Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Retail

De 26 meest succesvolle bedrijfsideeën voor in kleine steden en dorpen

De 26 meest succesvolle bedrijfsideeën voor in kleine steden en dorpen

Hoewel er in kleine steden en dorpen minder volk voorbij je zaak zal lopen dan in grote steden, kunnen kleine steden op hun eigen manier bruisen van activiteit. Het kan de ideale plek zijn voor uiteenlopende ondernemingen. En wat ook belangrijk is? Er liggen tal van zakelijke kansen voor het oprapen. Vind degene die het beste bij jou past!

We hebben de 26 meest veelbelovende ondernemingen voor in kleine steden en dorpen op een rij gezet. Dus lees snel verder en vind jouw ultieme bedrijfsidee:

 1. Koffiezaak en café
 2. Huisdierverzorgingszaak en -pension
 3. Kledingboetiek
 4. Bakkerij
 5. Supermarkten en speciaalzaken
 6. Gazon- en tuinonderhoud
 7. Foodtruck
 8. Kringloopwinkel
 9. Bijlesdiensten
 10. Wasstraat
 11. Sportschool
 12. Restaurant
 13. Sportbar
 14. Natuurvoedingswinkel
 15. Kapsalon
 16. IJssalon
 17. Klusbedrijf
 18. Cadeaubonnenwinkel
 19. Bloemist
 20. Schoonmaakservice
 21. Boekwinkel
 22. Elektronicazaak
 23. Bed & breakfast
 24. Bowlingbaan
 25. Microbrouwerij
 26. Massagesalon

 

Heb je een bedrijfsidee, maar weet je niet waar je moet beginnen?

Loop je ook met een ondernemersidee in je hoofd rond en wil je nu eindelijk wel eens de sprong wagen? Ontdek wat je allemaal moet regelen.

1. Café en koffiezaak in één

Als je eraan denkt om een café of koffiezaak te openen komt het misschien niet in je op dat dit dezelfde zaak kan zijn. Maar als je stad klein genoeg is en de klantenkring beperkt, kan het samenvoegen van deze twee ondernemingen prima uitpakken.

We stellen geen volledige bar voor, maar een koffiezaak die na 16.00 uur ook wijn en bier serveert. Het concept achter een koffiezaak die alcohol schenkt, is dat in de middaguren de koffieconsumptie aanzienlijk begint af te nemen. Als je later open wilt blijven en de inkomsten nodig hebt, is het voorzien in een extra behoefte in een kleine gemeenschap een perfect bedrijfsidee. Nu heb je niet alleen dé plek voor zakelijke bijeenkomsten en freelancers, maar ook voor happy hour en eerste dates.

Ook iets om in gedachten te houden, is dat de inrichting van je koffiezaak zowel de middaggasten als het zakelijke publiek dat na werktijd langskomt, moet aanspreken. Niets past beter in een kleine stad dan een eenvoudige, ontspannen zakelijke inrichting. Als je kiest voor een ontwerpconcept dat oprecht en bescheiden is, in combinatie met een kassasysteem dat bestellen een fluitje van een cent maakt, past dit bij de gezelligheid die de meeste klanten zoeken in een kleinere stad.

2. Dierverzorgingszaak en pension

Maar liefst 4 miljoen huishoudens in Nederland hebben een huisdier. Het is dan ook logisch dat een kleine stad ten minste één dierenverzorgingszaak, pension of een combinatie van beide zou moeten hebben.

Bij dierenverzorgingszaken en pensions spelen gemak en afstand een belangrijke rol. Dat maakt ze perfecte bedrijfsideeën voor een eigen zaak op het platteland. Niemand wil een eind rijden om hun huisdier af te zetten voor een trimbeurt en even later weer in de auto stappen om het op te halen. Aangezien veel kleine steden geen dierenspeciaalzaak hebben, kunnen bedrijven profiteren van het ontbreken van een grote totaalwinkel waar eigenaren normaal gesproken voer, speelgoed en kleding voor hun huisdieren zouden kopen. Met het juiste bedrijfsidee- en -plan kun je de one-stop-shop worden voor alles voor onze vriendelijke viervoeters. En dat vertaalt zich in grote winst.

