Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Horeca

Je eigen foodtruck beginnen: hoe doe je dat en wat kost het?

Je eigen foodtruck beginnen: hoe doe je dat en wat kost het?

De afgelopen jaren heeft de foodtruck in rap tempo aan populariteit gewonnen. Het concept heeft in de jaren 2013 en 2014 een enorme groei doorgemaakt en deze trend zet zich voort. 

Voor liefhebbers van lekker eten die er altijd van gedroomd hebben om hun eigen restaurant te openen, is een foodtruck een goed compromis om een onderneming te starten en biedt deze veel mogelijkheden. In dit artikel zetten we voor je op een rij wat de voordelen zijn, hoe je een foodtruck kunt beginnen en wat dat nu precies kost.

Droom jij ervan een eigen foodtruck te beginnen?

Lees in deze gids alles over de verplichtingen waar je als horecaondenemer rekening mee moet houden.

 

De voordelen van een foodtruck

Lage kosten

Eén van de grootste voordelen van een rollende keuken is dat het redelijk betaalbaar is, omdat alle kosten die te maken hebben met materieel, personeel of huur een flink stuk lager liggen dan bij een restaurant. 

Mobiliteit 

Met je rijdende keuken ben je niet gebonden aan een vaste plek, maar kun je overal heen: naar festivals, straatfeesten, privé-evenementen, markten of rommelmarkten. Je rijdt naar de plek waar je klanten zich op dat moment bevinden en kunt zo je omzet maximaliseren.

Originele concepten 

De foodtruck is inmiddels een bekend begrip. Het ‘streetfood-effect’ heeft zijn vruchten afgeworpen. Daardoor biedt het concept uitgelezen kansen om een sterke (visuele) identiteit te creëren. De concurrentie is groot en dus is het belangrijk om goed na te denken over het concept waarmee je mobiele onderneming zich van de rest onderscheidt. Denk bijvoorbeeld aan duurzame concept met plantaardige gerechten. Dit sluit perfect aan op horecatrends van 2021

Publiciteit tegen lagere kosten

Terwijl een traditioneel restaurant per definitie niet de bewegingsvrijheid heeft om overal naam te maken, is het voordeel van een food- of snacktruck dat je onderweg gratis naamsbekendheid kunt generen door bijvoorbeeld je logo op je truck aan te brengen in een origineel ontwerp dat in het oog springt. Je kunt je foodtruck op die manier op allerlei locaties kunt promoten.

Meer winst

Aangezien de ruimte in een foodtruck beperkt is, leidt dat er meestal toe dat je je moet beperken tot een aantal gerechten. De voordelen van zo’n specialisatie? Je hebt meer grip op de aanschafkosten (minder spreiding in de inkoop van verschillende ingrediënten voor gerechten die je toch niet kunt bereiden) en een hogere winstgevendheid op lange termijn.

Het testen van je concept tegen lagere kosten

Een foodtruck stelt je in staat om zowel je gerechten als je concept goedkoper te testen. Als de reacties positief uitvallen, zou je zelfs kunnen overwegen om een traditioneel restaurant te openen.

Download hier gratis flyer templates: pas deze naar wens aan door de kleur, content en afbeeldingen te veranderen.

Webinar | Bereid je onderneming optimaal voor op de zomer

In deze webinar bespreken verschillende horecaexperts welke stappen je moet nemen om je voor te bereiden op de heropening van de horeca.

De voordelen van een franchise foodtruck

Als het je afschrikt om toe te treden tot de foodtruckmarkt, dan kun je de mogelijkheid van een franchise foodtruck overwegen. Er zijn verschillende restaurantketens en foodtruckmerken die op zoek zijn naar franchisenemers.

Wat zijn de voordelen van franchising voor de foodtruckmarkt?

