Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Horeca

Industry Talks – Scope Services: datagedreven, geautomatiseerde boekhouding

Industry Talks – Scope Services: datagedreven, geautomatiseerde boekhouding

Scope Services – een accountantskantoor dat zich exclusief op horecaketens richt? Waarom niet.

“Scope Services is een datagedreven servicebedrijf, omdat alles draait op inzicht, overzicht en rendementsverbetering voor onze klanten”, vertelt Commercieel Manager Jesse Neuteboom.

Het accountantskantoor werd in 2015 opgericht om tijdrovende boekhoudkundige en administratieve processen in de horeca te automatiseren. Muziek in onze oren.

Maar wat houdt dat in de praktijk in?

“Scope Services ontvangt in naam van de ondernemer alle binnenkomende facturen van leveranciers en boekt deze op dagelijkse basis”, gaat Jesse verder.

“Ondernemers krijgen via Basecone app een overzicht van hun boekhouding en worden gevraagd om twee zaken te doen: facturen goedkeuren en betalingen autoriseren.

“Het doel was om een portaal te ontwikkelen en glashelder inzicht te creëren in je financiële administratie. Op basis van die twee handelingen wordt je winst- en verliesrekening en je balansoverzicht opgesteld en krijgen horecaondernemers inzage in hoe het er in hun zaak aan toe gaat.”

Navigeer naar één van de hoofdstukken van deze blog:

Ook van plan om te ondernemen?

Wij hebben een ondernemingsplan template dat op jou ligt te wachten om ingevuld te worden. Gebruik ons gratis sjabloon met tips en tricks om van jouw concept een succesvol en uitgewerkt businessplan te maken.

Van boekhouding naar HR

Maar wat is dan het verschil tussen andere boekhoudkantoren en Scope Services?

“Inzicht en advies”, vat Jesse samen. “Kijk, boekhouden is eigenlijk helemaal niet zo spannend. Uiteindelijk is boekhouding an sich het invullen van winst- en verliesdata.”

“Bij ons hoeft de ondernemer nooit meer in zijn eigen boekhouding te duiken. Hij logt in op ons portaal en heeft duidelijk inzicht in zijn winst- en verliesrekening. Wij willen de ondernemer laten ondernemen; de administratieve en HR-kant pakken wij op.”

Het mag al duidelijk zijn dat Scope Services geen doorsnee boekhoudkantoor is. Het bedrijf biedt namelijk ook ondersteuning in het HR-succes van al haar klanten.

Opnieuw door complexe processen zoals aanwervingsprocedures, salarisadministratie, opleidingstrajecten en personeelsplanning te automatiseren.

“Wij hebben 35 horecaconcepten in ons portfolio, waaronder horecaondernemers die echt klein zijn begonnen en doorgegroeid zijn naar twintig franchises – dan is HR een groot onderdeel van je onderneming”, verklaart Jesse.

“Omdat wij de salarisadministratie van al die concepten regelen, weten wij ook daadwerkelijk wat de exacte loonprijs op dagniveau is van elke medewerker. Dat maakt onze geschatte loonkosten tot op de procent nauwkeurig, wat voor ondernemers natuurlijk ontzettend belangrijk is.”

Het portaal van Scope maakt ook relevante data beschikbaar omtrent de medewerkers.

Zo kunnen ondernemers heel makkelijk zien wanneer er nieuwe contracten moeten getekend worden, wanneer bepaalde contracten verlopen – en hoe ze tijdig te verlengen – welke subsidies er beschikbaar zijn en allerhande informatie over arbeidswetgeving en risicofactoren.

Een financiële gids voor ambitie

Een accountantskantoor dat in 2015 al gericht was op automatisering was op zich al redelijk vooruitstrevend. Ondertussen zijn naast de horeca ook de retail- en leisuresector onderdeel van de focus van Scope.

De uitbreiding van boekhoudkundig inzicht en automatisering naar HR was voldoende reden om de app in een apart jasje te gieten, met een nieuwe naam: Scope Insights.

