Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

eCommerce

7 tips om je webshop klaar te maken voor de feestdagen

7 tips om je webshop klaar te maken voor de feestdagen

De feestdagen staan weer voor de deur. Black Friday, Cyber Monday, Sinterklaas, Kerstmis; stuk voor stuk belangrijke data voor retailers. Na een sobere periode vorig jaar mag er dit jaar weer flink worden uitgepakt, niet alleen in de winkelstraten maar ook zeker online.

In 2020 steeg het aantal totaal aantal aankopen met 27% naar 335 miljoen en gaven Nederlanders maar liefst 26,6 miljard euro uit in webshops. Mede door de pandemie veranderde de verwachte afvlakking van online bestelling in een piek, en ook dit jaar mogen we weer een stormloop naar online verwachten. 

Als retailer wil je hier natuurlijk van profiteren. Met deze 7 tips zorg je ervoor dat jouw webshop klaar is voor de feestdagen.

 1. Zorg dat je SEO in orde is
 2. Inspireer je klanten
 3. Bied een extra service aan
 4. Pas je FAQ en contactinformatie aan
 5. Voeg achteraf betalen toe aan de betaalopties
 6. Verzamel data en verbeter je webshop
 7. Bereid je kortingen voor

Webinar | Bereid je (online) winkel voor op de feestdagen

In onze webinar, op 3 november, kijken we met verschillende experts naar hoe onze technologie je kan helpen bij het optimaal voorbereiden van jouw (online) winkel op de aanstaande feestdagen. Alle tips kun je daarna zelf toepassen.

7 tips om je webshop klaar te maken voor de feestdagen

1. Zorg dat je SEO in orde is

Voor de feestdagen is het belangrijk om je SEO nog wat extra aandacht te geven. Hoe beter je immers gevonden wordt, hoe meer verkeer je naar je webshop leidt. 

Steeds meer mensen willen, naast het direct kopen van cadeaus, inspiratie opdoen. Zoekopdrachten in combinatie met het woord ‘ideeën’ zijn in de afgelopen jaren dan ook met 47% gestegen. Daar kun jij als retailer op inspelen door dit soort keywords in je content te verwerken, bijvoorbeeld in een blog of speciale categorieën voor de feestdagen. 

Denk aan populaire keywords zoals:

 • Kerstcadeau voor hem / haar / mannen / vrouwen
 • Inspiratie voor kerstcadeaus
 • Kerstcadeau voor moeder / vader / zus / broer / vriend / vriendin
 • Originele kerstcadeaus

 

2. Inspireer je klanten 

Winkeletalages zien er tijdens de feestdagen standaard piekfijn uit en brengen je meteen in de sfeer. Je webshop is jouw etalage, dus geef deze ook een ‘feestdagen-sausje’, zodat klanten direct zin hebben om iets bij jou te bestellen. Dit doe je door ze te inspireren met bijvoorbeeld productfoto’s, blogs en productvideo’s. Denk aan lijstjes met de meest originele cadeautjes, je Instagram feed die kerstkleding weergeeft of video’s waarin je een product uitlegt of kledingstukken showt. Wees creatief! 

Een webshop starten voor de feestdagen?

Manage je voorraad, verzendingen, marketing en rapporten vanuit één platform. Probeer het platform nu 14 dagen gratis uit

3. Bied een extra service aan

De concurrentie online is moordend, helemaal tijdens de feestdagen. Een extraatje, zoals gratis verzending, kan klanten net over de streep trekken om het product bij jou te kopen. 

Ook services waar klanten een klein bedrag voor moeten betalen, maar die wel voor dat extraatje zorgen, zullen gewaardeerd worden. Voeg bijvoorbeeld in het bestelproces de optie toe om het cadeau in te laten pakken met speciaal inpakpapier voor de feestdagen. Dit soort diensten zorgen ervoor dat  klanten sneller bij jou terugkomen – ook na de feestdagen. 

Lees hier hoe je een cadeauverpakking als optie kunt instellen met Lightspeed eCom.

 

4. Pas je FAQ en contactinformatie aan

Tijdens de feestdagen is het vaak een drukte van jewelste. Kost het je meer tijd om de bestellingen te verzenden of heeft de post meer moeite om de pakketjes op tijd bij de klant af te leveren? Heb je naast je webshop ook een fysieke winkel en zijn je openingstijden tijdens de feestdagen verruimd? Zorg ervoor dat al deze informatie up to date is op de FAQ en contactpagina. Op die manier kun je de verwachtingen managen en krijg je uiteindelijk meer tevreden klanten. 

 

5. Voeg achteraf betalen toe aan de betaalopties

Achteraf betalen is in opmars. Uit de eCommerce Monitor blijkt dat in 2019 Nederlanders ruim 70% vaker via Klarna (aanbieder van achteraf betalen) betaalden dan in 2018. Ook komen er steeds meer webshops bij die achteraf betalen aanbieden. Waarom? Omdat het conversieverhogend werkt. 

Jouw klanten zullen het zeker tijdens de feestdagen kunnen waarderen dat ze hun gekochte producten nog niet direct hoeven af te rekenen. Zo kunnen ze zorgeloos nog even nadenken over hun nieuwe outfit of zonder betaling het cadeautje dat iemand dubbel heeft gekregen terugsturen. Klanten betalen namelijk zonder rente of extra kosten tot 30 dagen later. Jij als online ondernemer neemt geen risico’s, want Klarna neemt alle financiële risico’s op zich. 

Ook Lightspeed biedt in samenwerking met Klarna achteraf betalen aan. Alle betalingen zijn zichtbaar in één overzicht in de backoffice van Lightspeed eCom

 

6. Verzamel data en verbeter je webshop

De feestdagen zijn een uitgelezen moment om data te verzamelen die je kunt gebruiken om direct je webshop te verbeteren. Product- en klantdata vind je bijvoorbeeld in Google Analytics, maar verlies ook social media niet uit het oog. Welke foto’s worden op Instagram het meest geliket? Welke productvideo wordt op Youtube het best bekeken? Waar praten de meeste mensen over? Deze informatie is heel waardevol. Je kunt er je webshop naar aanpassen en ervoor zorgen dat de publiekslievelingen meer naar voren komen.

 

7. Bereid je kortingen voor

Voor koopjesjagers zijn alleen de kortingen tijdens de feestdagen al een feestje waard. Als retailer kun je deze marketingstrategie inzetten om ervoor te zorgen dat meer shoppers bij jou kopen in plaats van bij je concurrent. Zorg ervoor dat je kortingen interessant genoeg zijn om ze over de streep te trekken, maar hou ook in gedachten wat je onderaan de streep overhoudt. Je kunt beter op tijd beginnen, want het uitdenken van de strategie, de berekeningen en het instellen van de kortingen kost tijd. Zo hoef je niet in ‘the heat of the moment’ beslissingen te maken. 

In Lightspeed eCom kun je eenvoudig kortingen instellen door middel van kortingsregels en kortingscodes.

 

Kan jouw webshop de drukte van de feestdagen aan?

Gebruik bovenstaande tips om je webshop voor te bereiden op het drukste seizoen van het jaar. Begin hier op tijd mee zodat je niet achter de feiten aan loopt, en al je klanten van jouw mooie items kunt voorzien.

Heb je nog geen webshop? Neem contact op met een van onze experts, zodat jij nog voor de feestdagen je klanten online kunt bedienen. 

Nieuws en handige tips, speciaal voor jou.

Alle tools om jouw onderneming te groeien, direct in je inbox.

Meer van dit onderwerp: Sales & Marketing