Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Horeca

5 tips om verspilling te verminderen in je bar

5 tips om verspilling te verminderen in je bar

Wist je dat er gemiddeld 20% van elk biervat verspild wordt? De meeste bar managers en restaurateurs hechten veel belang aan het verminderen van alcohol verspilling, maar hebben geen idee over hoeveel er daadwerkelijk verspild wordt. Omdat bier winstgevend is, is het gemakkelijk om kleine verliezen over het hoofd te zien, maar deze tellen juist snel op. Als je elke keer 20% van je bier verliest, zal je dit op lange termijn merken in je omzet. Dit is vaak te wijten aan slechte gewoontes achter de bar, maar door kleine veranderingen door te voeren wordt dit snel en eenvoudig opgelost. De volgende 5 tips helpen je op weg:

Tip 1 – Begin bij de basis: het glas

Vooraleer je gaat kijken naar taptechniek en efficiëntie, moet je bij de basis beginnen. Hoe worden je glazen afgewassen? Afwasmiddel is meestal op basis van petroleum, wat een laagje achterlaat op glazen die het schuim en de smaak van het bier verpesten. Gebruik daarom speciaal afwasmiddel voor glazen om te voorkomen dat je meerdere biertjes moet tappen omdat de smaak niet goed is.

Een andere essentiële stap is om de glazen voor te bereiden door ze kort te spoelen met water voordat je tapt. Dit vermindert wrijving waardoor het bier gelijkmatiger en gemakkelijker in het glas geschonken wordt. Een no-go is om de glazen in de vriezer te bewaren, dit kan namelijk te veel schuim veroorzaken en maskeert ook de smaak van bier.

Wil jij je bedrijf toekomstbestendig maken?

Leer beter gebruik te maken van data. Kom naar Data Meets Hospitality 2019

Tip 2 – Voorkom schuim verspilling

Wist je dat bierschuim 25% uit puur bier bestaat? Met de juiste taptechniek kun je de perfecte hoeveelheid schuim regelen en kun je al veel verspilde biertjes tegengaan. Dit vergt eerst wat oefening, maar met de juiste techniek is het niet langer nodig om onnodig bier te verspillen. Iedereen die wel eens bier heeft getapt weet dat je moet beginnen met het glas op een hoek van 45 graden vast te houden en geleidelijk rechtop te houden wanneer het glas ⅔ vol is. Dit voorkomt te veel (en te weinig) schuimvorming.

Twee andere belangrijke factoren van schuimvorming zijn temperatuur en druk. Dit is een echte evenwichtsoefening, dus laat een ervaren persoon de hoeveelheid CO2 druk en temperatuur regelen bij de aansluiting van een nieuw vat. Bij te veel CO2 druk wordt er teveel schuim gevormd en bij te weinig druk is er weinig tot geen schuim. Hoe lager de temperatuur, hoe lager de druk nodig is op het vat.

Alvorens een nieuw vat aan te sluiten is het ook een goed idee om het vat 24 tot 36 uur te laten “rusten”. Denk aan het effect van een blikje bier dat heen en weer geschud is, dat is hetzelfde bij een vat bier. Geef het dus genoeg tijd om te settelen.

5 tips om verspilling te verminderen in uw bar

Tip 3 – Voorkom ‘gratis ‘ drankjes en foute bestellingen

Klanten gaan nooit nee zeggen tegen een gratis biertje, ook al is het onopzettelijk. Maar als je personeel steeds gratis bier weggeeft aan bevriende of vaste klanten, kan dat op den duur optellen. Alsook verkeerde bestellingen. Zorg er daarom ten eerste voor dat je een goed functionerend kassasysteem hebt om bestellingen bij te houden. Met handheld iPads kunnen obers bestellingen rechtstreeks naar de bar sturen, wat miscommunicatie voorkomt. Kies daarom voor een cloud-based kassasysteem op de iPad zoals Lightspeed Restaurant.  

Tip 4 – Voorraadbeheer & opslag

Voorraadbeheer is nog een belangrijke factor om bier verspilling te vermijden. Ten eerste is het belangrijk om een goed overzicht te hebben op oude en nieuwe voorraad. Markeer nieuwe vaten duidelijk en gebruikt steeds het oudste vat wanneer je een nieuwe vat aansluit. Bier heeft namelijk ook een beperkte houdbaarheid, dus je wilt voorkomen dat je vaten onbruikbaar worden.

Andere factoren waar je op moet letten bij de opslag van biervaten:

  • Hygiëne: zorg ervoor dat je opslagplaats te allen tijde schoon is, want zo voorkom je schimmels en ongedierte. Gebruik neutrale schoonmaakproducten, de smaak van het bier kan namelijk beïnvloed worden door sterk geurende schoonmaakmiddelen.
  • Ventilatie: Laat je opslagplaats dagelijks luchten om te voorkomen dat muffe lucht je bier vertroebelt.
  • Temperatuur: De ideale temperatuur van je opslagplaats zou tussen 11 en 13 graden Celsius moeten liggen. Bij een te hoge temperatuur kan het bier schuimen en verslechtert de smaak. Bij een te lage temperatuur zal het bier vertroebelen en zal het ook te veel gaan schuimen.

5 tips om verspilling te verminderen in uw bar

Tip 5 – Integratie met kassasysteem voor tapautomatisering

Aansluitend op het vorige punt, kun je meer inzicht en controle krijgen over je drank stromen met een integratie tussen je kassasysteem en je tapsysteemHet SmartTAP platform van Van Duijnen Horeca Service is hier een goed voorbeeld van. Je kunt direct in je kassa zien wat er wordt aangeslagen, alle exacte hoeveelheden en tap-acties.

Als je weet wat er verkocht wordt en hoeveel er getapt wordt, kun je veel beter toezicht houden op eventuele verspilling. Deze integratie biedt verschillende oplossingen die verspilling én kasverschillen tegengaan:

  • Weet wat goed loopt. Als je in één oogopslag kunt zien welke bieren het beste lopen, kun je voorkomen dat je vaten inkoopt die te lang in de stock blijven hangen. Door betere inzichten in consumptie trends kun je beter voorspellen welke voorraad je nodig hebt.
  • Weet wanneer je vat leeg is. Met het SmartTAP systeem kun je ook zien hoeveel bier er nog exact overblijft in het vat. Zo kun je elke laatste druppel verkopen en verspil minder.
    Meten is weten. Wanneer je weet hoeveel je kunt besparen, is het gemakkelijker om nieuwe systemen te implementeren om verspilling tegen te gaan. Bereken je winst uit met deze handige tool. Je zult verbaasd zijn!
  • Zorg dat je personeel gemotiveerd is om verspilling te vermijden. Geef hen een incentive om verspilling te voorkomen, zoals een bonus voor alle barmedewerkers wanneer ze een bepaald doel behalen (bijvoorbeeld verspilling verminderen met 10%).

Meer tips voor hoe je het rendement van je bar kunt verhogen? Lees deze blog post met 6 tips.

 

 

Nieuws en handige tips, speciaal voor jou.

Alle tools om jouw onderneming te groeien, direct in je inbox.