Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

eCommerce

Ontdek alles over de nieuwe btw-regels voor webshops binnen de EU

Ontdek alles over de nieuwe btw-regels voor webshops binnen de EU

Alle webshop ondernemers die over de grens verkopen opgelet! Vanaf 1 juli 2021 gelden er nieuwe import en btw-regels voor webshops binnen de EU. Verkoop je enkel in Nederland? Dan zijn deze wijzigingen niet van toepassing op jouw onderneming. 

Wat verandert er precies? Binnen de EU komt er één drempelbedrag voor btw-aangifte en vervalt de btw-vrijstelling als je goederen van buiten de EU naar de EU importeert. Om het proces te vereenvoudigen kunnen btw-aangiftes nu gedaan worden via het één loketsysteem. 

In deze blog leggen we de nieuwe btw-regels voor webshops uit en laten we zien hoe je ze binnen Lightspeed eCom kunt doorvoeren. Voor gedetailleerde informatie verwijzen we je graag door naar ons Helpcentrum. 

Disclaimer – De informatie in deze publicatie is van algemene aard en niet bedoeld als advies in de situatie van een specifieke persoon of entiteit. Dit artikel beschrijft hoe de relevante wijzigingen in Lightspeed eCom kunnen worden ingesteld. Hoewel we ernaar streven correcte en relevante informatie te bieden, kunnen we niet garanderen dat de informatie in deze gids correct is op de datum waarop deze wordt ontvangen of dat deze informatie in de toekomst correct blijft. Niets in deze gids is bedoeld als aanvulling op juridisch, financieel, belastingtechnisch of andersoortig advies en deze gids is geen vervanging voor advies van uw eigen professionele adviseurs.

Webshop starten?

Manage je voorraad, verzendingen, marketing en rapporten vanuit één platform. Probeer het nu 14 dagen gratis uit (proefperiode verloopt automatisch)

De nieuwe btw-regels voor webshops

Op 1 juli 2021 treden er drie nieuwe regels in werking: 

  1. Drempelbedragen per land verdwijnen. Er komt één drempelbedrag voor de gehele EU.
  2. Btw-vrijstelling tot 22 euro vervalt bij het importeren van goederen buiten de EU naar de EU.

Voor ondernemers die niet alleen via een webshop, maar ook via platformen of dropshipping verkopen komt er nog een derde regel bij:

3. Het platform wordt verantwoordelijk voor de btw-afdracht. Meer over deze regel vind je op de KVK

1. Er komt één drempelbedrag voor de gehele EU

Vóór 1 juli 2021 werden de drempelbedragen in de EU gebaseerd op het land waarin een bedrijf is gevestigd. Deze individuele drempelbedragen per land verdwijnen en in plaats daarvan komt er één gezamenlijk drempelbedrag van €10.000 voor verkopen op afstand naar andere Europese landen. Vanaf de order waarbij de €10.000-grens wordt behaald moet het lokale btw tarief worden gerekend (dit is het btw-tarief van het EU-land van de eindklant). 

In Lightspeed eCom doe je dit door regionale belastingtarieven in te stellen. Als webshopeigenaar dien je zelf de bedragen bij te houden: wellicht verkoopt jouw bedrijf ook via andere kanalen die niet geregistreerd staan in Lightspeed eCom. Lees in ons Helpcentrum hoe je dat toepast. 

Heb je vorig jaar de drempelbedragen overschreden, dan reken je dit jaar standaard de lokale btw-tarieven. Beheer de landen onder Internationalisatie zorgvuldig en voeg enkel de landen toe waar jij naar wilt verzenden.

Wanneer je verkopen naar andere EU-landen niet hoger zijn dan €10.000 per jaar, wordt je onderneming gezien als ‘micro business’ en hoef je dus alleen de btw van je thuisland te heffen. Je hoeft in dat geval dan ook geen regionale tarieven in te stellen in je webshop. Let wel: je verzending moet beginnen in Nederland en je moet gevestigd zijn in een EU-land. 

