Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Retail

Ondernemen in kleine steden en dorpen: 25 succesvolle bedrijfsideeën

Ondernemen in kleine steden en dorpen: 25 succesvolle bedrijfsideeën

Ben jij een ondernemer in een dorp of een kleine stad, op zoek naar het ideale bedrijfsidee? Hoewel de winkelstraten van kleine steden en dorpen misschien minder drukbezocht zijn dan in grote steden, kunnen ook deze plaatsen bruisen van activiteit, en daarmee zijn ze ideale locaties voor allerlei ondernemingen. Er liggen dus tal van zakelijke kansen voor het oprapen. 

We hebben de 25 meest veelbelovende bedrijfsideeën voor kleine steden en dorpen voor je op een rij gezet:

 1. Koffiezaak en café
 2. Dierenwinkel en -pension
 3. Kledingwinkel
 4. Bakkerszaak
 5. Supermarkten en speciaalzaken
 6. Gazon- en tuinonderhoud
 7. Foodtruck
 8. Kringloopwinkel
 9. Bijles en huiswerkbegeleiding
 10. Wasstraat
 11. Sportschool
 12. Restaurant
 13. Sportbar
 14. Natuurvoedingswinkel
 15. Kapsalon
 16. IJssalon
 17. Klusbedrijf
 18. Bloemist
 19. Schoonmaakservice
 20. Boekwinkel
 21. Elektronicazaak
 22. Bed & breakfast
 23. Bowlingbaan
 24. Microbrouwerij
 25. Massagesalon

Heb je een bedrijfsidee, maar weet je niet waar je moet beginnen?

Een goed geschreven ondernemingsplan is de sleutel tot het verwezenlijken van je droom als ondernemer. Vul de template in en stippel de koers van je toekomstige bedrijf uit.

1. Café en koffiezaak in één

Als je overweegt om een café of koffiezaak te openen had je er misschien nog niet aan gedacht dat je je deze twee concepten ook kunt combineren. Juist in een dorp of een kleine stad met een beperkte klantenkring kan het samenvoegen van deze twee ondernemingen prima uitpakken.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een koffiezaak waar je na 16.00 uur ook terecht kunt voor een glas wijn of een biertje. Op deze manier houd je de omzet op peil als in de late middaguren de koffieconsumptie begint af te nemen. Met zo’n veelzijdig café word je algauw de ideale locatie voor zakelijke afspraken, lokale bezoekers en dagjesmensen, én een hotspot voor happy hour.

Iets om in gedachten te houden is de inrichting van je café. Die moet  zowel de middaggasten als het publiek dat na werktijd langskomt aanspreken.

2. Dierenwinkel en pension

Maar liefst 4 miljoen huishoudens in Nederland hebben een huisdier. Het is dan ook logisch dat je in kleine steden minstens één dierenspeciaalzaak, trimsalon, pension of een combinatie hiervan zou moeten aantreffen.

Bij dierenzaken en pensions spelen gemak en afstand een belangrijke rol. Niemand wil lang rijden om hun huisdier af te zetten voor een trimbeurt, en even later weer in de auto stappen om het op te halen. Aangezien veel kleine plaatsen geen dierenspeciaalzaak hebben, kun je hiervan profiteren en bijvoorbeeld ook diervoer, speelgoed en accessoires aanbieden. Met het juiste bedrijfsidee kun je zo de alles-in-één winkel worden voor huisdieren.

Een eigen dierenwinkel beginnen hoeft niet moeilijk te zijn. Begin goed en zorg ervoor dat je kassasysteem voorzien is van een loyaliteitsprogramma waarmee je de huisdiereigenaars aantrekkelijke vaste klantenkortingen kunt aanbieden.

3. Kledingwinkel

Een van de belangrijkste voorzieningen die in een kleine stad of dorp niet zelden ontbreekt, is een goede kledingwinkel: vaak moeten inwoners van kleinere gemeentes ver rijden om kleding te shoppen. Daarom zal het starten van een (tweedehands) kledingboetiek je niet alleen op de kaart zetten, maar je ook een populaire bestemming maken voor de meeste inwoners.

De ultieme kassagids voor kledingwinkels

Van het beheren van de steeds wisselende voorraad tot het maken van persoonlijke contacten tijdens het verkopen, ontdek tools die deze processen vereenvoudigen.

