Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

eCommerce

Versterk uw vape shop met een slim kassasysteem

Versterk uw vape shop met een slim kassasysteem

Er is iets bijzonders aan de hand in België. Gevoed door het wereldwijde succes van de e-sigaret schieten ‘dampshops’ er als paddestoelen uit de grond. Dat is niet de enige reden: een Belgische vape shop mag namelijk ook niet online verkopen. En dat biedt kansen voor de fysieke damp shop.

De Europese regels rond elektronische sigaretten zijn streng. En voor België zijn ze nog net wat strenger. Zo is elke vorm van reclame verboden in de EU. Ook mogen Belgische vapers niet online aankopen doen.

Het feit dat u volgens de Belgische wetgeving niet mag adverteren en niet online mag verkopen, is uiteraard jammer. Met de afwezigheid van internet valt er toch een groot en belangrijk afzetkanaal weg. Reden te meer om vol in te zetten op de klantbeleving, een georganiseerd inventaris en de groei van uw fysieke vape shop.

Roy van de Merlen, algemeen directeur van Dampshop, beaamt dit: “We beseffen zeker en vast dat het online bestellen ook een deel gemak is omdat we in een maatschappij leven waar nog ‘weinig tijd’ is. Hier willen we op anticiperen door een hoog tempo in de shops aan te houden, zonder kwaliteit en service te verliezen, om iedereen zo snel en goed mogelijk verder te helpen.”

Vape shop kassasysteem
Foto: Dampshop.be

Denkt u eraan om een vape shop te beginnen? Dan kan een kassasysteem in de cloud (POS) uitkomst bieden en u voorbereiden op de meest belangrijke zaken in uw winkel. Wij stellen er vijf voor u op:

1. Een betere klantenservice

Klanten die vapen, zoeken natuurlijk hele specifieke accessoires. Er zijn talloze opties! U kan nieuwe klanten en beginnende dampers beter helpen door van losse artikelen voorverpakte starter kits te maken. Deze kits kunnen snel toegevoegd worden aan de verkoop, in plaats van losse items, zodat het verkoopproces snel en smooth verloopt.
Ook kunt u terugkerende klanten de aandacht geven die ze verdienen. Een goed POS-systeem laat u klantprofielen aanmaken, zodat u kunt zien welke liquids ze lekker vinden en welke producten ze al geprobeerd hebben. Een mooie mogelijkheid tot upselling: u kunt dus vlot persoonlijke aanbevelingen doen op basis van hun koopgedrag.

2. Een goede relatie met uw leverancier

Het behouden van een goede relatie met leveranciers is noodzakelijk als u de kosten laag wil houden. Stel, u ontvangt beschadigde artikelen of defecte batterijen – dan zorgt Lightspeed’s kassasysteem voor een gestroomlijnd retourproces.

3. Verfijnd voorraadbeheer voor uw vape shop

Het managen van uw voorraad in de inventaris is meestal een tijdrovende klus. Met een POS-systeem kunt u snel alle items importeren – en zijn ze zichtbaar voor alle locaties.

Vape shop kassasysteem
Foto: Dampshop.be

De focus ligt minder op handmatig invoeren en meer op automatisch invoeren – helemaal als u veel soortgelijke artikelen moet importeren. Een voorbeeld: er zijn talloze aroma’s van juices en liquids. Door een matrix op te zetten met aroma, volume en sterkte bespaart u veel tijd en hoeft u niet elk artikel los toe te voegen. Natuurlijk werkt een scanner ook prima voor losse, specialistische koopwaar.

Dé POS voor vape shops

Een slim kassasysteem kan meer dan alleen tickets printen. Leer hoe een goed POS helpt met uw klantcontact, voorraad en het groeien van uw business.

4. Groei met uw zaak

Dampshops groeien hard en ondernemers in België openen daarom al snel meerdere vestigingen. Uw POS kan hier een centrale rol in vervullen. Er kunnen meerdere locaties toegevoegd worden, voorraad kan per vestiging bekeken worden en items kunnen met een druk op de knop van de ene naar de andere winkel ‘verplaatst’ worden.

Roy van de Merlen: “Ondertussen hebben we met Dampshop op dit moment 12 eigen winkels en zijn er 4 franchisewinkels actief. Door de hoeveelheid aan shops waren we op zoek naar een systeem waarmee we dit allemaal konden monitoren en hierbij kwam Lightspeed ons op heel veel vlakken tegemoet.”

5. Maak betere business beslissingen

Krijg inzicht in hoe bepaalde producten verkopen en hoe uw staf het doet op de werkvloer – dat kan met de cloud-based POS van Lightspeed. U heeft altijd en overal toegang tot uitgebreide rapportages over uw vape shop – zodat u slim en snel beslissingen over de zaak kan maken.

Inzicht is belangrijk, want de vape-markt schommelt continu en het cliënteel verschilt enorm, zegt Lavinia Cassells, assistant manager bij Dampshop. Een interessante markt dus, maar wel eentje die u goed in de gaten dient te houden. “Er zijn veel verschillende behoeften, zoals personen die willen stoppen met roken of mensen die vapen als hobby zien en figuren met de damp maken. We kunnen inzien dat als er nieuwe hardware op de markt verschijnt, dat de aankoop van hardware daadwerkelijk stijgt. Sinds 2017 is de verkoop 50/50, vergeleken met liquids. Het is een markt die de komende jaren nog veel zal bieden.”

Dit zijn slechts vijf voorbeelden van hoe een POS uw vape shop kan versterken. Ook geïnspireerd geraakt en wilt u meer leren? Praat dan met een POS expert of loop eens binnen bij een winkel van Dampshop.be!

Nieuws en handige tips, speciaal voor jou.

Alle tools om jouw onderneming te groeien, direct in je inbox.