Een eigen dierenwinkel beginnen hoeft niet moeilijk te zijn. Zoek om te beginnen een kassasysteem voor dierenwinkels dat al het werk voor je doet en ervoor zorgt dat meer shoppers loyale vaste klanten worden.

3. Kledingboetiek

Een van de belangrijkste voorzieningen die in een kleine stad of dorp vaak ontbreekt, is een goede kledingwinkel. En dan bedoelen we niet een groot winkelcentrum. Vaak moeten inwoners van kleinere gemeentes ver rijden om kleding te shoppen. Daarom zal het starten van een kledingboetiek je niet alleen op de kaart zetten, maar je ook een populaire bestemming maken voor de meeste inwoners. Zorg er wel voor dat je op de hoogte blijft van de nieuwste trends en kassasystemen voor kledingzaken

De ultieme kassagids voor kledingwinkels

Van het beheren van de steeds wisselende voorraad tot het maken van persoonlijke contacten tijdens het verkopen, ontdek tools die deze processen vereenvoudigen.

4. Bakkerij

Van je eerste kopje koffie van de dag tot de verjaardagstaart voor je kind, lokale bakkerijen kunnen in veel behoeften voorzien in kleine steden en dorpen. Hoewel een bakkerij exploiteren hard werken is, is het een bedrijfsidee dat ongelooflijk lonend kan zijn. Mits het je droom is om op grote schaal gebak te produceren. Door mensen uit de omgeving in dienst te nemen, doe je iets terug voor de stad en blijf je verbonden met je gemeenschap.

5. Supermarkten en speciaalzaken

Misschien is dit een voor de hand liggende keuze, maar soms worden de voor de hand liggende antwoorden het meest over het hoofd gezien. Hoewel een supermarkt misschien niet het meest opwindende idee voor een eigen zaak lijkt, is het een van onze meest praktische aanbevelingen. En een die je dorp gegarandeerd nodig heeft. Zoals bij veel bedrijfsideeën voor kleine steden en dorpen zijn er meerdere mogelijkheden voor dit soort winkels. Heeft je gemeente al een supermarkt? In dat geval is het beginnen van een speciaalzaak misschien de juiste beslissing. Als die er ook al is, kun je denken aan een kaas- of wijnwinkel. Nu denk je misschien: hoeveel kaas en wijn eten en drinken de inwoners van een kleine stad?

Onthoud dat als je een kleine gemeenschap bedient, de opties beperkt zijn. Dit kan je de mogelijkheid bieden om lokale bewoners op meer dan één manier van dienst te zijn. Zorg er wel voor dat je niet meer hooi op je vork neemt dan je aankunt. Je aanbod hoeft niet altijd voor iedereen te zijn.

6. Gazon- en tuinonderhoud

Iets dat in de meeste dorpen en kleine steden veel voorkomt, is gras. Heel veel gras. Omdat kleinere gemeenten meestal in landelijke gebieden liggen, hebben inwoners vaker een gazon en grotere tuinen. Dat betekent dat mensen op zoek zijn naar goede gazon- en tuinonderhoudsdiensten. Een paar van de voordelen van het starten van zo’n bedrijf in een kleine stad is de voorspelbaarheid, betrouwbaarheid en schaalbaarheid. Zodra je klanten begint te vinden en je diensten aanbiedt voor aantrekkelijke prijzen, blijven ze vaak nog jaren terugkomen. Je kunt ook voorspellen welke herhaalservices klanten nodig hebben. Gras moet niet alleen herhaaldelijk worden gemaaid, maar gazons moeten ook regelmatig worden bemest en behandeld worden tegen onkruid en insecten. Een hoveniersbedrijf is ook een ideaal bedrijfsidee voor een kleine stad. Je kunt beginnen met het aanbieden van een beperkt aantal diensten, zoals grasmaaien en snoeien, maar je kunt dit later uitbreiden met bijvoorbeeld bloemen en bomen planten.

7. Foodtruck

Het openen van een foodtruck staat misschien niet bovenaan je lijst met ideeën voor een succesvol bedrijf in een kleine stad. Echter, afhankelijk van de locatie van je stad, de seizoenen en het weer, kan het een foodtruck een goede investering zijn. In de meeste dorpen en kleine steden is er regelmatig wat te doen en zijn er buitenactiviteiten zoals sportevenementen, festivals en markten. De mogelijkheid om jouw eettentje letterlijk naar de mensen toe te brengen, betekent dat je veel geld kunt verdienen. Foodtrucks hebben als bijkomend voordeel dat ze kunnen worden gehuurd voor speciale evenementen. In een kleine stad, waar het mogelijk ontbreekt aan een goede cateringservice, is het een perfecte optie om een foodtruck te huren voor een verjaardagsfeestje bijvoorbeeld.