4. Bakkerszaak

Van een verse croissant bij het ontbijt tot de verjaardagstaart voor je kind, een goede bakker is onmisbaar in elke buurt, dorp of stad. Hoewel een bakkerszaak exploiteren hard werken is, is het een bedrijfsidee dat ongelooflijk lonend kan zijn. Door mensen uit de omgeving in dienst te nemen, doe je iets terug voor de stad en blijf je verbonden met je gemeenschap.

5. Supermarkten en speciaalzaken

Misschien is dit een overduidelijke keuze, maar soms worden voor de hand liggende opties het meest over het hoofd gezien. Hoewel een supermarkt of kruidenierswinkel misschien niet het meest originele idee voor een eigen zaak lijkt, is het een praktische keuze, want hoe klein het dorp ook is, er is altijd vraag naar levensmiddelen. Zoals bij veel ondernemingsideeën voor kleine steden en dorpen zijn er meerdere mogelijkheden voor dit soort winkels. 

Heeft je gemeente al een supermarkt? In dat geval is het beginnen van een speciaalzaak misschien de juiste beslissing. Als die er ook al is, kun je denken aan een kaas- of wijnwinkel. Onthoud dat als je een kleine gemeenschap bedient, de opties beperkt zijn. Daarom kan het lonen klanten op meer dan één manier van dienst te zijn, en een ruim assortiment aan te bieden in plaats van je te specialiseren in één product.

6. Gazon- en tuinonderhoud

Iets wat in de meeste dorpen en kleine steden ruimschoots aanwezig is, is groenruimte. Omdat kleinere gemeenten meestal in landelijke gebieden liggen, hebben inwoners vaker een gazon en grotere tuinen. Dat betekent dat mensen op zoek zijn naar goede tuincentra en tuinonderhoud.

De voordelen van het beginnen van een winkel voor tuinbenodigdheden zijn de voorspelbaarheid, betrouwbaarheid en schaalbaarheid. Zodra je een klantenkring ontwikkelt en je diensten aanbiedt voor aantrekkelijke prijzen, blijven klanten vaak nog jaren terugkomen. Je kunt dan ook gaan voorspellen welke services klanten nodig hebben. Gras moet niet alleen herhaaldelijk worden gemaaid, maar gazons moeten ook regelmatig worden bemest en behandeld worden tegen onkruid en insecten. Een hoveniersbedrijf is daarom ook een ideaal bedrijfsidee voor een kleine stad. Je kunt beginnen met het aanbieden van een beperkt aantal diensten, zoals grasmaaien en snoeien, maar je kunt dit later uitbreiden met bijvoorbeeld bloemen en bomen planten.

7. Foodtruck

Het beginnen van een foodtruck staat misschien niet bovenaan je lijst van bedrijfsideeën. Echter, afhankelijk van je locatie, de seizoenen en het weer, kan het starten van een foodtruck een goede investering zijn. In de meeste dorpen en kleine steden is er regelmatig wat te doen en zijn er buitenactiviteiten zoals sportevenementen, festivals en markten. De mogelijkheid om jouw eettentje letterlijk naar de mensen toe te brengen, betekent dat je veel geld kunt verdienen. Foodtrucks hebben als bijkomend voordeel dat ze kunnen worden gehuurd voor speciale evenementen. In een kleine stad, waar het mogelijk ontbreekt aan een goede cateringservice, is het huren van een foodtruck voor een verjaardagsfeestje een succesvol alternatief.

8. Kringloopwinkel

Er zijn vaak minder winkels in dorpen of kleine steden, maar dat betekent niet dat baby’s er niet uit hun rompertjes groeien, mensen geen nieuwe meubels kopen en kinderen niet uit huis gaan om te studeren. Met een tweedehandswinkel of kringloopwinkel kun je de mensen in je stad helpen hun bezittingen een nieuwe bestemming te geven. Zo krijgen degenen die niet zo veel te besteden hebben ook een goedkopere optie om te winkelen. Eén van de redenen waarom het openen van een kringloopwinkel een goed idee is, is dat je veel van de artikelen die je verkoopt via donaties ontvangt. Je hebt dan wel wat logistiek nodig om je voorraden aan te vullen, maar het betekent ook dat je nooit geld verschuldigd bent aan tussenpersonen of fabrikanten. Een gouden bedrijfsidee!

