Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Horeca

Dit zijn de nieuwste Michelin sterrenrestaurants in Nederland voor 2025

Dit zijn de nieuwste Michelin sterrenrestaurants in Nederland voor 2025

Op maandag 6 oktober werden de felbegeerde Michelinsterren uitgereikt voor 2025. Tijdens de ceremonie op de horecavakbeurs BBB in Maastricht reikte het Franse banden- en gidsenconcern haar sterren uit aan een selecte groep gastronomische hotspots in Nederland die vanaf dan officieel tot de prestigieuze cirkel van sterrenrestaurants behoren. 

Dit jaar is Nederland 5 één-sterrenrestaurants en 2 twee-sterrenrestaurants rijker, en zijn er in totaal 119 sterrenrestaurants.

Navigeer onmiddellijk naar de winnaars:

Exclusieve tips van experts uit de gastronomie

Onze fine-dining gids helpt je bij het optimaliseren van elk aspect van je restaurantmanagement om zo de beste versie van je restaurant neer te zetten.

Eén Michelinster

In 2025 hebben niet minder dan vijf restaurants een eerste Michelinster gekregen, waaronder ook twee van onze klanten:

  • Olde Marckt | Bram Stoverink | Apeldoorn (Gelderland)
  • Choux | Merijn van Berlo  | Amsterdam (Noord-Holland)
  • CUE | George Kataras | Amsterdam (Noord-Holland)
  • Novaela  | Daniel Duijster Gomero | Delft (Zuid-Holland)
  • Restaurant Calva | Tom Beckers | Delft (Zuid-Holland)

Van harte gefeliciteerd met deze enorme prestatie! Uiteraard ook aan alle sterrenrestaurants die hun ster van vorig jaar hebben weten te behouden. Proficiat!

Twee Michelinsterren

Topchef Soenil Bahadoer sloot eerder dit jaar na dertig jaar de deuren van zijn iconische restaurant De Lindenhof in Nuenen. Met zijn nieuwe zaak Gem., die pas enkele maanden open is, maakt hij nu een indrukwekkende comeback: het restaurant werd meteen bekroond met twee Michelinsterren.

Chef Guido Braeken van restaurant Create (Hotel Van Oys Maastricht Retreat, Oost-Maarland) werd bekroond met twee Michelinsterren – een uitzonderlijke prestatie voor een restaurant dat nog maar sinds april geopend is.

Drie Michelinsterren

Een zeldzame, en bijna legendarische plek op het culinaire wereldtoneel zijn de restaurants die drie Michelinsterren weten te bemachtigen. Van de 15.000 restaurants die Michelin wereldwijd sterren toekent, zijn er maar 151 sterrenrestaurants die drie sterren hebben.
Ook dit jaar behoudt De Librije in Zwolle die uitzonderlijke status als enige restaurant in Nederland.

Na het plotselinge overlijden van chef Jonnie Boer kwam de bevestiging als een ontroerend eerbetoon: De Librije behoudt haar drie sterren. Michelin kende Jonnie Boer bovendien postuum de zeldzame Mentorship Award toe, voor zijn blijvende invloed op de gastronomie.

Onder leiding van Thérèse Boer, hun kinderen Jimmie en Isabelle, en chef Nelson Tanate blijft De Librije trouw aan Jonnie’s nalatenschap – met dezelfde ziel, perfectie en gastvrijheid die het restaurant tot icoon maakten.

De groene Michelinsterren

Voor de vijfde keer werden er opnieuw ook groene sterren uitgereikt. Groene Michelinsterren worden uitgereikt aan restaurants en chefs die zich inzetten voor een duurzame toekomst. Duurzaamheid in de keuken en op het bord volgens de principes van de korte keten, diversiteit, het verminderen van voedselverspilling en het gebruik van lokale ingrediënten en producten. Vorig jaar ontvingen acht restaurants in Nederland een groene ster. Dit jaar ontvingen 2 restaurants voor 2025 een nieuwe groene ster, wat het totaal op 23 brengt:

  • Konijnenvoer, Arnhem (Gelderland)
  • Tres, Rotterdam (Zuid-Holland)

De Young Chef-award

Naast al deze sterren werd ook de Young Chef-award uitgereikt. Met deze award wordt de aandacht gevestigd op aanstormend talent dat in Nederland op jonge leeftijd al een bijzondere impact nalaat. Michelin’s Young Chef-award voor 2025 gaat naar:

  • Bram Stoverink | Olde Marckt | Aalten

Sommelier-award

Ook dit jaar reikt Michelin een Sommelier-award uit, om het uitmuntend talent, diepgaande kennis en perfecte pairing skills van één sommelier in Nederland in the spotlight te zetten. Dit jaar gaat de 2025 Michelin Sommelier-award naar:

  • Ylja Berends | WY. |  Maastricht (Limburg)

Service Award

Sandra en Michelle van de Bunt van restaurant De Leuf in Ubachsberg ontvangen dit jaar de Service Award. Moeder en dochter zetten met en oprechte gastvrijheid de toon in hun zaak, meldt Michelin. Hun high-end bediening, gecombineerd met natuurlijke charme en aandacht voor detail, maakt elke maaltijd  tot een bijzondere ervaring.

Bib Gourmand

De Bib Gourmand uitreiking gaat naar restaurants die op gastronomisch niveau koken en toch een prijs-kwaliteitsverhouding aanbieden die hun restaurant toegankelijker maakt voor een breder publiek. Dit jaar ontvangen 9 restaurants in Nederland een Bib Gourmand erkenning:

  • Avenue43 (Oss)
  • Bistro De Ertepeller (Papendrecht)
  • Café de Gaper (Leiden)
  • Café Sjiek (Maastricht)
  • Karel V (Goes)
  • NEV (Eindhoven)
  • Petite (Sint-Oedenrode)
  • Prix de Rome (Maastricht)
  • Reua Thai (Nuth)

Lightspeed feliciteert

Lightspeed feliciteert alle restaurants die het culinair en gastronomisch landschap in Nederland verrijken met hun passie, toewijding en sterren. Als trotse partner van meer dan 85 sterrenrestaurants in de Benelux zijn we bijzonder trots op onze klanten met hun nieuwe of behouden vermelding:

Wij zijn enorm trots om zoveel topzaken te ondersteunen die van Nederland een ware culinaire parel op de gastronomische wereldmap maken. Proficiat!

Trotse partner van tientallen sterrenrestaurants in de Benelux.

Lightspeed helpt horecaondernemers hun operationele efficiëntie te verhogen. Benieuwd hoe Lightspeed jouw fine dining zaak kan helpen? Maak vandaag nog een afspraak met één van onze experts.

Nieuws en handige tips, speciaal voor jou.

Alle tools om jouw onderneming te groeien, direct in je inbox.

Meer van dit onderwerp: Nieuws & Updates