 • Merkbekendheid: door in zee te gaan met een bestaand merk of concept dat al succesvol is, verklein je het risico op mislukking.
 • Begeleiding: steeds meer restaurantketens investeren in de streetfood-markt. Ontwerp, marketing, boekhouding, juridische status, enzovoort: deze ketens beschikken vaak over de financiële middelen en mankracht om je te begeleiden bij de lancering en ontwikkeling van je franchise foodtruck.
 • De kracht van een netwerk: de franchisegever kan je helpen en in sommige gevallen de marketingkosten betalen. Wil je flyers laten drukken of investeren in advertenties op Facebook? Overleg eens met de franchisegever of die bereid is deze kosten voor zijn rekening te nemen.
 • Opleidingsmogelijkheden: Sommige franchisegevers bieden hun franchisenemers aan om cursussen te volgen over boekhouding, marketing of verkooptechnieken. Dat is natuurlijk heel gunstig als je nog niet veel ervaring hebt op dat gebied.
 • Financiering: Franchisegevers kunnen vaak makkelijker een lening afsluiten, omdat het risico voor hen kleiner is.  

Het opzetten van een franchise foodtruck kan een goede optie zijn als je gebruik wilt maken van een bestaande formule, om zo de risico’s van het ontwikkelen van een eigen concept te vermijden.

Toch is het verstandig om de opstart- en beheerkosten van je eigen foodtruck te vergelijken met de kosten voor een franchiseformule (bij sommige franchisemerken zijn de instap- en contributiekosten relatief hoog, worden licentiekosten in rekening gebracht, etc.).

 

Hoeveel kost een foodtruck?

Een foodtruck beginnen doe je niet zo een, twee, drie. Voordat je eraan begint is het goed om de kosten op een rij te zetten.

1. Het busje

Er zijn drie mogelijkheden: je schaft een nieuw busje aan, je schaft een tweedehands exemplaar aan of je huurt er een.

Reken voor een tweedehands busje tussen de €3.000 en €20.000. De kosten voor een nieuwe foodtruck variëren (afhankelijk van de grote, de apparatuur, het concept, etc) tussen de €5.000 (mini-trailers en ape’s) en €150.000 (grote foodtrucks) 

Een busje huren kan een goedkoper alternatief zijn om je concept te testen dan het aanschaffen van een nieuw exemplaar omdat je zo de risico’s kunt verkleinen. Slaat je concept onverhoopt toch niet aan, dan hoef je het busje niet door te verkopen! Er zijn platforms waarop je voor 50 euro per dag een busje kunt huren. Het is goed om te bedenken dat de apparatuur (een friteuse, grill of bakplaat, magnetron enzovoort) soms is inbegrepen bij de verhuur, waardoor je tegelijkertijd geld bespaart op de aanschaf van nieuwe keukenapparatuur of keukengerei!

Waar kun je een nieuwe of tweedehands truck kopen voor je foodtruck?

Of je nu op zoek bent naar een nieuwe of een tweedehandse truck, of er eentje wilt huren of leasen om je eigen foodtruck te beginnen, het voordeel van de volgende sites is dat ze hun aanbod kunnen aanpassen aan jouw behoeften:

2. De apparatuur

Nadat je je busje hebt aangeschaft, ben je er nog niet, want je hebt natuurlijk ook apparatuur nodig. Je moet beschikken over een volledig uitgeruste keuken met een koelkast, keukengerei, een oven, een friteuse en ga zo maar door. Hiervoor moet je rekening houden met een bedrag tussen de € 10.000, – en € 40.000.

3. Het ontwerp

De prijs voor het ontwerp hangt af van je eigen ambities. Je kunt ervoor kiezen om het groots aan te pakken en zo’n € 5.000 te investeren of om voor een bescheidener ontwerp te gaan voor zo’n € 2.500.

4. Het kassasysteem

Dankzij de mobiele kassasystemenvan Lightspeed Restaurant kun je je bedrijf uitoefenen op de plek waar je foodtruck zich bevindt. De prijs is aangepast aan de functies die je nodig hebt. 

