Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Horeca

Klassieke cocktails voor op je barmenu

Klassieke cocktails voor op je barmenu

Vaak bestellen gasten hun favoriete cocktail, ook al staat die mogelijk niet op de menukaart. Veel cocktails worden populair omdat ze bijvoorbeeld in films of tv-series het handelsmerk van bepaalde personages worden. Denk aan Don Draper’s old fashioned uit Mad Men of James Bond’s vodka martini – shaken, not stirred.

Het gebeurt dan ook vaker dan je denkt dat een hele generatie opgroeit met de ambitie om – eens ze mogen – zo’n cocktail te bestellen, of ze nu op de kaart staat of niet. Om jouw leven als horecaondernemer daarom te vereenvoudigen, leggen wij voor je uit wat van een cocktail een classic maakt, waarom klassieke cocktails zo belangrijk zijn en waarom ze ook niet perse op je menukaart hoeven te staan. In het kort:

  1. Wat zijn klassieke cocktails
  2. De voordelen van klassieke cocktails
  3. Klassieke cocktails met wodka
  4. Klassieke cocktails met gin
  5. Klassieke cocktails met rum
  6. Klassieke cocktails met whisky
  7. Klassieke cocktails met tequila
  8. Klassieke conclusie

Creëer je eigen barmenu in een handomdraai.

Je hoeft geen designer te zijn om een mooi menu samen te stellen. Download onze gratis menu templates en ga onmiddellijk zelf aan de slag.

Wat zijn klassieke cocktails?

Klassieke cocktails zijn dat soort cocktails die je niet op je menu hoeft te zetten. Ze zijn zo oud als tijd zelf en meestal goedkoop en eenvoudig om te maken, maar hun schoonheid ligt in hun eenvoud; het drankje zelf wordt zoveel meer dan de som van zijn delen.

Denk aan cocktails zoals gin-tonic, margarita of martini. Als je deze op je menukaart zet, kun je er net zo goed ook kraantjeswater op plaatsen – zo vanzelfsprekend zijn deze klassiekers in de cocktailwereld. De kans is daarom groot dat de belangrijkste ingrediënten voor zo’n klassiekers al in je zaak aanwezig zijn.

De voordelen van klassieke cocktails

Wat zijn de voordelen van het aanbieden van klassieke cocktails in je bar?

Niet iedereen in je bar zal enthousiast zijn over je zorgvuldig samengestelde cocktaillijst, hoe uitgebreid of prestigieus de maker ervan ook is.  Sommige mensen willen gewoon een klassieker en dat is niemands schuld – het zijn niet voor niets klassiekers. Het is dus logisch om in je bar een aantal klassieke cocktails aan te bieden voor gasten die daar nu net zin in hebben.

Welke cocktails voeg je toe aan je barmenu?

Zet geen klassieke cocktails op je menukaart. Wil je dit wél doen, vermeld dan iets in de trend van “Naast onze selectie cocktails, kunnen we ook alle klassiekers maken. Vraag hiervoor gewoon bij ons barpersoneel.”

Hou de basisbenodigdheden wel bij de hand, zodat je ze kunt maken wanneer de tijd daar is. Om het een beetje makkelijker te maken, hebben we een lijst samengesteld met populaire cocktails – de beste cocktails, zodat je ze kunt bekijken en er vertrouwd mee kunt raken. Sommigen ervan worden misschien niet als een ‘cocktail’ beschouwd, maar beschouw dit als een bewijs van hoe populair ze gewoon geworden zijn.

Klassieke cocktails met wodka

Wodka, lime & soda: dit is een cocktail die geweldig is voor de tellers van calorieën, want het is er maar ongeveer één per portie. Verwacht dat deze cocktail wordt besteld door iedereen wiens lichaam je zelfbewust maakt.

Cosmopolitan: wodka, cointreau & cranberrysap. Verwacht dat dit wordt besteld door allen die zich nog steeds vastklampen aan de fantasie dat ze zich een actief sociaal leven en een enorm appartement in het centrum van de stad kunnen veroorloven aan het salaris van een schrijver.

Bloody Mary: wodka, tomatensap, worcestershiresaus, tabasco, zout & peper met minimaal een stronk selderij als garnering – de originele remedie tegen een kater. De Bloody Mary is recentelijk geëvolueerd in een cocktail die gekozen wordt omwille van misplaatste, over the top garnering, zoals gesmolten kaas, spek en zelfs volledige schotels met vettig kroegeten. Het ziet ernaar uit dat er niet veel bestaat dat je niet aan een Bloody Mary kunt toevoegen, zolang het maar is om te scoren op Instagram. Verwacht dat deze cocktail besteld wordt door personen die om 11 uur hun hoofd op de toonbank laten rusten.

