Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

eCommerce

Wat is een webshop keurmerk en welke kun je het beste kiezen?

Wat is een webshop keurmerk en welke kun je het beste kiezen?

Een webshop keurmerk toont aan dat een webshop betrouwbaar is en garandeert een bepaald niveau van service. Daarnaast wekt een webshop keurmerk vertrouwen op bij de klant. Dit is belangrijk, want vertrouwen speelt een belangrijke rol bij het verhogen van de conversie van je webshop. Maar hoe weet je welk keurmerk écht iets betekent en welke niet meer is dan een leuke afbeelding? Wij zetten de betrouwbare keurmerken op een rijtje en vertellen je waar je op kunt letten bij je keuze.

De voordelen van een webshop keurmerk

Het hebben van een webshop keurmerk is misschien niet je eerste prioriteit bij het opzetten van je webshop, maar kan veel voordelen bieden – voor zowel de consument als de webwinkelier:

  • Je klanten kunnen veilig en betrouwbaar winkelen, wat conversie-verhogend werkt.
  • Klanten hebben een duidelijk en transparant zicht op je producten, prijzen, bijkomende kosten, verzending en betalingen.
  • Je kunt bij je keurmerk terecht voor klachtenbemiddeling en juridische hulp.
  • Bij de certificering onderga je een juridische, financiële en veiligheidscheck, en krijg je  praktische tips over hoe je nog kunt verbeteren.
  • Duidelijke regels en betere bescherming voor zowel de consument als de webwinkelier.

Het belang van een webshop keurmerk

Onderzoek heeft uitgewezen dat consumenten veel waarde hechten aan een webshop keurmerk, vooral omdat er tegenwoordig veel fraude wordt gepleegd online. En hoewel de consument misschien het verschil niet weet tussen de verschillende keurmerken, is gebleken dat hij dit linkt aan de garantie die je webshop biedt op vlak van levering, service en bedenktijd. Deze garanties verschillen per keurmerk. Het is dus aan jou om te bepalen wat je belangrijk vindt voor je klanten.

Waar moet je op letten?

Er zijn bepaalde factoren waarmee je kunt bepalen voor welk webshop keurmerk u wilt gaan:

  • Transparantie: De communicatie van een keurmerk moet betrouwbaar en eerlijk zijn. Waar je op moet letten is of het gemakkelijk te vinden is waar het keurmerk voor staat en wat de vereisten zijn om aan dit keurmerk te voldoen.
  • Privacy: Een keurmerk dient je gegevens geheim te houden en niet te delen met andere partijen.
  • Eerlijkheid: Een eerlijk webshop keurmerk is onpartijdig. Dit kun je herkennen aan de ondernemingsvorm, waarbij een stichting geen winstoogmerk heeft.
  • Responstijd: Het keurmerk moet bereikbaar zijn voor zowel web winkeliers als consumenten.

Wil je je webshop ook op andere vlakken optimaliseren?

Download onze SEO cheat sheet

Webshop keurmerk

De verschillende webshop keurmerken in Nederland

Je kunt kiezen uit verschillende keurmerken. Er zijn zowel keurmerken die erkend zijn in Nederland als in heel Europa. Het is van belang om te kijken naar wat jij voor je webshop belangrijk vindt, en welk keurmerk hierbij het beste aansluit.

Thuiswinkel Waarborg

Thuiswinkel Waarborg komt op voor de belangen van webwinkeliers op nationaal en internationaal niveau. Ze helpen hun leden met gratis juridisch advies, onderzoeken, en door kennisuitwisseling via het door hen opgerichte platform.

Webshop Keurmerk

Webshop Keurmerk is het grootste erkende keurmerk van Nederland en Europa. Het keurmerk biedt gratis juridisch advies en onafhankelijke geschillenbeslechting aan meer dan 27.000 leden, waarvan 6.200 aangesloten webwinkels in Nederland en bijna 6.900 webshops wereldwijd.

Thuiswinkel Keurmerk

Thuiswinkel Keurmerk garandeert kwaliteit en herkenbaarheid voor je klanten. Het voorziet je klanten in objectieve informatie, en is daarnaast een bedrijf zonder winstoogmerk.

WebwinkelKeur

Dit keurmerk is Europees erkend door ‘The European e-Commerce Association’. Het keurmerk biedt extra zekerheid door juridische controle aan te bieden in combinatie met klantbeoordelingen. Stichting WebwinkelKeur is een onafhankelijke non-profit organisatie.

Qshops Keurmerk

Qshops Keurmerk is – met erkenning in 2005 – een van de oudste en meest bekende keurmerken van Nederland. Met meer dan 3.000 aanmeldingen behoort Qshops daarnaast tot de snelst groeiende keurmerken van Nederland/de Benelux.

Conclusie

Een keurmerk is een goede manier om het vertrouwen van je (potentiële) klanten te winnen. Wanneer je een keurmerk hebt, zorg er dan voor dat je deze ook ergens zichtbaar op je website plaatst, bijvoorbeeld op de homepagina, bij de winkelwagen of naast de bestelknop. Je webshop aanbieder kan je helpen met de beste plaatsing van je webshop keurmerk.

Nieuws en handige tips, speciaal voor jou.

Alle tools om jouw onderneming te groeien, direct in je inbox.

Bekijk meer onderwerpen