9. Bijles en huiswerkbegeleiding

Hoewel het internet rijk is aan online bijlesdiensten, kan niets de voordelen van een persoonlijke bijlesdocent vervangen. En ook in kleine steden en dorpen wonen scholieren. Je kunt van bijles en huiswerkbegeleiding een winstgevende onderneming maken voor zowel jezelf als je medewerkers. Leg je focus in eerste instantie op algemene vakken zoals wiskunde, natuurkunde en taal, en zoek naar docenten of studenten die gespecialiseerd zijn in één vak, en bijles- of onderwijservaring hebben.

Je kunt ook op kleine schaal beginnen en zelf de bijlessen verzorgen. De meeste leerlingen maken ‘s avonds hun huiswerk, dus dit is een prima bijbaantje naast een andere baan overdag. Veel bijlesdocenten werken thuis of aan huis, waardoor je kunt besparen op huur en vaste lasten.

10. Wasstraat

Waar je ook woont en werkt, één ding is zeker: mensen verkiezen glanzende boven modderige en roestige auto’s. Als er in jouw gemeente of een stad verderop nog geen autowasstraat is, dan is het beginnen hiervan mogelijk een perfecte kans voor jou. Nog één ding om over na te denken voordat je aan de slag gaat: de locatie. Een goede logistieke voorbereiding is het halve werk, en zo maak je de rest van het traject een stuk makkelijker.

11. Sportschool

Een sportschool starten in een kleine gemeente geen goed bedrijfsidee? Integendeel!  Sinds een aantal jaren zijn naast grote sportschoolketens ook kleine sportscholen in trek. De aantrekkingskracht van enorme sportscholen met rijen fitnessapparaten is niet meer wat het geweest is. Helemaal sinds thuiswerken in opkomst is geraakt; en sportscholen daarom niet noodzakelijk in de buurt van kantoren hoeven te liggen. Er is dus geen beter moment om te profiteren van de boetiek-fitnesstrend dan nu.

Naast een sportschool ook een sportzaak beginnen?

Als verkoper van sportartikelen doe je er alles aan om je klanten producten te bieden waarmee ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Een efficiënt kassasysteem voor sportwinkels kan je daarbij helpen. Ontdek welke functionaliteiten er niet mogen ontbreken

12. Restaurant

Elke stad, groot of klein, heeft wel een paar goede restaurants. En de lokale pizzeria is waarschijnlijk niet geschikt voor elke gelegenheid, dus er is ruimte voor concurrentie. Maar net als een eigen bakkerszaak is het beginnen van een restaurant niet iets dat je zomaar doet. Passie voor het horecavak en een motivatie als ondernemer of kok zijn even belangrijk. Een goed restaurant springt er pas echt uit als gasten merken dat de gerechten met liefde en kennis van zaken op tafel worden gezet.

Als je die drive en ervaring hebt, kan een restaurant een succesvol bedrijfsidee zijn, ook in een kleine stad of dorp. Houd er wel rekening mee dat, hoe glamoureus ook, een 60% van alle startende horecaondernemers binnen het eerste jaar hun bedrijf alweer stopt. Dit is niet bedoeld om je te ontmoedigen, maar het is wel belangrijk om als ondernemer te realiseren waaraan je begint. Door marktonderzoek te doen en te investeren in slimme technologie zoals een kassasysteem voor restaurants, kun je ervoor zorgen dat jouw zaak een succes wordt vanaf dag één.

13. Sportbar

Hoewel we hierboven al een combinatie van een wijnbar en koffiezaak hebben genoemd, heeft een sportbar een duidelijk andere klantenkring. Denk aan dates en boekenclubs versus voetbalwedstrijden en andere populaire kijksporten. Speciale café-avonden en activiteiten die je organiseert rondom toernooien en competities kunnen flink wat inkomsten genereren, en met het juiste kassasysteem voor bars kun je met gemak drukke avonden en wedstrijddagen aan.

Het openen van een succesvolle sportbar kan een goede investering zijn en het bedrijfsmodel is vrij eenvoudig. Maar als je niet goed inschat waar de interesses van de lokale bevolking liggen, kan het op een mislukking uitdraaien. Zorg er dus voor dat je de gemeenschap waarin je deze onderneming begint goed kent.

14. Natuurvoedingswinkel

Het is al jarenlang een trend die nog steeds aan populariteit wint:  gezonde voeding. Hoewel de definitie van wat gezonde voeding precies is blijft veranderen, willen mensen gezond en biologisch eten om fit te blijven en duurzamer te consumeren

Uit onderzoek blijkt dat consumenten ook bereid zijn meer uit te geven aan gezonde voeding. Als er veel biologische landbouw plaatsvindt in jouw regio en je gemakkelijk lokaal producten kunt afnemen, dan is het openen van een natuurvoedingswinkel een ideaal bedrijfsidee.

