Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Horeca

Het winterterras: met deze tips ga je goed voorbereid de winter in

Het winterterras: met deze tips ga je goed voorbereid de winter in

Nu we de zomer achter ons hebben gelaten en gasten niet meer van het warme zonnetje kunnen genieten wordt het tijd om je terras winterklaar te maken. Zeker nu ook qua corona maatregelen de touwtjes weer strakker zijn aangetrokken en je nog maar een maximaal aantal gasten mag ontvangen, is het belangrijk om de beschikbare ruimte zo optimaal mogelijk te benutten, dus ook buiten! Tijd dus om je terras om te toveren naar een winterterras.

Met een paar aanpassingen en investeringen zorg jij ervoor dat je gasten deze winter ook van het terras kunnen genieten. In dit artikel beantwoorden we de volgende vragen:

 

Bereid je onderneming voor op de toekomst

Slimme horeca-ondernemers gebruiken nieuwe technologieën om onverwachte uitdagingen het hoofd te bieden. Download onze gratis gids en ontdek hoe je je horecazaak kunt vernieuwen voor succes op lange en korte termijn.

Welke regels gelden er voor een winterterras?

De regels voor een winterterras verschillen per gemeente. Sommige gemeenten staan het niet toe, terwijl anderen het winterterras omarmen. Zo zijn winterrassen in Rotterdam toegestaan, maar heb je wel een vergunning nodig voor een overkapping en moet de terrasverwarming zo duurzaam mogelijk zijn. Gaskachels zijn in Rotterdam ieder geval niet toegestaan. Ook in Amsterdam mogen de terrassen deze winter blijven, maar onder welke voorwaarden is nog niet bekend. Horeca-ondernemers kunnen het beste bij hun eigen gemeente informeren naar de terrasregels.

 

Hoe vraag je een vergunning aan voor een winterterras?

Hoewel de regels en manieren omtrent het vragen van aanvragen van een vergunning per gemeente verschillen, zijn er ook een aantal overeenkomsten. Heineken heeft deze duidelijk onder elkaar gezet:

 • Neem contact op met je gemeente
 • Maak een technische tekening van je winterterras
 • Houd rekening met de regels voor terrasverwarming en geluidsoverlast
 • Houd rekening met de geldende coronamaatregelen

Neem contact op met je gemeente

Op het Ondernemersplein kun je het terrassenbeleid voor jouw gemeente opzoeken. Heb je al een horecazaak, maar nog geen terrasvergunning? Dan moet je deze bij veel gemeenten apart aanvragen, terwijl andere gemeenten genoegen nemen met een aanvulling op de horeca- en exploitatievergunningen. Houd bij de aanvraag in ieder geval rekening met de leefomgeving en het verkeer, zodat je meer kans hebt op een akkoord.

Maak een technische tekening van je terras

Voeg bij de aanvraag foto’s en een technische tekening van je winterterras toe. Geef aan waar nooduitgangen, deuren en objecten zich bevinden en wat de afmetingen zijn. Vergeet daarbij niet de afmetingen van de stoep voor of naast het terras weer te geven. Uiteraard moet op de technische tekening zichtbaar zijn dat je je houdt aan de anderhalvemetermaatregels. Heineken heeft verschillende 1,5 meter tips voor op het terras op een rijtje gezet. 

Houd rekening met de regels voor terrasverwarming en geluidsoverlast

Terrasverwarming kan binnen gemeenten discussies opleveren: zo zijn er partijen die het economische belang voor het duurzame belang plaatsen, en andersom. Ben op de hoogte van de stand van zaken in jouw gemeente en bereid je daarop voor. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van schotten, parasols en zijgevels om ervoor te zorgen dat de warmte van de heaters zo min mogelijk verloren gaat. 

Ook geluidsoverlast is bij veel gemeenten een struikelblok. Houd rekening met het maximale decibel voor terrassen dat geldt in jouw gemeente, en kom met een voorstel voor sluitingstijden (wanneer deze weer verruimen) en manieren om overlast te voorkomen. 

 

Wat heb je nodig voor een winterterras?