8. Kringloopwinkel

Er zijn vaak minder winkels in dorpen of kleine steden, maar dat betekent niet dat baby’s er niet uit hun rompertjes groeien, mensen geen nieuwe meubels kopen en kinderen niet uit huis gaan om te gaan studeren. Het openen van een tweedehandswinkel of kringloopwinkel is een geweldige manier om de mensen in je stad te helpen hun bezittingen een nieuwe bestemming te geven. Zo krijgen de mensen die misschien niet zo veel te besteden hebben ook een goedkopere optie om te winkelen. Een van de redenen waarom het openen van een kringloopwinkel in een dorp of kleine stad een geweldig bedrijfsidee is, is dat je veel van de artikelen die je verkoopt via donaties ontvangt. Je hebt dan wel wat logistiek nodig om de voorraad te bij te houden, maar het betekent ook dat je, hoewel je artikelen verkoopt voor minder geld dan een traditionele winkel, nooit geld verschuldigd bent aan een tussenpersoon of fabrikant. Ka-tsjing, je hebt een goed bedrijfsidee te pakken!

9. Bijlesdiensten

Waar huizen zijn, zijn kinderen en waar kinderen zijn, wordt gehuild vanwege slechte cijfers voor wiskunde en grammatica. Hoewel het internet rijk is aan online bijlesdiensten, kan niets de voordelen van een persoonlijke bijlesdocent vervangen. Je kunt van bijlessen een winstgevende onderneming maken voor zowel jezelf als je medewerkers. Als je op zoek bent naar geschikte mensen, raden we je aan te beginnen met een paar docenten die gespecialiseerd zijn in wiskunde, natuurkunde en taal. Neem geen docenten aan die zeggen dat ze alle vakken kunnen geven. Hier zijn er maar heel weinig van en ze zijn waarschijnlijk te duur om in dienst te nemen. Zoek in plaats hiervan naar docenten die gespecialiseerd zijn in één vak en bijles- of onderwijservaring hebben.

Je kunt ook op kleine schaal beginnen en zelf de bijlessen verzorgen. De meeste kinderen maken ‘s avonds hun huiswerk, dus bijles is een prima bijbaantje naast een andere baan overdag. Veel bijlesdocenten werken thuis of aan huis, waardoor je kunt besparen op huur en nutsvoorzieningen.

10. Wasstraat

Waar je dorp of kleine stad ook ligt, één ding is zeker: mensen verkiezen glanzende vervoersmiddelen boven modderige, roestige wrakken. Je auto was niet goedkoop, dus dan is het wel zo fijn als hij schittert! Als er in jouw gemeente of een stad verderop nog geen autowasstraat is, dan is het beginnen van een wasstraat mogelijk een perfecte kans voor jou. Nog één ding om over na te denken voordat je aan de slag gaat: de locatie. Een goede voorbereiding is het halve werk en zo maak je de rest van de rit een stuk makkelijker.

11. Sportschool

Als je denkt dat het starten van een sportschool in een klein stadje een slecht bedrijfsidee is, moet je je mening bijstellen. De boetiek-fitnesstrend is op dit moment helemaal hot is en dit zal nog wel even zo blijven. De aantrekkingskracht van enorme sportscholen met rijen en rijen gewichten en cardio-apparatuur is niet meer wat het geweest is. Er is dus geen beter moment om te profiteren van de boetiek-fitnesstrend dan nu.

Naast een sportschool ook een sportzaak beginnen?

Als verkoper van sportartikelen doe je er alles aan om je klanten de producten en services te bieden waarmee ze het beste uit hun leven kunnen halen. Een efficiënt kassasysteem voor sportwinkels kan je daarbij helpen. Ontdek welke functionaliteiten er écht niet meer mogen ontbreken

12. Restaurant

Elke stad, groot of klein, heeft wel een paar goede restaurants. Je lokale pizzatent is niet geschikt voor alle gelegenheden en evenementen. Maar net als een eigen bakkerij is het beginnen van een restaurant niet iets dat je zomaar doet. Je moet de passie, de drive en de obsessie hebben van zowel een geweldige ondernemer als een chef-kok (of op zijn minst een hardcore foodie).