15. Kapsalon

Dit is een dienst die de meeste mensen, jong en oud, een aantal of zelfs tientallen keren per jaar nodig hebben. Bij openen van je eigen kapsalon of schoonheidssalon kun je aanvullende diensten aanbieden. Denk aan kleuren, manicure en make-up. Houd er rekening mee dat veel mannen hun haar vaak één keer per maand laten knippen. Een goede knipbeurt, afhankelijk van je locatie en ervaring als kapper, kan tientallen euro’s kosten. Zorg er wel voor dat je een sterk ondernemingsplan hebt voordat je je kapsalon opent.

16. IJssalon

Het openen van een ijssalon of een ijskar in een dorp of kleine stad is een ondernemingsidee dat gegarandeerd veel publiek trekt. Belangrijke factoren om rekening mee te houden zijn productkennis, zoals de populairste ijssmaken, en je bereidheid om ‘s avonds en in het weekend te werken. Onthoud dat de resultaten van deze onderneming afhankelijk zijn van het weer en de seizoenen. Je ziet dan ook veel ijssalons in de winter overstappen op andere producten, om zo hun omzet te kunnen waarborgen.

17. Klusbedrijf

Ben jij degene die je vrienden bellen als hun gootsteen verstopt is of het dak lekt? Wil je je eigen bedrijf starten, maar heb je geen zin om een eigen pand te moeten huren of kopen? Een klusbedrijf is dan misschien wel hét bedrijfsidee waar je naar op zoek bent. Zonder lokaal klusbedrijf moeten bewoners van kleine gemeentes lang van tevoren afspraken maken om een groter bedrijf voor te laten rijden. Zolang je gekwalificeerd bent, ervaring hebt met klussen en de weg weet in een gereedschapsschuur, is het starten van een klusbedrijf vrij eenvoudig en vereist het weinig overhead.

18. Bloemist

Het zal je misschien verbazen, maar het openen van een bloemenwinkel is een redelijk goedkoop bedrijfsidee en doet het goed in grote en kleine gemeentes. Een bloemenzaak- of kraam starten is minder duur dan bijvoorbeeld een restaurant of een kapsalon, omdat je weinig specialistische apparatuur nodig hebt. Een van de weinige kosten waarmee je te maken krijgt, is eventueel de aanschaf van een koelmeubel om de bloemen vers te houden, en natuurlijk allerhande bloemschikmateriaal, vazen en cadeauverpakkingen.

De lokale gemeenschap zal dolblij zijn met verse bloemen in hun eigen stad, maar je moet wel de strijd aangaan met online bezorgdiensten. De beste manier om te concurreren met de online bloemenzee is met goede prijzen, aandacht voor detail, goede klantenservice en een vleugje creativiteit.

19. Schoonmaakbedrijf

Net als een klusbedrijf, is een schoonmaakdienst een prima bedrijfsidee in een dorp of kleine stad. Als je tenminste geen eigen zaak mét etalage nastreeft. Hoewel het tegenwoordig steeds populairder wordt om grotere bedrijven of startups in te schakelen, zijn diensten zoals deze vaak niet beschikbaar op het platteland of hebben ze geen medewerkers die bereid zijn om ver te reizen. Dit kan frustrerend zijn voor diegenen die een brandschone keuken willen, maar het kan een ondernemers kans betekenen voor jou! Het is ook een van de gemakkelijkste bedrijven om met weinig of geen opstartkosten te beginnen.

20. Boekwinkel

In tijden van digitalisatie is het boekhandel-concept volop in ontwikkeling. De noodzaak voor eigenaren van boekwinkels om nieuwe manieren te bedenken om te slagen, heeft in ieder geval geleid tot mooie ondernemerskansen en innovatieve initiatieven.

Als je een boekhandel wilt openen in een kleine gemeente, moet je er natuurlijk voor zorgen dat de focus op boeken ligt. Maar dat betekent niet dat je geen aanvullende producten in je assortiment kunt opnemen. Het is tegenwoordig zeldzaam om alleen voor boeken naar een boekwinkel te gaan. Boekwinkels zijn nu een uitstekende bestemming voor geschenken, knutselspullen, e-readers, tijdschriften en zelfs koffie. Een gevarieerd aanbod en het organiseren van evenementen rondom boeklanceringen en literatuur zal je inkomstenstroom diversifiëren en nieuwe klanten naar je winkel lokken die misschien normaal niet snel naar een boekhandel zouden gaan.

