Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Retail

Square Eight: het vintagesucces van twee broers

Square Eight: het vintagesucces van twee broers

Tweedehands, vintage of pre-loved kleding is aan een onstuitbare opmars bezig. Dat bewijst Square Eight, de vintagewinkel van Roël en Daud IJsselstein. De broers begonnen met het organiseren van vintage kilo sales op locatie in Nederland en België. In 2020 openden ze hun eerste eigen winkelpand in Gouda, en kort daarop volgde Rotterdam. Onlangs kwam er derde filiaal bij in Den Haag, op een steenworp van de Grote Markt.

Bij Square Eight vind je geen bomvolle rekken en overweldigende bergen ongesorteerde kleding, maar met liefde geselecteerde curated vintage. En dat maakt hun concept juist zo succesvol: “Bij ons krijg je de kans om rustig door de rekken heen te gaan, zonder overprikkeld te raken.”

Scroll verder naar:

Ontdek de kracht van Lightspeed Retail

Vereenvoudig je dagelijkse workflow, koppel de voorraad van je winkel en je webshop en volg verkoopcijfers van al je locaties vanuit één centraal platform

Kilosales en de eerste vintagewinkel 

Square Eight is een knipoog naar een hofje in Gouda, waar Roël en Daud opgroeiden op nummer 8. De broers hebben van jongs af aan een liefde voor tweedehands kleding. Ze organiseerden hun eerste vintage kilosale op locatie in 2018, toen ze respectievelijk 17 en 21 jaar oud waren, en Roël net geslaagd was voor zijn havo-diploma.

Bij ons krijg je de kans om rustig door de rekken heen te gaan, zonder overprikkeld te raken.

Toen ze in 2020 hun eerste winkelpand openden in Gouda, waren ze de eerste vintage modewinkel van de stad. Een filiaal aan de Rotterdamse Oude Binnenweg volgde in 2021, en daarnaast organiseren ze nog regelmatig kilosale-evenementen in Nederland en België. Inmiddels werken er 15 fulltimers bij Square Eight, en is het Haagse filiaal de laatste mijlpaal in hun succes.

De tweedehands kleding wordt geleverd in balen, en de inhoud daarvan is ook voor het team een verrassing. “Wat wij binnenkrijgen in een volle vrachtwagen van tien ton weten we eigenlijk nooit. Het is altijd verschillend, en dat maakt het uitdagend en leuk, omdat we zelf moeten puzzelen hoe we er een geheel van maken”, vertelt Roël.

 

Geen rommelige tweedehands

De met zorg gecureerde website en socialmediapagina’s van Square Eight laten zien dat het duo verstand heeft van compositie en stijl, en dat is geen toeval. Daud studeerde fotografie aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam, en Roël mode aan het Amsterdam Fashion Institute: “Helemaal niets met business, daar zijn we eigenlijk ingerold”, zegt Roël. “Maar we vonden het heel leuk om bezig te zijn met kunst en mode in het algemeen.” 

We proberen ervoor te zorgen dat het licht en ruim is, zodat je echt gewoon op je gemak naar geselecteerde items kan kijken.

 

 De winkels van Square Eight zijn bepaald geen chaotische tweedehandswinkels, integendeel. Voldoende licht en ruimte zijn belangrijk, want veel mensen raken overweldigd door de bomvolle rekken van veel vintagewinkels, vertelt Roël. “We proberen ervoor te zorgen dat het licht en ruim is, zodat je echt gewoon op je gemak naar geselecteerde items kan kijken. Rekken zijn vaak ook opgebouwd op een manier dat je een outfit kan construeren.”

 

Groeien: meten is weten

Met drie winkels en regelmatige kilosales op locatie is het nauwkeurig bijhouden van de verkoopresultaten, personeelsplanning en voorraad steeds belangrijker geworden. Het team houdt met behulp van de rapporten van het Lightspeed Retail kassasysteem bij hoeveel klanten gemiddeld uitgeven, welke productcategorieën bestsellers zijn, en hoe goed aanbiedingen aanslaan. 

Je kunt met de rapporten heel goed zien wat je piekuren zijn, en daar kan je op anticiperen.

 De rapportages geven inzicht hoe in elke winkel de dag het beste gepland kan worden: “Je kunt met de rapporten heel goed zien wat je piekuren zijn, en daar kan je op anticiperen”, vertelt Roël, die blij is met de duidelijke visuele weergave. “Het is voor ons fijn dat we in één oogopslag heel goed kunnen zien wat er gebeurt. Zo is het voor ons makkelijk na te gaan waar de struikelblokken zitten, en dat maakt het heel overzichtelijk.”

Het kassasysteem is gekoppeld aan de betaalterminal van Lightspeed Payments, waarmee klanten behalve betalen indien nodig ook direct een refund kunnen krijgen. “Het is een no-brain pinautomaat. Je hoeft er eigenlijk niet meer naar om te kijken”, vertelt Roël. “Wat we ook vaak gebruiken, is de functie om retouren om te zetten in cadeaubonnen, waarmee we klanten winkelkrediet kunnen geven. Dat ervaren wij als heel prettig.”

 

Vintage voor iedereen

Roël denkt dat het concept van Square Eight zo goed aanslaat, omdat ze naast vintagefanaten ook een nieuwe groep klanten aantrekken. “We merken dat de manier waarop we onze winkels inrichten drempelverlagend is. Dus dat is iets wat we graag willen uitbreiden, zodat we nog meer mensen misschien over de streep kunnen trekken om tweedehands te kopen.”

We merken dat de manier waarop we onze winkels inrichten drempelverlagend is.

De verkoopmedewerkers proberen klanten zo goed mogelijk te adviseren, want de maten van vintage kleding komen regelmatig niet overeen met de kledingmaten van tegenwoordig. “Neem een Levi’s-broek van uit de jaren tachtig. Stel, je hebt nu maat 25 bij Levi’s. Dan heb je voor vintage-begrippen een 28, en misschien zelfs 30. Mensen denken dan al snel: ‘laat maar zitten, het hoeft al niet meer voor mij’. Daarin willen wij ze helpen, zodat het ze eindelijk lukt die mooie vintage Levi’s-broek te vinden.”

Meer weten over Lightspeed Retail?

Ben je benieuwd hoe Lightspeed’s geavanceerde kassasysteem en praktische add-ons zoals Lightspeed Payments en Advanced Reporting jouw winkel kunnen helpen optimaliseren? Maak vandaag nog een afspraak met één van onze experts en ontdek het zelf.

Foto’s: © Square Eight 

 

Nieuws en handige tips, speciaal voor jou.

Alle tools om jouw onderneming te groeien, direct in je inbox.

Meer van dit onderwerp: Begin met Ondernemen