8 tips voor een onvergetelijke Valentijnsdag

8 tips voor een onvergetelijke Valentijnsdag

Valentijnsdag. De dag waarop ieder stel zoekt naar de meest romantische en unieke date van het jaar. Een romantisch diner is altijd goed, maar waarschijnlijk zijn ze al 100 keer samen uit eten geweest. Hoe kun jij er als restaurateur voor zorgen dat dit etentje zó bijzonder wordt dat ze ieder jaar bij je terugkomen? Zorg voor een onvergetelijke ervaring, en onderscheid jezelf van de concurrentie. Hier vind je 8 tips hoe je het meeste uit je restaurant kan halen op Valentijnsdag:

1. Oog voor detail

Mensen hebben hoge verwachtingen voor Valentijnsdag, en wat je als ondernemer gepland hebt moet aan die verwachtingen voldoen. Details zoals een speciaal menu, een andere aankleding dan normaal, en eventueel een romantische verrassing aan het einde van het diner kunnen ervoor zorgen dat je een extra bijzondere avond creëert voor je gasten. Besef je als restaurateur dat het om meer dan alleen eten gaat die avond; het gaat om de hele ervaring.

Valentijnsdag

2. Liefde gaat door de maag

Zet een rode of roze cocktail op het menu, en creëer een ‘Valentine Special’ menu-item met chocola, oesters, aardbeien of een andere afrodisiac. Dagen als deze zijn een uitgelezen kans voor de chef om te laten zien hoe creatief hij is, en hoe hij een standaard menu kan omtoveren naar iets verrassends en romantisch.

Valentijnsdag

3. Zorg ervoor dat mensen terugkomen

Het is natuurlijk super dat mensen jouw zaak hebben uitgekozen voor hun Valentijnsdag. Met een beetje geluk, en behulp van speciale acties, kun je ervoor zorgen dat ze terugkerende – of misschien zelfs vaste – gasten worden. Deel kortingsbonnen uit voor bij hun volgende bezoek, of vraag of ze hun gegevens achter willen laten zodat je ze kunt targeten met updates en speciale acties.

Meer tips voor het behouden van klanten?

6 manieren om klantenbinding te boosten

4. Gebruik social media

Zet een online actie uit waarbij mensen hun ontmoetingsverhaal of beste foto als stel kunnen delen (mét toepasselijke hashtag natuurlijk), en verloot een gratis diner onder de inzendingen.

Valentijnsdag

5. Hou ook rekening met de thuisblijvers

Ieder stel is anders, en zo zijn er ook meer dan genoeg lovers die liever samen op de bank blijven hangen. Om ervoor te zorgen dat je ook hen bereikt is het belangrijk je bezorgservice op scherp te hebben staan. Ook hier kun je leuke acties toepassen! Geef bij iedere bestelling een roos, of bied een gratis fles wijn aan bij een bestelling van meer dan €50.

Valentijnsdag

6. Organiseer een optreden met live muziek

Om te voorkomen dat je zaak eruit ziet als een aflevering van the Love Boat, is het belangrijk om te weten hoe je een romantische sfeer ook in subtielere mate over kunt brengen. In plaats van alles onder te dompelen in roze en rood, kun je de fysieke versieringen ook minimaal houden, en in plaats daarvan een bijzondere sfeer realiseren met een live optreden van een jazz band.

Valentijnsdag

7. Vergeet de singles niet

Hoewel Valentijnsdag de dag van de liefde is, zijn er natuurlijk ook meer dan genoeg singles die ook een leuke avond willen hebben. Jij kunt je als ondernemer onderscheiden van de rest door je te focussen op deze doelgroep. Geef een anti-Valentijnsfeest, of organiseer een wijnproeverij voor groepen single vriend(inn)en (oftewel “Galentines”).

Valentijnsdag

8. Creëer een gevoel van urgentie

Geef je gasten het idee dat ze snel bij jou moeten reserveren. Communiceer via social media dat het slim is om er op tijd bij te zijn, zo ben je snel op de hoogte van hoeveel gasten je op die avond kunt verwachten. Een bijkomend voordeel is dat je op tijd een goede inschatting kunt maken van hoe druk je het die avond krijgt. Zo kun je je inkopen naar verwachting aanpassen en hoef je geen overmatige voorraad weg te gooien.

Valentijnsdag

Geïnspireerd? Probeer 14 dagen ons kassasysteem, zonder verplichtingen

Lightspeed Restaurant