21. Elektronicazaak

Of het nu gaat om huishoudelijke apparaten, telefonie of andere elektronica, met dit concept kun je veel kanten op. Als je iets buiten de gebaande paden wilt doen, is dit het moment. Wat dacht je ervan om je handen uit de mouwen te steken als elektronicadealer gespecialiseerd in drones en drone-accessoires of een elektonicazaak gespecialiseerd in muziek installaties? Door te kiezen voor een niche gaan klanten jou zien als dé specialist en zijn ze ook bereid om er wat verder voor te reizen. Veel klanten zullen de aandacht en de specifieke kennis waarderen. Denk dus out of de box en wees niet bang om een disruptor te zijn als het gaat om je bedrijfsidee.

22. Bed & breakfast

Hoewel kleine steden met een toeristenindustrie vaak al een paar hotels hebben, zijn er ook genoeg gemeentes zonder. Het openen van een klein hotel of een bed & breakfast kan helpen bij het voorzien in deze behoefte in jouw omgeving. Als je je zorgen maakt of je de kamers wel vol gaat krijgen, begin dan klein. En om boekingen bij te houden, moet je een betrouwbaar kassasysteem voor bed & breakfasts of hotels vinden dat naadloos samenwerkt met je hotelmanagementsysteem (PMS) en dat boekingen, hotelintegraties en zaken als kamerkosten beheert.

Bed & breakfast-eigenaren wonen vaak in het huis waar ze kamers aanbieden, dat ze speciaal verbouwd hebben tot B&B. Dit is een geweldig idee voor gezinnen waarvan de kinderen uit huis zijn en er kamers leegstaan.

23. Bowlingbaan

Hoewel het niet het goedkoopste bedrijfsidee op deze lijst is, kan het zeer winstgevend zijn en veel klanten trekken in een kleine stad zonder weinig ander vertier. Een bowlingbaan kan het centrum van het sociale leven van een gemeente worden. Naast de voor de hand liggende inkomstenstroom uit bowlen, kunnen eten en drinken je ook helpen om meer omzet te draaien. Bowlingbanen kunnen ook worden verhuurd voor feesten en bedrijfsuitjes.

24. Microbrouwerij

Het starten van een eigen brouwerij kan een droom zijn die uitkomt voor liefhebbers van speciaalbieren en lokale brouwsels. Als dit je wat lijkt, ga ervoor! Het lijkt op  dit moment een verzadigde sector, maar er is meer vraag dan aanbod. Bovendien betekent de grote vraag dat je je niet veel zorgen hoeft te maken over marketing. De kans is groot dat klanten in de rij staan om binnen te komen. Dus als je aarzelde om je passie te volgen, dan is dit hét moment om je ambitie als bierbrouwer door te zetten en jouw stad of dorp zijn eigen bier te geven.

25. Massagesalon

Dat je de drukte van de grote stad niet hebt, betekent niet dat dorpsbewoners geen pijntjes, kwalen en veel stress hebben. Als je graag met je handen werkt en nieuwe mensen ontmoet, kan dit een winstgevende onderneming zijn. Massagetherapie vereist wel een opleiding, dus je kunt beter niet zomaar voor jezelf beginnen als je geen gediplomeerd massagetherapeut bent. Er zijn echter verschillende opleidingen en cursussen waarvoor je je kunt inschrijven om een gediplomeerd masseur te worden. Zodra je je opleiding hebt voltooid, kun je als massagetherapeut je eigen uren bepalen, werken waar je wilt en een terugkerend klantenbestand ontwikkelen.

De juiste technologie kiezen voor je nieuwe bedrijfsidee

Welk bedrijfsidee je ook kiest, een goede planning is cruciaal voor het succes van je onderneming. En aangezien ondernemer zijn zowel een levensstijl als tijdsbesteding is, moet je ervoor zorgen dat je keuze er één is die je zowel winst als voldoening zal brengen.

Als je je eigen zaak wilt beginnen en een kassasysteem zoekt dat al het zware werk voor je doet, is het tijd om met een van onze Lightspeed-experts te praten!

Nieuws en handige tips, speciaal voor jou.

Alle tools om jouw onderneming te groeien, direct in je inbox.

Meer van dit onderwerp: Begin met Ondernemen