De Russians: wodka & kahlúa, ofwel geserveerd met ijs, zoals bij een Black Russian, ofwel overgoten met melk, zoals bij een White Russian.

Klassieke cocktails met gin

Gin-tonic: hier valt niet veel meer aan toe te voegen. Het is een combinatie van gin en tonic. Als je het goedkope spul gebruikt, garneer het dan met een schijfje citroen. Gebruik je duurdere gin, google dan even welke garnering je het best gebruikt, want deze kan enorm variëren.

Negroni: gin, vermout & Campari (of een andere bitter) in gelijke delen. Verwacht dat het wordt besteld als uitwijkmogelijkheid wanneer je geen espresso martini’s serveert.

Gin martini: gin & vermout. Denk aan gekoelde raketbrandstof en je komt in de buurt. Het wordt gewoonlijk besteld door mensen die op het punt staan teleurgesteld te zijn dat je hun drankje niet schudde.

Klassieke cocktails met rum

Cuba Libre: witte of bruine rum & cola, met een schijfje limoen. Meestal besteld door klanten uit de viplounge.

Mojito: witte rum, suiker, limoen & verse munt, samen gekneusd, geschud en over ijs gezeefd. Daarna vul je aan met spuitwater, dat je daarna gebruikt om je sterk vervuilde stamper te reinigen. Gewoonlijk in bulk besteld door de persoon die nog nooit eerder achter een bar gestaan heeft.

Daiquiri: rum, limoensap & suikersiroop, maar het is iets geworden waar je elke fruitsoort kunt aan toevoegen en vervolgens met ijs kunt blenden tot het een volwassen slurpee wordt. Gewoonlijk ook per kan besteld door de luidste groep in huis die de rekening deelt.

Klassieke cocktails met whisky

Whisky Sour: whisky, citroensap, suiker & eiwitten, allemaal geschud tot een krachtig schuim en over ijs gezeefd. Gewoonlijk besteld door mensen die niet zo bang zijn voor salmonella.

Old fashioned: bourbon, suiker, bitters & water. Het is de klassieke cocktail van de goden. Garneer met een stukje sinaasappelschil en geniet. Gewoonlijk besteld door mensen die denken dat ze Don Draper zijn, of door Don Draper zelf.

Manhattan: whisky, bitters & zoete vermout en wordt gewoonlijk besteld door mensen die niet snappen waarom een cocktail die vernoemd is naar een beroemde Amerikaanse wijk Canadian Club gebruikt.

Klassieke cocktails met tequila

Margarita: tequila, triple sec, suikersiroop & limoensap. Gewoonlijk besteld door mensen die op het punt staan om ofwel een hilarische grap te maken ofwel het bewustzijn te verliezen (en vaak allebei).

Tequila sunrise: tequila, sinaasappelsap & grenadine. Het oogt mooi (ziet eruit als een kinderplaatje van een zonsopgang), is krachtig en wordt gewoonlijk besteld door mensen die Hawaïaanse hemden dragen zonder ironie.

Klassieke conclusie

Deze klassiekers hebben zoveel potentieel om én meer fooi op te leveren, maar vooral wat extra nullen toe te voegen aan je eindejaarsbalans en dat met weinig tot geen extra inspanning van jouw kant. Ze zijn dus zeker het overwegen waard als het gaat om het aanbod in je bar. Nog een pluspunt: een dergelijk gamma aan eenvoudige cocktails is niet alleen een goed startpunt voor het opleiden van nieuwe werknemers, het kan ook een maatstaf zijn voor het testen van een ervaren nieuwe rekruut – een beetje zoals een chef-kok aan een kandidaat zou kunnen om een ei klaar te maken – want sommige cocktails vereisen nogal wat technische vaardigheden, maar gebruiken de goedkope basisproducten die je staan hebt.

Was het interessant? Overweeg dan om je in te schrijven op onze Lightspeed blog. Die staat vol geweldige inhoud om je op een leuke en informatieve manier up-to-date te houden over alles wat met horeca te maken heeft. Vul hieronder je e-mailadres in om je nu in te schrijven.

Nieuws en handige tips, speciaal voor jou.

Alle tools om jouw onderneming te groeien, direct in je inbox.

Meer van dit onderwerp: Menu Engineering