Om een kwalitatief goed winterterras te realiseren waar je gasten graag willen zitten moet je investeren. Dit heb je nodig voor een winterterras:

 • Terrasverwarming: deze mogen aan de gevel of onder de parasol geplaatst worden. Let op: na 1 november zijn alleen gevelterrassen toegestaan. Terrasverwarming op eilandterrasen is nog niet toegestaan, maar KHN pleit voor een verruiming van dit beleid om zo horeca-ondernemers deze winter tegemoet te komen.
 • Parasols met regengoten: je wil ervoor zorgen dat je gasten droog zitten en dat je overkapping niet bol komt te staan.
 • Buitenbar: zo hoeven drankjes niet altijd van ver te komen en kan het personeel sneller bedienen.
 • Dekentjes: het is niet alleen warm, maar het ziet er ook gezellig uit én het zorgt ervoor dat je terrasverwarming iets minder hard hoeft – en dat is dan weer duurzaam.! 
 • Warme kleding voor je werknemers: maak je gebruik van bedrijfskleding? Zorg ervoor dat je warme kleding hebt voor je bediening, zodat de kou geen obstakel hoeft te zijn. 
 • Aankleding: de juiste sfeer kan een enorm verschil maken. Denk aan kaarsjes voor op de tafels en wollen kussens voor op de stoelen. 

Natuurlijk hoort bij een mooi winterterras ook een passend wintermenu. Denk bijvoorbeeld aan meer winterse gerechten en drankjes, zoals stoofpotjes en bockbier. Bekijk per gerecht en drankje of het winstgevend genoeg is om toe te voegen aan je nieuwe kaart.

Corona specifieke benodigdheden:

 • Kuchschermen: per 1 juli mogen terrassen kuchschermen plaatsen om zo de verspreiding van corona tegen te gaan. Door het gebruik van kuchschermen vervalt de anderhalvemetermaatregel en kun je meer gasten verwelkomen op jouw terras. 
 • Communicatieborden: verwelkom je gasten en geef duidelijk aan welke coronamaatregelen er in jouw horecazaak gelden. 
 • Ontvangstpunt: zolang reserveren noodzakelijk is, is het wel zo makkelijk om bij binnenkomst een punt te creëren waar de bediening snel de reserveringen kan checken. Deze tafel zorgt er ook voor dat gasten niet zomaar je terras op lopen. 

 

Hoe maak ik mijn winterterras zo duurzaam mogelijk?

Winterterrassen en terrasverwarming zijn niet bepaald duurzaam. Als je een half jaar lang tien terrasverwarmers zou gebruiken met elk een vermogen van 2000W, staat je verbruik gelijk aan dat wat een gemiddeld huishouden binnen 2 jaar verbruikt

Wil je toch graag dat je gasten er behaaglijk bijzitten? Schaf dan de juiste terrasverwarming aan voor jouw type winterterras. Heb je een gesloten terras? Dan kun je het beste investeren in terrasverwarming met een lange golf. Bij een open terras is een verwarming met een korte golf beter. Deze geven stralingswarmte en zorgen ervoor dat de warmte niet verloren gaat. 

Om je gemeente te overtuigen en om je steentje bij te dragen aan het verminderen van CO2-uitstoot kun je naast terrasverwarming ook gebruik maken van aanvullende maatregelen, zoals windschermen, dekens en verwarmde kussens.

 

Is jouw terras er klaar voor?  

De herfst is in volle gang en de winter staat al snel weer voor de deur. Is jouw terras al voorbereid op de donkere dagen? Of je gemeente al uitsluitsel heeft gegeven over eventuele winterterrasvergunningen of niet, je kunt alvast huiswerk doen om snel een beslissing te kunnen maken op het moment dat de vergunningen worden verleend: neem contact op met leveranciers, vergelijk kosten en maak verschillende corona gerelateerde scenario’s om te zien of het winterterras de investering waard is.

Nieuws en handige tips, speciaal voor jou.

Alle tools om jouw onderneming te groeien, direct in je inbox.

Meer van dit onderwerp: Management