Als je die drive en ervaring hebt, kan een restaurant een succesvol bedrijfsidee blijken voor een kleine stad. Houd er rekening mee dat, hoe glamoureus het ook lijkt, een kwart van alle restaurants binnen het eerste jaar failliet gaat. We zeggen dit niet om je te ontmoedigen, het is gewoon goed om te weten waar je aan begint. Door marktonderzoek te doen en te investeren in technologie zoals een kassasysteem voor restaurants, kun je ervoor zorgen dat jouw zaak tot de succesverhalen zal behoren.

13. Sportbar

Hoewel we hierboven al een combinatie van een wijnbar en koffiezaak hebben genoemd, is de klantenkring die je daarvoor aantrekt aanzienlijk anders dan voor een sportbar. Denk aan dates en boekenclubs versus voetbalwedstrijden en andere populaire kijksporten. Speciale evenementen voor toernooien en competities kunnen flink wat inkomsten genereren en met het juiste kassasysteem voor bars kun je met gemak de drukke avonden en wedstrijddagen aan.

Het openen van een succesvolle sportbar in een sportieve stad kan een geweldige investering zijn en het bedrijfsmodel is vrij eenvoudig. Maar als je niet goed inschat waar de interesses van de lokale bevolking liggen, kan het op een mislukking uitdraaien. Zorg er dus voor dat je de gemeenschap waarin je deze onderneming begint goed kent.

14. Natuurvoedingswinkel

Er is één trend die al decennia bezit is: gezond voedsel. Hoewel wat als gezond voedsel wordt beschouwd in al die tijd vaak is veranderd, willen mensen gezonder eten om fit te leven en er goed uit te zien. Onderdeel van deze trend die wetenschappelijk bewezen voordelen heeft, is het eten van biologisch voedsel.

Mensen eten om verschillende redenen biologisch. Uit onderzoek blijkt dat consumenten ook bereid zijn meer uit te geven aan gezonde voeding. Dus als de toegang tot allergeenvrij en biologisch voedsel in jouw regio beperkt is, overweeg dan om voor de biologische weg te gaan. Of je nu in een dorp of een kleine stad woont, een natuurvoedingswinkel is altijd een goed bedrijfsidee.

15. Kapsalon

Dit is een dienst die de meeste mensen, ongeacht hun leeftijd, een paar keer of zelfs tientallen keren per jaar nodig hebben. Als je nu het aantal vrouwen in je stad berekent en dit met drie vermenigvuldigt, in de veronderstelling dat dit het aantal bezoeken is dat je jaarlijks zult binnenhalen, moet je echt groter gaan denken. Bij openen van je eigen kapsalon of schoonheidssalon kun je aanvullende diensten aanbieden. Denk aan kleuren, nagels en make-up. En onthoud, mannen laten hun haar vaak minstens één keer per maand knippen. Een goede knipbeurt, afhankelijk van je locatie en de ervaring van de kapper, kan tientallen euro’s kosten. Zorg er wel voor dat je een sterk ondernemingsplan hebt voordat je je kapsalon opent.

16. IJssalon

Het openen van een ijssalon in een dorp of kleine stad is een ondernemingsidee dat gegarandeerd veel publiek trekt. Belangrijke factoren om rekening mee te houden zijn productkennis, zoals de populairste ijssmaken, en je bereidheid om ‘s avonds en in het weekend te werken. Onthoud dat de resultaten van deze onderneming  afhankelijk zijn van het weer en de seizoenen. Je ziet dan ook veel ijssalons in de winter overstappen op soep, om zo hun omzet te kunnen waarborgen. 

17. Klusbedrijf

Ben jij degene die je vrienden bellen als hun gootsteen verstopt is of hun dak lekt? Wil je je eigen bedrijf starten, maar heb je geen zin om een eigen pand te moeten huren of kopen? Een klusbedrijf is dan misschien wel hét bedrijfsidee waar je naar op zoek bent voor een dorp of kleine stad. Als een kleine gemeente niet beschikt over een klusjesman, moeten bewoners dagen, zo niet weken van tevoren afspraken maken om een groter bedrijf voor te laten rijden. Dat is niet handig als je toilet al drie dagen verstopt is. Zolang je gekwalificeerd bent, de ervaring hebt en de weg weet in een gereedschapsschuur, is het starten van een klusbedrijf vrij eenvoudig en vereist het weinig overhead.

