnetje**, voor zijn erkenning als Ambachtsman van het Jaar.
  • The Rumah en het hele team voor hun erkenning als meest creatieve, goedlachse en zelf-gedoopte “huiskamer” Cocktailbar van het Jaar.
  • Restaurant Holsterhof voor de erkenning als Ontdekking van het Jaar.
  • Café de Klepel voor de erkenning van Prijs-Plezierverhouding van het Jaar.

Jullie plek in de Gault&Millau gids is meer dan verdiend en we zijn tevens meer dan trots om jullie tot onze klanten te mogen rekenen. Chapeau!

Trotste partner van talloze fine-dining zaken in Nederland

Gault&Millau kiest restaurants. Restaurants kiezen Lightspeed. Maak een afspraak met één van onze experts en ontdek waarom.

Terug naar begin

Nieuws en handige tips, speciaal voor jou.

Alle tools om jouw onderneming te groeien, direct in je inbox.

Meer van dit onderwerp: Nieuws & Updates