5. Locatiekosten

Je kunt je foodtruck niet overal neerzetten waar je maar wil. Elke gemeente in Nederland heeft hier zijn eigen regels voor. Check bij jouw gemeenten hoeveel jouw Standplaatsvergunning kost. Met die vergunning krijg je toestemming om op een plek te staan en te verkopen. Let op: je hebt hierboven op nog een andere vergunning nodig om voedsel en/of alcohol te verkopen. 

6. Brandstofkosten

Houd maandelijks rekening met een bedrag tussen de € 150 – € 200 voor brandstofkosten. Dit bedrag hangt natuurlijk af van hoe vaak je op pad gaat en het aantal kilometers dat je aflegt.

 

Hoe financier je een foodtruck?

Of je er nu voor kiest om zelf een foodtruck te beginnen of liever gaat voor een franchiseformule: zoals we hebben gezien, zijn er eerst een aantal kosten verbonden aan het opstarten van je onderneming voordat je überhaupt in staat bent om voldoende inkomsten te genereren.

Hieronder staan een aantal mogelijkheden om je foodtruck te financieren:

 • Persoonlijke bijdrage: net als bij het opzetten van andere ondernemingen geldt ook hier dat de beschikking over voldoende spaargeld de beste manier is om deze te financieren. Zo kun je voorkomen dat je afhankelijk bent van banken en kredietinstellingen en maandelijks een lening moet aflossen. Deze kosten komen namelijk nog boven op je andere maandelijkse lasten.
 • Banken: Zorg voor voldoende garanties. Banken zijn namelijk terughoudend bij het verstrekken van leningen als je geen degelijk businessplan hebt, met garanties voor winstgevendheid op de korte termijn. Deze terughoudendheid wordt versterkt door de coronacrisis.
 • Crowdfunding: crowdfunding kan een prima manier zijn om de populariteit van je concept te testen, een toekomstige vaste klantenkring op te bouwen en je foodtruck tegen lagere kosten te financieren.
 • Hulp bij het opzetten van een onderneming en subsidies: In Nederland zijn er verschillende organisaties die je kunnen helpen om je foodtruck te financieren. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij de Kamer van Koophandel of het Startersloket voor hulp bij het financieren van je onderneming.

 

Een foodtruck beginnen: het stappenplan

Voordat je aan jouw foodtruckavontuur begint, doe je er verstandig aan om een bedrijfsplan op te stellen om je positie ten opzichte van de concurrentie te bepalen.

Ben je klaar om een foodtruck te beginnen?

Hieronder een lijst met een aantal administratieve stappen die je moet zetten: 

 • Als eerste moet je je inschrijven bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.
 • Vervolgens krijg je van de belastingdienst je omzetbelastingnummer en je btw-identificatienummer.
 • Je bent verplicht te werken volgens een goedgekeurde hygiënecode. Je moet voldoen aan de HACCP-eisen, de wettelijke voorschriften voor voedselveiligheid. Deze goedgekeurde code kun je bestellen bij de brancheorganisatie voor de horeca; de Koninklijke Horeca Nederland. 
 • Regel de benodigde vergunningen: in Nederland heb je een standplaatsvergunning nodig en in sommige gemeentes een tapontheffing.
 • Zorg voor een mobiel kassasysteem
 • Zorg dat de gas- en elektraleidingen aangesloten worden door een erkende installateur.
 • Sluit de benodigde zakelijke verzekeringen af.
 • Zorg dat je voldoet aan je brandveiligheidsnormen (o.a. brandblusser en blusdeken)

 

Ga aan de slag en voorover het land!

Sommige ondernemers dromen ervan: een foodtruck beginnen. Bovenstaande tips helpen je bij de eerste stappen om een restaurant op wielen  waar het hele land van kan genieten te starten. Wil je weten hoe Lightspeed je hierbij kan helpen? Neem contact op met een van onze experts. Zij kunnen je alles vertellen over de mogelijkheden van ons mobiele kassasysteem.

Nieuws en handige tips, speciaal voor jou.

Alle tools om jouw onderneming te groeien, direct in je inbox.

Meer van dit onderwerp: Begin met Ondernemen