18. Cadeaubonnenwinkel

Veel cadeaubonnen worden nu verkocht in grote winkels, zoals supermarktenketens. Wie in een klein dorp woont, heeft vaak geen toegang tot dit soort zaken, althans niet in de directe omgeving. Als je de inwoners van jouw gemeente een plek biedt om niet alleen bonnen, maar ook cadeaus te kopen, heb je een uitstekend bedrijfsidee. De verscheidenheid en diversiteit aan producten die je kunt verkopen is eindeloos, waardoor je de vrijheid hebt om met je assortiment te spelen tot je het perfecte aanbod hebt. Bovendien kan de winstmarge op cadeaubonnen behoorlijk hoog zijn, waardoor dit een potentieel zeer lucratieve onderneming is.

19. Bloemist

Het zal je misschien verbazen, maar het openen van een bloemenwinkel is een redelijk goedkoop bedrijfsidee en geweldig voor dorpen en kleine steden. Het is minder duur dan bijvoorbeeld het beginnen van een restaurant of een wasstraat. Je eigen bloemistenzaak kost relatief weinig in vergelijking met andere detailhandels. Een van de weinige kosten waarmee je te maken krijgt, is de aanschaf van een koelcel om je product (de mooie bloemen) vers en koel te houden.

Je lokale gemeenschap zal dolblij zijn met verse bloemen in hun eigen stad, maar je moet wel de strijd aangaan met online bezorgdiensten. Onthoud dat als je de eerste bloemist bent in de stad (of in ieder geval sinds een tijdje), de lokale bewoners waarschijnlijk al gewend zijn om hun bloemen online te bestellen. Gewoonten kunnen moeilijk te doorbreken zijn. De beste manier om te concurreren met de online bloemenzee is met goede prijzen, aandacht voor detail, geweldige klantenservice en een vleugje creativiteit.

20. Schoonmaakbedrijf

Net als een klusbedrijf, is een schoonmaakdienst een prima bedrijfsidee in een dorp of kleine stad. Als je tenminste geen eigen zaak mét etalage nastreeft. Hoewel het tegenwoordig steeds populairder wordt om grotere bedrijven of startups in te schakelen, zijn diensten zoals deze vaak niet beschikbaar op het platteland of hebben ze geen medewerkers die bereid zijn om ver te reizen. Dit kan frustrerend zijn voor diegenen die een brandschone keuken willen, maar het kan een ondernemers kans betekenen voor jou! Het is ook een van de gemakkelijkste bedrijven om met weinig of geen overhead te beginnen.

21. Boekwinkel

Boekhandels zijn misschien wat veranderd en lijken weinig op wat de meesten van ons zich herinneren uit onze kindertijd, maar dat hoeft geen slechte zaak te zijn. De noodzaak voor eigenaren van boekwinkels om nieuwe en innovatieve manieren te bedenken om te slagen, heeft in ieder geval geleid tot mooie ondernemerskansen. En is dat niet waar het in kleine gemeenschappen om draait, kansen creëren en creatieve manieren bedenken om mensen van dienst te zijn?

Als je besluit een boekhandel te openen in een kleine stad, moet je er natuurlijk voor zorgen dat de focus op boeken ligt. Maar dat betekent niet dat je geen aanvullende producten in je assortiment kunt opnemen. Het is tegenwoordig zeldzaam om alleen voor boeken naar een boekwinkel te gaan. Boekwinkels zijn nu een uitstekende bestemming voor geschenken, knutselen, e-readers, koffie en evenementen. Het hebben van een gevarieerd aanbod en het organiseren van evenementen zal je inkomstenstroom diversifiëren en extra klanten naar je winkel lokken die misschien niet het type voor papieren boeken zijn. 

