De ultieme lijst met benodigdheden om je koffiezaak te openen

De ultieme lijst met benodigdheden om je koffiezaak te openen

Aan het begin van elke goede start staat een goede planning. Bij het openen van een zaak al helemaal. Wil je een koffietentje openen, maar loop je vast met wat je precies nodig hebt? Dan is dit dé ultieme lijst met benodigdheden. Zo vergeet je zeker niets!

Espressomachine

Zonder koffieapparaat kom je niet erg ver met je koffiezaak, dus staat deze bovenaan de lijst. Het is van belang dat je een goede espressomachine aanschaft. In veel koffiesoorten zit namelijk wel een element van espresso.

Afhankelijk van hoe groot je koffiezaak is en hoe druk het gaat zijn, is het verstandig om te kiezen voor een 2 group of 3 group espressomachine. Hiermee zet je meerdere kopjes koffie tegelijk en kun je een lange rij voorkomen. Denk ook aan zaken als: garantie, reparatie, vervangende machine voor als je problemen hebt of een verzekering. Dit is het meest essentiële apparaat van je zaak, zorg dat je hier echte aandacht aan besteedt.

koffieapparaat

Koffiemolen

Koffie kan op veel verschillende manieren gemalen worden, wat maakt dat er ook verschillende smaken zijn. De koffiemolen is daarom een ontzettend belangrijk onderdeel tijdens het maken van het perfecte kopje koffie. Er is echter een verschil tussen wat je aanschaft. Je kunt ervoor kiezen om een koffiemolen te kopen mét reservoir of zonder. Óf een espressomachine waar al een koffiemolen inzit. Met een losse koffiemolen bepaal je zelf hoe je de koffie maalt en met een espressomachine gaat het automatisch. Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Doe online research maar ga ook zeker langs bij jouw favoriete koffietent en kijk hoe zij het doen.

Tip: Voor de klanten die thuis geen koffiemolen hebben, zou je de gemalen koffie kunnen verkopen.

koffiebonen grinder

Food prep tafel en koelkast

Veel mensen vinden het lekker om wat te eten bij de koffie. Klanten die in de ochtend langskomen, willen wellicht een ontbijt. Bij het serveren van eten horen natuurlijk voorbereidingen en hiervoor kun je dan het beste een prep tafel aanschaffen. Deze tafel dient speciaal voor het klaarmaken van eten.

Om het vers te houden en andere producten zoals de koffiemelk te bewaren is er een koelkast nodig. Afhankelijk van hoe groot je menu is en hoeveel eten er ‘geprept’ moet worden, kun je beslissen hoe groot je koelkast moet zijn. Denk ook aan de verschillende melksoorten. Wanneer je soya-, haver-, amandelmelk én magere melk aanbiedt, dan is er al duidelijk meer koelkast ruimte nodig.

 

Interieur en Meubilair

Je wilt natuurlijk dat je koffiezaak een fijne omgeving is, waar klanten graag naartoe gaan en terugkomen. Het interieur speelt hierbij een grote rol en geeft je zaak een sfeer. Tegenwoordig is de industriële en vintage look erg populair, maar waarom zou je meegaan met de stroom? Wees origineel en maak je koffiezaak zo leuk als je zelf wilt! Sfeer is belangrijk. Wat wil je uitstralen naar je klanten? Als je hier niet over nadenkt is dat ook te zien en zullen gasten minder graag terugkomen.

Mensen die graag werken of studeren in een koffiebar, willen graag comfortabel zitten en ruimte hebben om te werken. Denk aan stoelen met kussens en grote tafels waarop meerdere mensen hun laptops kunnen neerzetten. Genoeg stopcontacten zullen hierbij ook van belang zijn, zodat gasten hun laptop kunnen opladen.

Ook moet je denken aan de counters waar de koffie wordt gemaakt en waar wellicht een koelvitrine opstaat met gebakjes erin.

koffiezaak

Diverse producten

Een aantal dingen die je niet kunt missen in je koffiezaak zijn de volgende:

 • Koffie- en thee mokken;
 • Take away bekers en deksels;
 • Roerstokjes;
 • Lepels;
 • Tamper;
 • Pompjes voor de koffiesiroop mits je die aanbiedt;
 • Koekjes, taart of gebak voor bij de koffie en thee;
 • Etc.

 

Kassasysteem

Met de drukte die je kan ervaren in je koffiezaak, is een goed kassasysteem ontzettend belangrijk. Het personeel moet makkelijk en snel bestellingen op kunnen nemen en goed met het kassasysteem om kunnen gaan. Je wilt dat het snel en overzichtelijk werkt, bij voorkeur op een iPad omdat dat minder ruimte inneemt. Bovendien moet nieuw personeel snel ermee aan de slag kunnen gaan. Vergeet ook niet dat je wellicht met een loyalty programma of stempelkaarten systeem wilt werken. Zorg dat dit ook in je kassa mogelijk is. En natuurlijk heel belangrijk: een cloud gebaseerd systeem, zodat je ook weet wat er in je zaak gaande is wanneer je er niet bent. Lees hier meer over de vijf kassafuncties die belangrijk zijn voor je koffiezaak.

 

Een start maken met je koffiezaak?

Onze experts helpen graag.

 

Wat heb je eigenlijk nog meer nodig?

Vergeet vooral de kleine dingen niet, die klanten kunnen waarderen en hun experience beter maakt

 • Magazines: geef de mensen wat leesvoer. Klanten vinden het leuk om wat te lezen onder het genot van wat koffie en weg te zakken in een comfortabele stoel;
 • Gratis wifi: wifi is niet meer weg te denken in ons dagelijkse leven. We zitten steeds meer op onze telefoon en maken dus ook steeds meer gebruik van het internet. Gratis wifi trekt klanten aan. Mensen die graag in een koffiezaak willen studeren of werken kunnen deze extra service erg waarderen.
 • Waterkannen en wat glazen erbij. Water hoort bij de koffie en kraanwater is gratis. Zorg dat je dit extra beetje service aanbiedt.