“Scope Insights is een compleet portaal waarin al je financiële, operationele en HR-data en rapportages geconsolideerd worden”, verklaart Jesse. “Als horecaondernemer kan je maar aan drie knoppen draaien: omzet, inkoop en loonkosten.”

“Daar proberen wij ondernemers in mee te nemen. Via ons Scope Insights portaal krijg je inzicht in je omzet, productmixes, loonkosten, enzovoort, en naargelang de behoeften van onze klanten geven wij advies over hoe zij bijvoorbeeld loonkosten kunnen optimaliseren.”

“Heel veel ondernemers hebben een uitgesproken ambitie om te groeien, maar dat moet je nog altijd kunnen waarmaken. De meerwaarde die wij bieden is net de expertise en het advies dat we ondernemers geven om hun doel te helpen bereiken.”

“Er zijn talloze accountancykantoren en dienstverleners in salarisadministratie in België en Nederland, maar waar wij het verschil maken, is dat we horecaondernemers begeleiden in hun ambitie. Wij hebben de know-how om horecaondernemers die klein beginnen – maar willen groeien en op zoek zijn naar meer overzicht – met het juiste advies op het juiste pad te brengen.”

Horecaondernemers die met meerdere vestigingen werken, zijn vaak geconcentreerd op het operationele aspect van hun onderneming, meer dan op wat er daadwerkelijk op de werkvloer of in de keuken gebeurt.

Het is ook op dat niveau dat Scope ondernemers helpt: “Het essentiële financiële gedeelte van een onderneming is natuurlijk belangrijk”, voegt Jesse toe, “maar onze focus ligt uiteindelijk op de overkoepelende, operationele kant van het verhaal.”

Hun ideale klanten zijn, net zoals dat het geval is voor Lightspeed, ondernemers die datagedreven zijn en inzien dat het belangrijk is om een onderneming te sturen op rapportages.

“Als je meerdere zaken tegelijk runt, kun je geen Excel-bestand gebruiken om je onderneming te sturen. Daar geloven wij niet meer in. Excel is sowieso enorm foutgevoelig en er kruipt ook heel veel tijd in”, gaat hij verder.”

“Zorg gewoon dat alles geautomatiseerd is, en als dat je uitgangspunt is als ondernemer, dan ben je de ideale klant voor ons.”

Twee handen op één datagedreven buik

Het hoeft niet onder stoelen of banken gestoken worden: ook Lightspeed kickt op data. Ons kassasysteem registreert aankopen en verkopen, analyseert de verkoopprestaties van elke periode, locatie en medewerker – en maakt die data in realtime, overal en op elk apparaat.

Het automatiseert je voorraadbeheer en synchroniseert in- en output van je voorraad op basis van binnenkomende leveringen en geplaatste bestellingen.

Twee handen op één buik, met andere woorden. Al zijn Scope Services en Lightspeed ook perfect complementair. Alle verkoopinformatie waar Scope op draait, wordt namelijk door Lightspeeds gedetailleerde rapportagefunctie geproduceerd.

“Lightspeed en Scope Services versterken elkaar – en dat zie je ook wanneer wij een gesprek hebben met een potentiële klant. Wij zijn ook op zoek naar dezelfde ondernemers: datagedreven, ambitieus en met zin voor uitbreiding.”

“De koppeling tussen Scope en Lightspeed maakt het voor ons mogelijk om push-notificaties met gepersonaliseerde data te ontwikkelen voor ondernemers die elke ochtend willen weten wat hun omzet was, hoe die vergelijkt met de dag of week ervoor, wat de gemiddelde besteding van gasten was, waar en hoe er is afgerekend, enzovoort”, concludeert Jesse. “Maar de uitwisseling van data tussen beide systemen is essentieel.”

Lightspeed Restaurant (L-Series) integreert met talloze digitale applicaties om jouw workflow te optimaliseren. Benieuwd hoe ons kassasysteem en betaalplatform jouw horecazaak kan helpen? Neem vandaag nog contact op met één van onze experts.

Nieuws en handige tips, speciaal voor jou.

Alle tools om jouw onderneming te groeien, direct in je inbox.

Meer van dit onderwerp: Finance & Operations