22. Elektronicazaak

Als je iets buiten de gebaande paden wilt doen, is dit het moment. Wat dacht je ervan om je handen uit de mouwen te steken als elektronicadealer gespecialiseerd in drones en drone-accessoires of een elektonicazaak gespecialiseerd in muziek installaties? Door te kiezen voor een niche gaan klanten jou zien als dé specialist en zijn ze ook bereid om er wat verder voor te reizen. Veel klanten zullen de aandacht en de specifieke kennis waarderen. Denk dus out of de box en wees niet bang om een disruptor te zijn als het gaat om je bedrijfsidee. 

23. Bed & breakfast

Als je ooit in een kleine stad hebt gewoond en logees hebt ontvangen, heb je waarschijnlijk vaak gewenst dat je er een bed & breakfast was. Hoewel kleine steden met een toeristenindustrie vaak op zijn minst een paar hotels hebben, zijn er ook genoeg gemeentes zonder. Het openen van een klein hotel of een bed & breakfast kan helpen bij het voorzien in deze behoefte in jouw omgeving. Als je je zorgen maakt of je de kamers wel vol gaat krijgen, begin dan klein. En om boekingen bij te houden, moet je een betrouwbaar kassasysteem voor bed & breakfasts of hotels vinden dat naadloos samenwerkt met je hotelmanagementsysteem (PMS) en dat boekingen, hotelintegraties en zaken als kamerkosten beheert.

Bed & breakfast-eigenaren wonen vaak in het huis waar ze kamers aanbieden, dat ze speciaal verbouwd hebben tot B&B. Dit is een geweldig idee voor mensen waarvan de kinderen uit huis zijn en er kamers leegstaan. Als je al wat ouder bent en op zoek bent naar een idee voor een eigen zaak in een dorp of kleine stad, dan is dit een prima concept om te overwegen.

24. Bowlingbaan

Hoewel het niet het goedkoopste bedrijfsidee op deze lijst is, kan het zeer winstgevend zijn en veel klanten trekken in een kleine stad. Een succesvolle bowlingbaan kan het centrum van het sociale leven van een gemeente worden. Naast de voor de hand liggende inkomstenstroom uit bowlen, kunnen eten en drinken (vooral alcoholische dranken) je ook helpen om meer omzet te draaien. Bowlingbanen in kleine steden kunnen voor extra inkomsten ook worden verhuurd. 

25. Microbrouwerij

Het beginnen van je eigen microbrouwerij is niet voor bangeriken. Het is voor mensen die van bier dromen, voor bier leven en bier drinken als Bourgondiërs. Als dit je wat lijkt, ga ervoor! Het lijkt een verzadigde sector, maar er is meer vraag dan aanbod. Bovendien betekent de grote vraag dat je je niet zoveel zorgen hoeft te maken over marketing. De kans is groot dat klanten in de rij staan om binnen te komen. Dus als je aarzelde om je passie te volgen, dan is dit hét moment om een zakelijke sector aan te boren die perfect is voor een kleine stad.

26. Massagesalon

Dat je de drukte van de grote stad niet hebt, betekent niet dat dorpsbewoners geen pijntjes, kwalen en veel stress hebben. Als je een mensenmens bent die graag met zijn handen werkt en nieuwe mensen ontmoet, kan dit een geweldige carrière en een winstgevende onderneming zijn in een kleine stad. Massagetherapie vereist wel een opleiding, dus je kunt beter niet zomaar voor jezelf beginnen als je geen gediplomeerd massagetherapeut bent. Er zijn echter verschillende opleidingen en cursussen waarvoor je je kunt inschrijven om een gediplomeerd masseur te worden. Zodra je je opleiding hebt voltooid, kun je als massagetherapeut je eigen uren bepalen, werken waar je wilt en een terugkerend klantenbestand ontwikkelen. 

De juiste technologie kiezen voor je nieuwe bedrijfsidee

Welk bedrijfsidee voor in een dorp of kleine stad je ook kiest, een goede planning is cruciaal voor het succes van je onderneming. En aangezien kleine ondernemer zijn zowel een levensstijl als tijdsbesteding is, moet je ervoor zorgen dat je keuze er een is die je zowel winst als voldoening zal brengen.

Als je je eigen zaak wilt beginnen en een kassasysteem zoekt dat al het zware werk voor je doet, is het tijd om met een van onze Lightspeed-experts te praten!

Nieuws en handige tips, speciaal voor jou.

Alle tools om jouw onderneming te groeien, direct in je inbox.

Meer van dit onderwerp: Begin met Ondernemen