Drempelbedragen in de praktijk

Stel dat je in 2022 vanuit Nederland producten verzendt naar Belgische klanten á 7500 euro en á 5000 euro naar Duitse klanten, dan komt de totale omzet boven het drempelbedrag van 10.000 euro uit. Je berekent in dat geval het Belgische btw-tarief aan je Belgische klanten.  Hetzelfde geldt voor de Duitse klanten. 

Je kunt lokaal je btw-aangifte doen, maar je kunt het jezelf ook makkelijker maken door het één loketsysteem (One Stop Shop) te gebruiken. Hier kun je in één keer je btw aangeven en afdragen voor alle landen. De Belastingdienst zorgt er vervolgens voor dat het betaalde btw-bedrag in België en Duitsland terecht komt. Ieder kwartaal doe je aangifte over de geleverde goederen en handel je de betaling in één keer af.

Wil je weten hoe je regionale tarieven in je webshop kunt klaarzetten? Lees er er meer over in ons Helpcentrum

2. De BTW-vrijstelling voor goederen buiten de EU verdwijnt

Wanneer je producten van buiten de EU importeert, moet hier importbelasting over betaald worden in het EU-land waar de goederen binnenkomen. Dit is het geval wanneer de order geleverd wordt aan niet-btw-plichtigen zoals particulieren of ondernemers zonder btw-aangifte. Voorheen waren pakketten met een waarde onder de 22 euro hiervan vrijgesteld, vanaf 1 juli wordt op alle pakketten btw geheven. Dit stimuleert een eerlijke concurrentie tussen goederen die van buiten de EU worden ingevoerd en de binnen de EU worden verkocht.

Importeren van producten in de praktijk

Je producten komen uit China en worden via jouw webshop rechtstreeks geleverd aan een consument in Duitsland. Hier moet Duitse btw over worden afgedragen. Over deze goederen moet importbelasting worden afgedragen.

Als webwinkelier heb je twee opties: je kunt ervoor kiezen om importbelasting te heffen op het moment van verkoop of niet.

  1. Wijzig niets in je instellingen
    Het is niet verplicht om importbelasting te heffen op het moment van verkoop; je kunt als bedrijf voor de traditionele verwerking via de douane kiezen. De vervoerder zal in dat geval importbelasting heffen bij de consument. Dit is voor jou als ondernemer de makkelijkste optie, maar kan voor de consument voor onverwachte kosten of vertraging zorgen.
  2. Hef importbelasting tijdens het afrekenen
    Wanneer je de belasting via je webshop wilt heffen, dien je een nieuw belastingtarief toe te voegen. Dit is een specifiek tarief voor producten die van buiten de EU worden verzonden naar de consument. Gebruik een duidelijke titel om dit onderscheid herkenbaar te maken. 
Ga in Lightspeed eCom naar Instellingen > Belastingen. Bij ‘Belasting’ vul je het percentage importbelasting in. Voeg nu een regionaal belastingtarief toe voor elk land binnen de EU waar je naartoe verzendt (de landen in de lijst onder Instellingen > Internationalisatie). Kies bij elk tarief voor “Combineren met Federal Tax” om de twee tarieven te combineren.

Overweeg om je onderneming te registreren voor de Import One Stop Shop voor producten met een waarde tot €150. Dit maakt het makkelijker om belastingaangifte te doen en de importbelasting te betalen voor goederen die van buiten de EU worden geïmporteerd. Import One Stop Shop is beschikbaar voor bedrijven binnen en buiten de EU.

Voor meer specifieke informatie over btw-regels voor webshops, kun je altijd contact opnemen met de Belastingdienst. Wil je graag een webshop starten? Neem dan vrijblijvend contact op met onze experts.

Nieuws en handige tips, speciaal voor jou.

Alle tools om jouw onderneming te groeien, direct in je inbox.

Meer van dit onderwerp: Management